Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi indirimi göründü, yatçıyı Türk Bayrağı heyecanı sardı (21.08.09) PDF Yazdır e-Posta
21 Ağustos 2009

Başbakan Erdoğan’ın “Türk bayrağı taşıyan yatlara vergiler inecek” açıklaması, yeni teknelerde yüzde 8 olan ÖTV’nin sıfırlanacağı, KDV’nin de yüzde 18’den 1’e ineceği beklentisini doğurdu.

Bu gerçekleşirse, fiyatı vergisiz 100 bin TL, vergiyle 127 bin 400 TL olan bir motoryat veya tekne 101 bin TL’ye alınabilecek. Üreticiler “Bu durumda yabancılar bile Türk bayraklı tekne alır” diyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Didim’deki marina açılışında yatlarla ilgili vergilendirmenin değişeceğini açıklaması tekne ve motoryat üreticilerini beklentiye soktu. Türkiye’nin tekne ve yat üretiminde yeni merkez olacağı yorumları bile yapılıyor. Başbakan’ın “müjde” gibi açıkladığı düzenlemenin detayları da ortaya çıkmaya başladı. TBMM, 2 ay önce yabancı ülkelerin bayrağını çeken Türk yatlarına kolaylık getiren yasayı kabul etmişti. Yasa teklifinin sahibi Ak Parti Milletvekili Mehmet Tomaç, “KDV ve ÖTV indirimi çıkan yasada yer almadı. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyordu; Başbakan işte bu müjdeyi verdi” dedi.

156 bin yerine 2 bin TL

Mehmet Tomaç’ın verdiği bilgiye göre; sıfır tekne ve yatlarda yüzde 8 olan ÖTV sıfırlanacak, yüzde 18 olan KDV ise yüzde 1’e inecek. Vergi yükü nedeniyle Türk Bayrağı takmayan yatların tamamının bu uygulamadan yararlanacağı belirtiliyor. KDV indirimi ve ÖTV’nin sıfırlanmasının önümüzdeki hafta hayata geçmesi bekleniyor. Haziranda çıkan yasa ile deniz taşıtlarında Motorlu Taşıtlar Vergisi kaldırmış, daha düşük yük getiren ruhsatname harcını getirilmişti. Geçmiş uygulamaya göre 40 metrelik megayatlarda ortalama MTV 156 bin TL’yi buluyordu; şimdi 3.200 TL

harç vermek yeterli oluyor.

ÖTV’nin sıfırlanması ve KDV’nin yüzde 1’e çekilmesi ile vergisiz fiyatı örneğin 100 bin TL olan bir motoryattan 27 bin 400 TL tutarında ÖTV+KDV yerine, sadece 1000 TL (yüzde 1) KDV alınacak. Aynı şekilde vergisiz fiyatı örneğin 50 bin TL olan bir yattan 13 bin 700 TL ÖTV+KDV yerine 500 TL vergi alınacak. MTV’nin sıfırlanmasının 2 aylık etkilerini ve Başbakan’ın sinyalini verdiği ÖTV ve KDV indirimini değerlendiren Safter Marine Fabrika Müdürü Yusuf Şehitoğlu, “ÖTV ve KDV adımı motorbot ve motoryat üreten firmalar için çok önemli. Eskiden 10 metre tekneye 200 beygir motor bağlayınca 12 bin TL vergi geliyordu. Tekneye 25 bin dolar vermişken yılda 12 bin lira da vergi ödeniyordu. Şimdi 10 metre tekne, sadece 400 TL harç ödüyor. İlk 6 ayına göre, 2 aydır satışlarımız 2-3 kat artmış durumda” dedi.

Yabancı da Türk bayrağı takar


Yusuf Şehitoğlu, yeni harç düzenlemesi ile birlikte ister 15 beygirlik ister 250 beygirlik motor takılsa bile 5-9 metre tekne için 200 TL vergi ödeneceğini hatırlattı ve şöyle devam etti: “Motoru alacak parası olanlar, vergiyi ödememek için yabancı bayrak takıyordu. Yabancı ülkeye kayıtlı firmaya gidip ilk alım için 1000-1500 dolar, yıllık da 100-150 dolar ödemeyi göze alıyordu. Sektör krizden dolayı yavaş ilerliyor ama önümüzdeki yıl büyük adım atarız. ÖTV ve KDV indirimi ile 30-40 metrelik yatlar bile cazipleşir. Yabancı tekne alıcıları bile ardık Türkiye’de üretim yaptırır ve Türk bayrağı takar.”

