Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı bayrakta ısrar edenler olursa iyi niyetli olmadıklarını düşünürüz (04.09.09) PDF Yazdır e-Posta
04 Eylül 2009

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yatlarla ilgili düzenlemelerin ardından yabancı bayrakta ısrar edenler olursa, bu yat sahiplerinin tavrının iyi niyetli yaklaşım olmadığını düşüneceklerini söyledi.   

    Barbaros Denizciler Derneği- Bader'in Cevahir Otel'de düzenlediği iftar yemeğine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yat sahiplerine Türk bayrağı uyarısı yaptı.

    Müsteşarlığın yeni bir çalışma içerisinde olduğunu belirten Bakan Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti; "Yabancı bayrak takmış yatların Türk bayrağına geçmesi için üç aylık bir süre tanındı. Bu süre zarfında Türk bayrağına geçen bütün teknelerden bu vergi alınmayacak.

    KDV, ÖTV, Gümrük Fon vs yani alınacak olan da yüzde 1'dir. Dolayısıyla artık mazeret ortadan kalktı. Bundan sonra geçiş olmuyorsa bunun arkasında başka sebepler görmek lazım. Bunu hatırlatmakta fayda görüyoruz.

    Tüm bu düzenlemeleri yaptıktan sonra hala yabancı bayrakta ısrar edenler olursa biz burada iyi niyetli yaklaşım olmadığını düşünürüz ve bu konuda da Denizcilik Müsteşarlığımızın ciddi çalışmaları var. Bazı uygulamaları devreye sokacağız. Ondan sonra aramız açılmasın, söylemedi demeyin."
    
    Yıldırım'dan uyarı

    "Ya bayrağımızı dalgalandırırız, ya da bayrağı neredeyse oraya gider orada dalgalanır. Bu işin başka yolu yok. Limanlarımıza Türk bayrağı dışında gemi yanaşmayacak gibi algılayanlar olabilir. Misafirlere her zaman Türkiye olarak bağrımız acıktır. Misafirleri baş üstünde tutarız. Ama misafirleri! Böyle yatına yabancı bayrak takıp misafir gelip yıllarca kalmak yok. Misafirliğin süresi var, onlara da misafir muamelesi yapacağız. Yapmak istediğimiz bu. Biz başka bir şey demiyoruz. Yatına yabancı bayrak toka etmiş Türk vatandaşı olanlar kendi ülkesinde misafir muamelesi görmek istemiyorsa anlı şanlı bayrağımızı dalgalandıracak ve milli karasularımızda, sahillerimizde, marinalarımızda istediği kadar kalacak."
    
    Bader eğitime eğiliyor

    Bader'in denizcilik sektörüne katkılarını takdirle karşıladığını belirten Binali Yıldırım farklı bir yaklaşımın yer aldığı Bader'in çalışmalarını takdir ettiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti; "Diğer sivil toplum kuruluşları belirli alanlarda ihtisaslaşmayı ve sektörün alt gruplarının ilgi ve menfaatlerini hedef olarak alırken Bader adı deniz olan denizle başlayan bütün kesimleri burada buluşmaya ve bu çatı altında toplanmaya davet ediyor. Bu alanda bütün denizcilikle ilgili eğitiminden balıkçılığına, amatör denizciliğine, gemi adamlarına, tersanecilerine, armatörlerine varıncaya kadar bütün kesimlerin kendisine burada yer bulabileceği bir yapıyı, bir çalışma usulünü teklif ediyor. Geçen bu süre içerisinde yaptıkları çalışmaları daha önce burada izledik.

