Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şimşek' ten şirketlere: Birleşerek güçlenin (13.09.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Eylül 2009

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütün dünyada şirketler arasında birleşme kültürünün bulunduğunu belirterek, yurtiçi ve yurtdışındaki Türk şirketlerinin de birleşerek daha güçlü hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Düsseldorf’da Türk işadamlarıyla biraraya gelen Şimşek, yeni teşvik sistemiyle Türkiye’de yatırım yapılmasını çok daha cazip hale getirdiklerini vurguladı. Şimşek, “Cömert bir teşvik sistemi getirdik. Yeni teşvik sisteminin amacı, imkanı olanları yatırıma teşvik etmektir” dedi.

Kalkınma amaçlı

Yeni teşvik sisteminin bölgesel kalkınma amaçlı olduğunu da kaydeden Şimşek, bu teşvik sistemiyle her bölgenin kalkınma potansiyelinin değerlendirileceğine dikkati çekti. Yeni teşvik sistemi çerçevesinde kredi garanti sistemini de getirdiklerini anlatan Şimşek, bu garanti sistemiyle bankalara, şirketlere daha kolay kredi verme imkanı sağladıklarını söyledi.

Başkasının taşıyla kuş

Türkiye’de istihdamın korunmasına da önem verdiklerini ifade eden Şimşek, bu çerçevede, hükümet olarak işletme giderlerine de ortak olarak “kısa çalışma ödeneği” sistemini getirdiklerini bildirdi. Şimşek, bir soru üzerine, Almanya ile Türkiye arasındaki çifte vergilendirme anlaşmasının Ocak 2011’e kadar yürürlükte olduğunu hatırlatarak, yeni anlaşmaya dönük çalışmaların da her iki ülkenin uzmanları tarafından yürütülmekte olduğunu anlattı. Şimşek, Türkiye’nin Brezilya, Suudi Arabistan ve Rusya gibi doğal kaynak zengini bir ülke olmadığına da işaret ederek, “Yani başkasının taşıyla kuş vuruyoruz” diye konuştu.

Eskisi gibi olmayacak

Küresel krizden sonra dünyanın artık aynı dünya olmayacağını anlatan Mehmet Şimşek, dünya ekonomisinin önünde, halen aşılması gereken önemli sorunların bulunduğunu, krizin ardından küresel ekonomik büyümenin eski yüksek oranlarında seyretmeyebileceğini söyledi. Küresel krizin Türkiye ekonomisini de olumsuz etkilediğini belirten Şimşek, geçen yıl eylül ayından bu yana Türkiye’de tüketim ve yatırım harcamalarının ertelendiğini, bunun da küresel krizin Türkiye’ye etkisinin örneği olduğunu kaydetti.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/12468760.asp?gid=254