Tatlı üstüne kaymak gibi olur tersine göç yaşanır

TÜRKİYE’nin üç yanı denizlerle çevrili olmasına rağmen tekne sahipliğinin yaygın olmladığını söyleyen Safter Marine Fabrika Müdürü Yusuf Şehitoğlu, “ÖTV sıfırlanır, KDV de yüzde 1’e indirilirse insanların tekne alım iştahı artar. Eskiden insanlar 30 bin liralık tekne aldıklarında bile faturayı düşük gösterme eğilimindeydi. Böylece düşük ÖTV ve KDV ödüyorlardı. İthal edilen 200 bin Euro’luk teknede 50-60 bin Euro vergi ödeniyordu. Şimdi bu yükler kalktı” diyor. Yusuf Şehitoğlu, MTV’nin kalkmasından sonra ÖTV ve KDV indirimi getirilmesinin “tatlının üzerine kaymak” gibi olacağı ifadesini kullanıp “Yıllardır kan ağlıyorduk, bu kez Türkiye tekne üretim üssü olur. Türk barağı takmayan tekne sahipleri ‘tersine göç’ yaşar. Üretim anlamında da büyük gelişme kaydederiz. Zaten son yıllarda Kuzey Avrupa ve Arap ülkelerinden bile lüks yat talebi vardı, yabancı talebi daha da artar” ifadelerini kullandı.

Her yıl nüfus cüzdanı yenilemiyoruz, ruhsat harcı da alınmasın


AMATÖR Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Arsay, MTV’nin sıfırlanması ve ÖTV-KDV indirimi haberlerini şöyle değerlendirdi: “ÖTV ve KDV indirimi, şu ana kadar sadece duyum idi. Şimdi Bakanlar Kurulu kararı bekleniyor. Mevcut yatlar ve motoryatlar içinde tahmini 3-4 bin tanesi yabancı bayrak takıyor. Vergi yükü yüzünden kaydı yaptırılmayan binlerce tekne var. Bunların kayıt altına alınmasını sağlayabilir. Türk vatandaşları ağır vergileri ödememek için özellikle yüksek meblağlı alımları kurulan yabancı şirketler üzerinden yapıyordu. Yeni dönemde kullanılmış teknenin ithali de sözkonusu olacak. Bu da güzel bir gelişme. Fakat, MTV yerine ruhsat harcı getirilmesi çarpık bir uygulama oldu. Kayıt mecburiyeti getirilince, her sene kayıt yenileme zorunluluğu var. Ben her sene nüfus cüzdanı çıkarmıyorum ki! Bu makyaj hataları da yok edilirse, Türkiye için güzel gelişmeler olur. Bir ülkede vergiyi tamamen kaldırmak çok zor bir olaydır. ”

Başbakan ne demişti

Başbakan Erdoğan, D-Marin Didim Marina açılışında şu açıklamayı yapmıştı: “Maalesef ülkemizdeki birçok yat sahiplerinin yabancı bayraklı olarak dolaşmaları vardı. O da doğrusu bizi rahatsız ediyordu. Tanıyoruz, biliyoruz ki bu Ahmettir, Mehmet’tir. Arkadaki bayrağa bakıyoruz, yabancı bayrak. Şimdi ‘bu bayrakları kaldırın’ diyoruz. Türk bayrağını as, vergiyi de biz düşürüyoruz. Yabancı denizlerle Türk bayrağıyla dolaş. Bu da Bakanlar Kurulu kararından sonra ciddi bir sıçrama getirecek. Diğer yatlarla ilgili vergilendirmelerde bunu düşünüyoruz.”

Milyonluk lüks tekne sahipleri etkilenmez

TÜRKİYE pazarında yer alan yabancı bir lüks yat firmasının üst düzey bir yöneticisi, Türkiye’de lüks yat alıcısının büyük bölümünün yabancı bayrağı tercih etme nedenini şöyle özetliyor: “Olayın matematiği basit: Tekneyi satın alan kişinin tekneye ödediği yüklü paranın yanısıra gözönüne alması gereken standart masraflar var. Örneğin yıllık bakım onarım masrafı, marina bağlama masrafı ve tabii ki yıllık vergiler... Bu masrafları her yıl düzenli yapmak zorunda kalacak olan tekne sahibi, yurt dışında şirket kurup tekneyi bu şirket üzerinden satın alarak, sözkonusu ana kalemlerden vergi kalemini sıfırlama yöntemini tercih ediyor. Örneğin 100 bin lira ödediği yata onarım-bakım, marina masrafı yaparken 27 bin lira da ilk alım vergisi ödemek istemiyor. Bu yüzden sıfır ÖTV ve yüzde 1 KDV uygulaması, lüks yatların Türk bayrağına yönelimini artırmaz, çünkü tekne sahibi zaten sıfır vergi veriyor. Ama yabancı bayrak yerine milli duygularla hareket edip, Türk bayrağı taşımayı tercih ederse o zaman başka.”

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/12318441.asp?gid=254