Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye vergi indirimleri bitsin istiyor. (12.09.09) PDF Yazdır e-Posta
12 Eylül 2009

    Yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamları dün açıklandı. Artık 3 yıllık ekonomik program için hükümetin daha hızlı davranması bekleniyor. Aslında bütçede 2010 için personel gibi bazı kalemlerin az çok netleştirildiği belirtildi. 2009'a ilişkin büyüme rakamının oluşmasının ardından 2010 hedefi netleştirilecek ve bütçede alınacak önlemlere son şekli verilecek. Vergi gelirleri ile ilgili çalışmalarda ise KDV ve ÖTV indirimlerinin devam edip etmeyeceği tartışılıyor. Maliye indirimlerin 30 Eylül'de sona ermesini istiyor. Eğer indirimler devam edecekse vergi gelirlerinin buna göre hedeflenmesi bekleniyor.

    TÜİK ikinci çeyrekte daralmanın yüzde 7 olarak gerçekleştiğini duyurdu. Bürokraside bir süredir devam eden çalışmalarda bu rakamın yüzde 6,8 ile 8 seviyesinde olacağı düşünülüyordu. Ancak yılın ilk çeyreğindeki gibi bir sürprizle karşılaşmak istemeyen bürokrasi yine de temkinli hareket etti. Şimdi yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğine ilişkin beklenti oluşturulmaya çalışılıyor. Üçüncü çeyrekte daralmanın yüzde 2-3 civarında olacağı ve dördüncü çeyrekte de artı büyümeye geçileceği tahmin ediliyor. Bu tahminler de kesin bir öngörü yapıldıktan sonra bu yıl ve gelecek yılın büyüme rakamlarına son şekli verilecek.
    
    Vergi indirimleri istenmiyor
    Büyüme rakamları bütçe hazırlıkları açısından önemseniyor. Çünkü gelecek ve önümüzdeki üç yıla ilişkin vergi geliri tahminleri de bu çerçevede oluşturulacak. Vergi gelirleri ile ilgili bir başka tartışma konusunun otomotiv, mobilya gibi sektörlere yapılan KDV ve ÖTV indirimlerinin devam edip etmeyeceği yönünde yoğunlaştığı belirtildi. Maliye'nin vergi indirimlerinin devamına sıcak bakmadığı ifade edildi. Ancak bu konuda son kararı Başbakan Tayyip Erdoğan verecek.

    Öte yandan bütçenin gider kısmına ilişkin de çalışmalara devam ediliyor. Personel giderlerine ilişkin büyüklüğün kısmen belirlendiği, cari harcamaların da belirlenmeye çalışıldığı kaydedildi. Ancak sağlık harcamalarının içinde olduğu cari transferlerin alınacak önlemleri beklediği anlatıldı. Sağlık sisteminde global bütçeye geçilmesiyle birlikte devreye girecek önlemler zaten 2010 yılını etkileyecek.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=129249&KTG_KOD=480