    Bu çalışmalar sırasında bir şey dikkatimi çekti. Bader'in ağırlıklı olarak eğitim konularına yoğunlaştığını görüyoruz. Özellikle denizcilikle ilgili meslektaşlarının hangi kolda, hangi branşta çalışırsa çalışsın onları işlerine yarayacak, işlerini daha iyi şekilde yapmalarına imkân sağlayacak bir program üzerinden yoğunlaşmış gözüküyorlar. Esasen bu hedef, bu öncelik, çok doğru bir seçim. Çünkü denizcilikte hakikaten eğitimli, yetişmiş insan gücüyle ilgili sorunlarımız var. Dünyada bir açık var ama Türkiye'de açık daha fazla hissediliyor. Bu çalışmaların giderek daha güçlenmesini ve çok daha geniş çevrelere ulaşmasını diliyor ve tüm denizcilerimizi tebrik ediyorum."
         
    Türkiye'yi denizcilikte lider ülkelerden biri yapmalıyız

    Kurulduğu 2006 yılından buyana denizcilik sektörüne önemli katkılarda bulunan Barbaros Denizciler Derneği -BADER, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım`ın da katıldığı Cevahir Otel'indeki iftar davetinde 600 ‘e yakın denizciyi bir araya getirirken, ayni zamanda ülke ve dünya denizcilik sorunları üzerinde yapılan çalışmalar tartışıldı.

    BADER Başkanı Kaptan Ali Şeyhun ortak paydası deniz olan herkesi kucaklamayı hedef aldıklarını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti. "BADER, kuruluşundan bu yana ilklere imza atarak, düzenlediği seminerlerle sektörün rotasının belirlenmesinde üzerine düşeni yapmaya çalışmış, geçen üç yıllık sürede sektörde ihtiyaç duyulan alanlarda bilgi ve tecrübe paylaşımı amacıyla çeşitli konu başlıklarında eğitim seminerleri düzenlemiştir. Yaptığımız her faaliyet ve organizasyonla sektörde herkesin büyük beğenisini kazanan derneğimiz, denizcilik alanındaki en başarılı sivil toplum örgütü olarak gösterilmektedir.

    Başkan Şeyhun, "Türk bayrağımızın beyaz listeye geçmesinde emeği geçen Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'a ve her biri mesleğinde üstün deneyimlere sahip denizci kadrolarıyla büyük özveri ile çalışan Denizcilik Müsteşarımız'a ve tüm Müsteşarlık çalışanlarına, Deniz Ticaret Odası Başkanı ve tüm sektör çalışanlarına bayrağımızı hak ettiği yere getirme başarısına katkı sağladıkları için teşekkür ediyoruz" dedi.
    
    Bader üçüncü yılında

    Denizcilikle ilgili üyeleri arasındaki mesleki dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak, arttırmak, mesleki eğitim konularında etkin çaba içerisinde olmak, ilgili makamlardan izin alarak süreli, süresiz kurslar düzenlemek, eğitim ve sertifika vermek, üyelerinin bağlı bulunduğu denizcilik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin hedef ve ilkelerine ulaşmasına yardımcı olmak için çözüm ve politikalar üretmek gibi öncelikli amaçları olan Bader'in üyelerin çalışma koşullarını da kapsayan maddi, manevi ve sosyal her türlü hak ve kazanımlarını, yasa, yönetmelik, deniz örf ve adetlerine dayanarak her zeminde ifade etmek, savunmak, temsil etmek ve ilgili konularında kamu kurum-kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve hukuk danışmanı kişi ve kişilerle işbirliği yapmak, akademik, sosyal ve hukuki çalışma ve etkinliklerde bulunmak da hedefleri arasında yaralıyor.

    Bu yıl yapılan İkinci Olağan Genel Kurulda yeni yönetimin seçimiyle oluşturulan Yönetim Kurulunda Kaptan Ali Coşkun başkan olarak göreve devam ederken, Ali Kuşoğlu, Buhari Kaçan, Murat Dalyan, Nihat Cirit, Tamer Azak, Hidayet Çetin, Mehmet Altun, Fatih Çalışkan, Fuat Akgül, Vedat Parlar yeni yönetime getirildi. Denetleme Kuruluna Mustafa Dülgar, Hayrettin Yakut ve Sefa Öziler'den oluşuyor.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=128818&KTG_KOD=443