Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Halka açık şirketler artık hisse rehin ederken iki kez düşünecek! (11.09.09) PDF Yazdır e-Posta
11 Eylül 2009

Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık şirketlerin, üçüncü şahısların borcunu temin amacıyla rehin, kefalet ve ipotek vermelerinin ciddi riskler taşıdığını bildirdi ve konuyla ilgili bir dizi ilke kararı aldı.

SPK'nın aldığı bu önemli karar uyarınca yatırım ortaklıkları ve finansal kuruluşlar dışında kalan borsa şirketleri kendi tüzel kişilikleri adına, mali tablolarını hazırlarken tam konsolidasyon kapsamına dahil ettikleri ortaklıklar lehine veya ticari faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla 3. kişiler lehine verdikleri teminat, rehin ve ipoteklere (TRİ) herhangi bir sınırlama getirilmeyerek, bu konu ile ilgili olarak bazı kamuyu aydınlatma standartları belirlendi. Bu çerçevede, borsa şirketlerine yatırım yapanların bilgilendirilmeleri amacıyla, bu hususa ilişkin olarak yeni mali tablo dipnot formatı oluşturuldu. 2009'un yılsonu bilançolarından başlamak üzere kamuya açıklanan tüm mali tablo dipnotlarında şirketlerin vermiş oldukları TRİ'lerin (kefaletler dâhil) ayrıntısı ve özkaynaklarına oranı hakkında bilgi verilecek. Ayrıca şirketlerin genel kurullarında, gündeme ayrı bir madde konulmak suretiyle, verilen TRİ'ler hakkında ortaklarının bilgilendirilmesi zorunlu hale getiriliyor.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/Default.aspx?t=11.09.2009&i=210383