Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Teşvik Paketi' açıklanalı dört ay oldu daha kime başvuracağımız bile meçhul PDF Yazdır e-Posta
06 Eylül 2009

Image

Hükümetin yatırımları canlandırmak için açıkladığı yeni teşvik paketinin üzerinden 4 ay geçti. Sanayiciyi heyecanlandıran düzenleme, bürokratik engellere kurban gitmek üzere. Yatırımcılar, teşvik paketinin uygulamasıyla ilgili muhatap bulamamaktan şikâyetçi.

Türkiye'nin ilk ve tek stent üreticisi Alvimedica'nın genel müdürü Cem Bozkurt, teşvikten yararlanmak istediklerini, ancak muhatap bulamadıklarını söylüyor. Düzenlemeye ilişkin alt mevzuatın hazırlanmadığını, uygulama için de kamu kurumları arasında görev dağılımının yapılmadığını aktaran Bozkurt, "İstanbul Çatalca'da devam eden yatırımımız için teşvikten faydalanmak istedik. Ankara'ya gittik, kapı kapı dolaştık ancak muhatap bulamadık." diyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı teşvik paketi her bölgede farklı sektörlerin desteklenmesini öngörüyor. Buna göre doğu illerinde tekstil ve tarım yatırımları, Marmara Bölgesi'nde ise otomotiv, bilgi teknolojileri, ilaç endüstrisi ve tıbbi cihaz-malzeme üretimine arsa tahsisi, vergi ve sigorta primlerinde indirim gibi teşvikler sağlanacak. 39 ülkeye, tıkalı damarların açılmasında kullanılan stentler ve kateter ihraç eden Alvimedica'nın genel müdürü Bozkurt, teşvik paketinin yanında büyük umut bağlanan Ar-Ge Kanunu'nda da pek çok eksik nokta ve aksaklık bulunduğunu düşünüyor.

Bozkurt'a göre araştırma-geliştirme (Ar-Ge) desteğinden yararlanmak isteyen şirketlerde aranan 'en az 50 Ar-Ge personeli çalıştırma' şartı gerçekçi değil. Tıbbi cihaz sektöründe böyle bir şeyin mümkün olmadığını vurgularken, "50 tane Ar-Ge personeli almak istesem bile sektörde bu kadar yetişmiş eleman zaten yok. Başka alanlardan bazı firmalar bu şartı yerine getirmek için normal işçileri bile Ar-Ge elemanı gibi göstermeye başladı." eleştirisinde bulunuyor. Yasanın birkaç büyük beyaz eşya firmasının Ar-Ge birimi baz alınarak hazırlandığına dikkat çeken Bozkurt, diğer sektörler için bu şartın hafifletilmesini istiyor.

Tıbbi (medikal) cihaz üretiminde yatırımların Amerika ve Avrupa'dan doğuya doğru kaymaya başladığını belirten Bozkurt, "Daha önce ilaçta treni kaçırdık. Şirketler, bizi pas geçip İsrail ve Hindistan'a gitti. Şimdi ise medikal cihazlarda yatırım bulutu tam üzerimizde. Bari bu kez yatırımı Türkiye'ye indirmeyi başaralım." ifadelerini kullanıyor.

Sanayi Bakanlığı reddetti, AB'den destek aldık


Türkiye, Avrupa Birliği'ne uyum yasaları çerçevesinde her yıl 'gayri safi milli hasılası'nın en az binde üçünü araştırma-geliştirme faaliyetlerine harcamayı taahhüt etmişti. Halen Ar-Ge fonlarını Devlet Planlama Teşkilatı, Tübitak ve Sanayi Bakanlığı ayrı ayrı yönetiyor. Cem Bozkurt, üçlü yapının işleyişi ağırlaştırdığını iddia ediyor. Destek için başvurulan projelerin objektif şekilde değerlendirilmediğini öne sürerken, "Yeni bir stent üretim projemizi reddeden Sanayi Bakanlığı, aynı dönemde portakal ağaçlarının gübrelenmesiyle ilgili bir projeyi kabul etti. Daha sonra onların onay vermediği projemize, AB'den desteği almayı başardık." örneğini veriyor. Bozkurt'a göre devletin Ar-Ge fonları, kurulacak bir 'Teknoloji ve Ar-Ge Bakanlığı' bünyesinde tek çatıda toplanmalı.

Çinliler stentimizi taklit etti biri de Türkiye'ye getirdi


Yüksek teknolojili kardiyovasküler cihazlar üreten Alvimedica'nın başı Çinlilerle dertte. Genel Müdür Cem Bozkurt, bu konuda yaşadıkları bir olayı şöyle anlatıyor: "Geçen yıl Troya isimli balon kateterleri ihraç etmek için Çin Sağlık Bakanlığı'nın açtığı ihaleyi kazandık. Ruhsatlama için bizden ürüne ilişkin teknik dosyaları istediler. Biz de verdik. Ama daha sonra öğrendik ki kateterimiz Çin'de kopyalanmış. Daha da vahimi, ürünümüzün kopyasını bir Türk şirketi ithal etmeye başlamış." Bozkurt, Türkiye'de yüksek teknolojiye yatırım yaparak yurtdışında yaşayan Türk bilim adamlarının gücünden faydalanmak ve ülkeye geri dönüp çalışabilecekleri bir ortam oluşturmak istediklerini dile getiriyor. Cem Bozkurt, "Örneğin Amerika'nın medikal cihaz teknolojisi alanındaki en önemli kurumlarından Drexel Üniversitesi'nin Biyomedikal Mühendislik ve Sağlık Bilimleri bölümünün dekanı Prof. Dr. Banu Onaral ile işbirliği yapıyoruz. Hatta üniversitenin endüstri partneri olduk. Harvard Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Toner ile de ortak çalışma için görüşüyoruz." açıklamasını yapıyor.

Amerikalı devi satın aldı fabrikayı Çatalca'ya taşıyor


Alvimedica, geçtiğimiz mayıs ayında, dünyada çelik örgülü kateter üretebilen 5 firmadan biri olan ABD'li Invivo'yu satın almıştı. Amerika'daki tesislerin bir bölümü Çatalca'ya taşındı. Kalan kısmı da bu ay içinde büyük bir uçakla Türkiye'ye getirilecek. Invivo'nun sahibi olduğu patentli ürünler bundan sonra tüm dünyada Türk Alvimedica markasıyla satılacak. Şirketin Genel Müdürü Cem Bozkurt, "Invivo'yu almamız Türk basınında çok az yer buldu, ancak Amerika'da Reuters'ın sektörel bültenlerinde günlerce birinci sıradan haber olduk." ifadelerini kullanıyor. Danimarka'da yaşayan bir grup Türk işadamının 2006 yılında kurduğu Alvimedica, İstanbul Çatalca'daki tesislerine 21 milyon dolar yatırım yaptı. Yıl sonuna kadar 4 milyon dolar daha harcanacak. Alvimedica, eylül sonunda ve yılbaşında yeni geliştirdiği ilaç kaplı iki farklı stenti piyasaya sürecek. Şirket, geçen yıl 8 milyon dolar ciro yaptı. Bu yılki hedef ise 20 milyon dolar. Firma, üretiminin yüzde 50'sini toplam 39 ülkeye ihraç ediyor. Dünyada invaziv kardiyoloji alanının büyüklüğü 6,5 milyar dolar. Türkiye'deki pazar ise 300 milyon dolar civarında. Normal stentler 180, ilaç kaplı stentler ise bin ile 3 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=888968&title=tesvik-paketi-aciklanali-dort-ay-oldu-daha-kime-basvuracagimiz-bile-mechul