Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İsviçre' de parası olanlara korkulu rüya mı ! PDF Yazdır e-Posta
22 Ağustos 2009

Image

ABD'nin, İsviçre bankası UBS ile yaptığı 'gizli hesapların öğrenilerek açıklanması' konusundaki anlaşma, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler için örnek oluşturacak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nce (OECD) yapılan yeni bir çalışma çerçevesinde, Türkiye gibi OECD'nin 'beyaz listesi' içinde bulunan ülkelerin, İsviçre ve diğer ülke bankalarındaki hesapları isteme hakları olacak. İsviçre, Belçika, Lüksemburg, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türkiye kaynaklı 20 bini aşkın hesapta, 100 milyar doların üstünde paranın bulunduğu dile getiriliyor.

Türkiye, OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) ilkelerine uyması sebebiyle, 'beyaz liste'ye dahil ülkeler arasında yer alıyor. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya, Çin gibi ülkelerin de yer aldığı 'beyaz liste' bu ülkelere, 'vergi cenneti' olarak kabul edilen ve gizli hesapların bulunduğu ülkelerdeki hesapları ayrıcalıklı olarak isteme hakkı getiriyor. OECD'nin sıralamasında, örgütün para aklama ile mücadele, vergi kaçırma ve diğer ilkelerini yerine getirme durumlarına göre ülkeler, 'gri liste' ve 'kara liste' şeklinde sınıflandırılıyorlar.

Amerikan yönetiminin, İsviçre bankası UBS ile yaptığı anlaşmanın 'beyaz liste' üyesi diğer ülkeler için örnek oluşturacağı ve bu ülkelerin de, İsviçre'deki hesaplar konusunda bilgi isteyeceği belirtiliyor. ABD yönetimi ile İsviçre'nin bankacılık devi UBS, gizli hesapların öğrenilerek açıklanması konusunda anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmanın hızlandırılmasında, küresel mali kriz çerçevesindeki likidite sıkıntısının da etkili olduğu belirtiliyor. UBS'nin, ABD Gelir İdaresi tarafından istenilen 4 binden fazla ABD vatandaşının isimlerini vermek zorunda kalacağı ifade ediliyor. Amerikan yönetimi, 52 bin vatandaşının, yaklaşık 15 milyar dolarını, İsviçre'deki gizli hesaplarda sakladığını belirtiyordu.

Türkiye, OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü olan FATF örgütüne 1991 yılında üye oldu. Örgüt, İsviçre ve Avusturya gibi ülkelere, vergi kaçırmaya imkan veren gizli hesapların açılması ve üye ülkelerin vergi yetkililerine inceleme imkanı tanınması konusunda bastırıyordu. OECD, bunu yerine getirmeyen ülkelerin, 'kara liste'ye alınacağı uyarısında da bulunuyordu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=883295&title=100-milyar-dolarin-turkiyeye-geri-donus-yolu-acildi

TÜRKLERİN DURUMU

Şu aşamada, İsviçre’de hesabı olan Türk vatandaşları açısından, bir sorun gözükmüyor.

Birincisi, Türkiye’nin İsviçre’de parası olan Türk vatandaşlarının isimlerini öğrenmek için bir girişimi ya da açtığı dava yok.

İkincisi, ABD’deki vergi yasalarına göre, İsviçre bankalarında hesabı bulunan ABD vatandaşlarının, bu paranın kaynağı ve vergisinin ödenip ödenmediği yönünde sorgulanması, ödemeyenlerin ise hapse atılması söz konusu.

Türkiye’deki vergi yasalarına göre, Türk vatandaşlarının İsviçre’deki paraları ile ilgili olarak, “Nereden buldun, bu paranın vergisini ödedin mi?” diye sorgulanmaları söz konusu değil. Olsa olsa, İsviçre’de elde edilen faiz gelirinin (o da öğrenilirse) niye beyan edilmediği, 2004-2008 dönemi için sorgulanabilir.

Bu aşamada, “Varlık Barışı” Yasası’ndan yararlanıp, 2004-2007 dönemi için, olası vergi ve cezadan kurtulmak da mümkün.

http://www.ozdogrular.com/content/view/8044/177/