Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Faturayı patronuma kesin PDF Yazdır e-Posta
07 Eylül 2009
 “Faturayı patronuma kesin”

İş seyahatlerinde sergilenen aşırı tüketime yönelik tavırlar, şirketlerin imajlarına zarar veriyor. Kriz nedeniyle seyahatlere yeni kısıtlamalar getiren şirket yönetimleri, krizden sonra da bu sistemi uygulamaya kararlı

Ekonomik krizin soğuk duş etkisi yarattığı pek çok şirket, bütçe kısıtlamalarının ilk kalemine iş seyahatlerini koydu. Çalışanlara alınan business uçak biletleri ekonomi sınıfına çekilirken konaklama tercihlerindeki yıldızlar tek tek azaltıldı.

Bu durum sık seyahat eden çalışan kesimi mutsuz etse de şirket yöneticilerinin yüzünü güldürüyor. Öyle ki araştırmalar çalışanların getirdiği abartılı faturalardan ve “görgüsüzlüğe” varan tüketim alışkanlıklarından sıkılan patronların krizden sonra da seyahat sistemine yeni kısıtlamalar getireceğini öngörüyor.
Nitekim geçen günlerde ABD Başkanı Barack Obama’nın yaptığı “iş seyahatlerinde şeytanlaşanlar” açıklaması da şehir dışında tüketim alışkanlıkları değişen çalışanların yarattığı negatif etkiyi gözler önüne seriyor. İş seyahatlerinde aşırı tüketim yapan kişiler diğer şirketlerdeki iş ortakları tarafından sadakatsiz olarak yorumlanırken, bu tarz alışkınlıklara sahip çalışanın şirketinin de sadakat, bağlılık ve vefa gibi sistemler geliştiremediği düşünülüyor.

Özel jet tutumsuz şirket demek…
Kötü izlenim bırakmak yalnızca çalışanların yaptığı hatalardan kaynaklanmıyor. Şirketlerin yaptığı lüks tüketimler de iş ortaklarının gözünde marka değerini düşürüyor. Örneğin ekonomik krizin ilk aylarında Goldman Sachs’ın kiraladığı jet ve Well Fargo bankasının çalışanları için düzenlediği dört günlük Las Vegas gezisi oldukça kötü etki yarattı. Uzmanlar, yalnızca çalışanları değil üst düzey yöneticileri de seyahatlerdeki tutum ve harcamalarına dikkat etmesi konusunda uyarıyor. Ekonomik krizin etkisini sürdürdüğü şu günlerde lükse para harcamak iş ortakları tarafından tedbirsizlik olarak algılanabiliyor…

İş seyahatinde ne yamamalı?
Peki iş seyahatlerinde bir çalışan şirketinin imajını zedelememek için nasıl davranmalı? İşte size iyi çalışanların iş seyahatlerinde dikkat etmesi gereken kurallar…

• İşinizle ilgili tüm materyalleri yanınıza aldığınızdan emin olun.
• Havaalanına sanki az sonra toplantıya girecekmiş gibi hazırlıklı gidin. (Programın ne zaman değişeceğini bilemezsiniz)
• Toplantı dışında kalan zamanları diğer ekiple birlikte geçiriyorsanız şık ama daha spor kıyafetler giymeye özen gösterin.
• Her zaman dakik olun. Gerekirse toplantılara siz önce gidin ama karşı tarafı bekletmeyin.
• Ekiple birlikte geçirdiğiniz serbest zamanlarda alışveriş yapmayın. Alışverişi mümkünse yalnız yapın.
• Her zaman resmi bir konuşma dili kullanın. Toplantı dışındaki zamanlarda insanlarla gündeme yönelik sohbetler yapın.
• Toplantı sonrasında katıldığınız davetlerde asla çok fazla alkol tüketmeyin.
• Yöneticiniz, meslektaşlarınız ve rakipleriniz hakkında dedikodu yapmayın…
• Hesabı sizin şirketiniz ödeyecekse asla gelen faturaya uzun uzun incelemeyin.
• Gelen hesabı karşı taraf ödüyorsa menüdeki en pahalı siparişi vermeyin.
• Yiyemeyeceğiniz kadar çok siparişler vermeyin.
• Her zaman görgü kurallarına dikkat edin. Eğer bu konuda kendinizi eksik hissediyorsanız bu alanda makaleler okuyun.
• Seyahat sonunda patronunuzla sorun yaşamamak için yaptığınız her harcamanın faturasını saklayın…

http://www.isteinsan.com.tr/isteinsan_gazete/faturay_patronuma_kesin.html