Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vatandaş bu kez emlak vergisine itiraz edebilecek (21.08.09) PDF Yazdır e-Posta
21 Ağustos 2009

    2010 yılı ve daha sonraki 4 yıllık emlak vergisine esas teşkil edecek asgari birim değerler için yapılan çalışma tamamlandı. İl ve ilçe bazında kurulan takdir komisyonları, arsa ve arazi metrekare birim değer takdirlerini yeniden yaptı. Bu sonuçların belediye, defterdarlık, vergi dairesi başkanlıkları, il ve ilçelerdeki ticaret odaları, ziraat odaları, ilgili mahalle veya köy muhtarlıklarına verilmesine ilişkin süre 17 Ağustos günü doldu. 2005 yılında takdir komisyonlarının belirledikleri değerler kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. Belediyeler için önemli olan bu değerler, normalin çok üstünde artışa tabi tutuluyor ve mükellefin dava açma hakkı olmadığı için de tartışma konusu yapılıyor. Ancak şimdi teslim edilen sonuçlar üzerinden itiraz hakkı var. Örneğin muhtarlar bu listelere itiraz edebilecek.

    Emlak vergisi yasasına göre arsa ve arazilerin vergi değeri "asgari ölçüde birim değer tespiti hükümleri" çerçevesinde takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Değerler; vergi usul kanuna göre de her dört yılda bir takdir ediliyor. 2005 yılında takdir komisyonlarının aldığı kararlar kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. Örneğin Hakkari ile İstanbul Beylerbeyi Yalıboyu'nun birim değerleri 1.200 TL olarak belirlenmişti. Bu değerler belediyeler için önemli bir gelir artışı anlamına geliyor. Değerler emlak vergisinin yanısıra tapu harcı gibi bazı vergi ve harçların da matrahını yükseltiyor. 2005 yılındaki takdir komisyonlarının belirlediği değerler aşırı bulununca 2006 yılında yasal bir düzenleme yapıldı ve komisyonların takdirlerini değiştirmeleri istendi. Ancak bu pek işe yaramadı.
    
    İlk taksit 2010 Mayıs'ında
    2010 yılında ödenecek olan emlak vergisi için de takdir komisyonları oluşturuldu. Yapılan çalışmaların belediye, vergi dairesi başkanlıkları, ilgili mahalle ve köy muhtarlıklarına verilmesi için süre 17 Ağustos günü doldu. Yetkililer, alınan kararların ilgili merciye teslim edilmesinin ardından 15 gün içinde itiraz hakkı olduğunu söylediler. Diyelim ki takdir çalışmaları 20 Ağustos'ta bir muhtarlığa teslim edildi. 20 Ağustos tarihinden itibaren söz konusu o muhtarlığın 15 günde itiraz hakkı var. İtirazlar vergi mahkemelerine yapılabiliyor. Arsa ve arazi sahiplerinin ise takdir komisyonlarınca tespit edilen arsa ve arazi metrekare birim değerlerine karşı herhangi bir itiraz hakları olmadığı gibi, konuya ilişkin yargı yoluna başvurma hakları da bulunmuyor. Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili, yeni bedellerle ilgili raporların kendilerine aralık ayında geleceğini belirterek, itiraz olanlarla birlikte yapacakları değerlendirmenin ardından ocak-şubat aylarında yeni takdir kararlarını ilan edeceklerini söyledi. Emlak vergisinin ilk taksidi de 2010 yılının mayıs ayında ödenecek ve belirlenen takdir kararları 4 yıl boyunca geçerli olacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=128106&KTG_KOD=480