Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sel mağduru sanayici, prim ve vergi ödemelerinde erteleme bekliyor. (13.09.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Eylül 2009

Yüzyılın en büyük sel felaketini yaşayan İstanbul'da zarar gören işadamları hasar tespit çalışmalarını sürdürürken, Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletin tüm birimleri, mağdur işadamları ve çalışanlarının yaralarını kısa sürede sarma sözü verdi.

Önceki gün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) merkezinde işadamlarıyla bir araya gelen Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, işadamlarına konuyu TBMM'ye taşıyacağını söyledi. Çağlayan, selin etkili olduğu Halkalı Basın Ekspres yolunu 'afet bölgesi' ilan etmek için gerekli tüm girişimlerde bulunacağını kaydetti. Mağdur işadamları da Çağlayan'dan SSK ve vergi prim ödemelerinin 6 ay alınmamasını, yeni kredi imkânı oluşturulmasını, elektrik ve telekom altyapılarının kısa sürede onarılmasını ve çalışanlarının kısa süreliğine desteklenmesini istedi.

Türkiye'yi geçen hafta etkisi altına alan yoğun yağış, İstanbul'da tekstil ve nakliyat firmalarına pahalıya mal oldu. Mallarını sigorta kapsamına dâhil etmeyen firmalar derin bir üzüntü yaşarken, sigortalı şirketler ise ödemelerini bir an önce tahsil etmek için sigorta şirketlerinin kapısını çalıyor. Sigorta şirketleri, uzman eksperlerini afet bölgesine göndererek, hasar tespit raporu tutmaya başladı. Bu sayede felaketten nemalanmak isteyenlerin de önü kesilmiş oldu. Bunun yanında olayın ardından devletin tüm birimleri İstanbul'a akın etti. Önceki gün Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Çobançeşme'deki merkezinde selden zarar gören 30 işadamıyla bir araya gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yarın Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu gündeme getirmek üzere işadamlarının taleplerini bir bir not etti. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıya katılan işadamları, görüşmeyle ilgili izlenimlerini Zaman'la paylaştı. Bakanın işadamlarıyla bir araya gelmesinin kendilerine moral verdiğini söyleyen Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, bakanın kısa sürede sorunu çözüme kavuşturacağı sözü verdiğini ifade etti. Zararla ilgili bazılarının fiyatları abartmasının bir şey ifade etmediğini kaydeden Coşkun, uzman eksperlerin gerçeği ortaya koyacağını dile getirdi. Wenice Kids Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akdoğan ise abartılı fiyatların çözüm yolunu tıkayacağına vurgu yaptı. İşadamları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Ayamama Deresi'nde bulunan işyerleri ve konutları yıkma kararına destek veriyor. İdris Akdoğan, belediyenin hiçbir ayrım gözetmeksizin yıkımı gerçekleştirmesini istedi. Toplantıya katılan yaklaşık 30 firmanın zararlarının karşılanması için talepte bulunduğunu kaydeden Akdoğan, toplantıda abartılı rakamlar ortaya koyan bazı firmaların tepkiyle karşılandığını kaydetti. Mağazalarında bulunan 1 milyon liralık ürünlerinin 600 bin liralık kısmının sigorta kapsamında bulunduğunu belirten Akdoğan, geri kalan kısım için bakandan yardım istediğini belirtti.

Toplantıda işadamlarının üzerinde en çok durduğu konulardan biri, devletin SSK primi ve vergi ödemelerini aylık süre için ertelemesi oldu. Normal iş düzenine 5 ay sonra ulaşacaklarını dile getiren Süvari Giyim'in sahibi Ahmet Coşkun, bundan dolayı devletin hem işadamlarını hem de çalışanları mağdur etmemesi çağrısında bulundu. Bakandan sigorta şirketlerinin hasar ödemelerinde daha toleranslı davranması talebinde bulunduklarını vurgulayan Coşkun, "Çünkü birçok evrak kayıp. Ürünlerimiz nerede bilmiyoruz. İki bayram arasına denk gelen bu dönem zaten bizi sarsacak, sigorta şirketleri bari duyarlı olsun." dedi. Coşkun, ayrıca Bakan Çağlayan'dan SSK ve vergi prim ödemelerinin 6 ay ertelenmesinin yanı sıra, yeni kredi imkânı oluşturulmasını, elektrik ve telekom altyapılarının kısa sürede onarılmasını ve çalışanlarının kısa süreliğine desteklenmesini istediklerini ifade etti. Coşkun, şirketlerinin selden 2,5 milyon lira zarar ettiğini kaydetti.

'SİGORTACILARLA MUTABAKAT SAĞLANSIN'


Çağatay Dış Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şahin, oda başkanlarının zarar gören işadamlarının zararlarını not edip, Bakanlar Kurulu toplantısına yetiştireceklerini söyledi. Sigorta şirketlerinin tutumlarına, Bakan Zafer Çağlayan ve tüm işadamlarının karşı çıktığını iade eden Şahin, "Sigorta şirketi bizim ihraç malı yüklü TIR'larımızı CMR sigorta kapsamına alamayacağını söyledi. Şu anda zor durumdayız. Hükümet sigorta şirketleriyle mutabakat sağlasın." dedi. Şahin, bakanın bu konuda Sigorta Genel Müdürlüğü ile toplantı yapma sözü vermesinin kendilerini sevindirdiğini kaydetti. Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Tamer Dinçşahin ise nakliyecilerden yetki belgesi adı altında toplanan yaklaşık 100 milyon liralık fonun, zararların giderilmesinde kullanılmasını istedi. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de hükümetin mağdurlara kısa sürede destek olacağını söyledi. Felakete maruz kalan şirketlerin 3-4 ay çalışamayacağını ifade eden Tanrıverdi, bundan dolayı da hükümetten geçici bir süre SSK prim ve vergi ödemelerinde bir kolaylık beklediklerini anlattı.

Bakanlar Kurulu yarın bu talepleri ele alacak

Şirketler, SSK prim ödemeleri ve vergilerin 6 ay ertelenmesini istiyor.

Sel mağduru işadamlarına özel kredi açılması da önemli bir konu.

Elektrik ve telekom altyapısı bir an önce sağlanmalı.

Nakliyecilerden toplanan 100 milyonluk fonun, mağdur taşımacılar için kullanılması teklif ediliyor.

Sigorta şirketlerinin zararların tespitinde daha duyarlı olması talep ediliyor.

Mağdur işletme ne yapmalı?


Mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesine bir dilekçe ile başvurmaları ve takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların takdiri ve tespitini istemeleri gerekiyor.

Dilekçeye zayi olan malların listesi, itfaiye ve belediye zabıta müdürlüğünden alınacak tespit tutanağı ve selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler eklenmeli.

Vergi mükellefleri işyeri merkezinde yetkili olan ticaret mahkemesine dilekçeyle dava açarak, ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgenin alınması gerekiyor.

Dilekçeye itfaiye ve belediye zabıta müdürlüğünden alınacak tespit tutanağının, selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler eklenmeli.

Dava, 7 Eylül 2009 tarihinden itibaren 23 Eylül tarihine kadarki süre içinde açılabilir.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=891710&title=sel-magduru-sanayici-prim-ve-vergi-odemelerinde-erteleme-bekliyor