Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tüketici kartta intihara gitti ama affa gitmedi PDF Yazdır e-Posta
07 Eylül 2009

Image

Kredi kartında temerrüde düşen 3.5 milyar TL'lik borcun yeniden yapılandırılması sona ererken, borcun 800 milyon TL üzeri kısmı bankalarla yapılan anlaşma ile yeniden yapılandırıldı. Yeniden yapılandırılan kredi kartı sayısı da 250 bin adette kaldı

Ekonomideki iyileşme kredi kart borçlularını yeniden yapılandırmaya yönlendirdi. Kart borçluları, ekonomideki canlanmanın Temmuz'dan itibaren başladığını gözlemlerken, Ağustos ve Eylül'de yapılandırma başvurularını artırdılar. Böylece kredi kartı kullanımında temerrüde düşen 3.5 milyar TL'lik borcun, 800 milyon TL üzeri kısmı bankalarla yaptığı anlaşma ile yeniden yapılandırıldı. Söz konusu tutar, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in temmuz ayı verilerine göre, “Bir ayda 3.5 milyarlık borcun sadece 227.6 milyonu plana bağlandı” tespitini boşa çıkarırcasına üç katına ulaşırken, yeniden yapılandırılan kredi kartı sayısı da 250 bin adeti geçti.

KRİZ HAMLESİYDİ


Hükümet, kabine değişikliği ile birlikte küresel krize karşı başlattığı ekonomik hamlelerine, temerrüde düşen kredi kartı mağdurlarına öncelik vermişti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ekonomi yönetiminin başına geçmesinin ardından gündeme getirdiği, kredi kartlarının yeniden yapılandırılmasının sonuçları ortaya çıkmaya başladı.

60 GÜN VERİLDİ

Hükümetin bu kapsamda hazırladığı 5915 sayılı “Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Hakkında Kanun”, 7 Temmuz'da yürürlüğe girmişti. Kanun kapsamında, 2 milyon 268 bin kredi kartında 31 Mayıs 2009 itibariyle takibe düşen 3 milyar 541 milyon liralık borcun yeniden yapılandırılmasına olanak tanınmıştı. Bu kapsamdaki borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenlere 60 gün süre verilmişti. Bu süre geçtiğimiz hafta sonu doldu.

SON GÜN YOĞUNLUĞU


Edinilen bilgiye göre, temerrüde düşen borcun yeniden yapılandırılmasına yönelik borçlu kredi kartı sahiplerince 2-4 Eylül tarihlerinde yoğun bir talep oldu. Söz konusu talep ile yeniden yapılandırılan kredi kartı sayısı 250 bin adeti aştı. 3.5 milyar TL tutarındaki borcun da 800 milyon TL'nin üzerindeki kısmı anlaşma ile yeniden yapılandırıldı.

Aidat için tüketici yasası bekleniyor


Kredi kartlarının yeniden yapılandırma çalışmaları sırasında kartlardan alınan yıllık üyelik aidatları da gündeme gelmiş, ancak tasarıdan çıkarılmıştı. Aidat konusunun Sanayi Bakanlığı'nın hazırlıklarını sürdürdüğü tüketici yasa tasarısında gündeme gelebileceği belirtiliyor. Sanayi Bakanlığı'nın önceki çalışmasında üyelik aidatının 3 yılda bir kez alınması üzerinde durulmuştu. Konunun Meclis'in açılmasından sonra yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

Miktar biraz daha artabilir


Yeniden yapılandırma süreci ile birlikte bankalar, yasa çerçevesinde yapılandırmada süre uzatımına gidebilecekler. Yetkililer de bazı bankaların süre uzatımını kullandığını, süre uzatımının kendi inisiyatiflerinde olduğunu belirterek, çözümün bankaların lehine olacağını vurguladılar. Bu kapsamda, 800 milyon TL'yi aşan anlaşma tutarının daha da artabileceğine dikkat çekiliyor.

Yapılandırmada bugün son gün


Kredi kartı borçlarını yeniden yapılandıran kanun uygulaması bugün sona eriyor. Yapılandıranlar, taksitlerini ödememesi ya da geciktirmeyi sürdürmesi halinde düzenlemede tanınan haklar geri alınacak. Buna göre, kredi kartı borcunun temerrüde düştüğü tarihteki ana para ve faiz tutarının 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geçen sürede makul bir artış uygulanarak ödemeye esas borç tutarı hesaplanacak. Ödemeye esas borcun, müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmesi durumunda herhangi bir ilave faiz hesaplaması yapılmayacak. Kart hamilinin taksitle ödemeyi tercih etmesi durumunda 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödemeye esas borç tutarı 6 aylık vade için 1,04, 12 aylık vade için 1,08, 24 aylık vade için 1,18, 36 aylık vade için 1,26 katsayısıyla çarpılarak, geri ödenecek toplam borç hesaplanacak ve ay sayısına bölünerek aylık taksitler belirlenecek.

Bankalar yüzde 72 haksız çıkıyor


Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti'ne, 1 Eylül 2007 ile 14 Ağustos 2009 tarihlerine arasında gelen 2 bin 450 şikayetten 73'ünün (yüzde 2,9) tüketici lehine sonuçlandığı bildirildi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 1 Eylül 2007-14 Ağustos 2009 tarihlerine arasında, 2 bin 450 başvuru geldiğini söyledi. Bunların önemli bölümünün geri çevrildiğini, bazılarının ilgili bankaya yönlendirildiğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti: 'Yapılan 2450 şikayetten sadece 234'ü, görüşmeye değer bulunmuştur. Görüşülen şikayetlerden 161 tüketici aleyhine sonuçlanmıştır. Sadece 73 kişinin hakkına kavuşmuş olması çok üzücüdür. Yapılan şikayetlerin sadece yüzde 2,9 gibi küçük bir dilimin tüketici lehine sonuçlanması üzücü olduğu kadar düşündürücüdür.'

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/Default.aspx?t=07.09.2009&i=209690