Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sağlıkçılar, izindeyken de döner sermaye payı alacak (14.09.09) PDF Yazdır e-Posta
14 Eylül 2009

Hükümet, sağlık çalışanlarına ek ödeme müjdesi vermeye hazırlanıyor. Doktor, ebe ve hemşire gibi 300 bin sağlık çalışanı, izinli ya da raporlu oldukları dönemlerde en az 308 TL ek ödeme alacak.

Mevcut uygulamada izinli olunan zamanlar için döner sermaye payı ödenmiyor. Bu durum, döner sermaye aldıkları için maaş tabanları düşük olan sağlık çalışanlarını mağdur ediyordu. Örneğin en düşük memur maaşı 1.070 lira iken hemşirenin taban maaşı 920 TL. Sağlık çalışanları, bu farkı, çalıştıkları dönem için döner sermaye ile telafi edebiliyor. Ancak izinli ya da raporlu olmaları halinde yalnızca çıplak maaşlarını alabildikleri için gelirleri düşüyor. Yapılacak düzenleme ile sağlıkçıların bu mağduriyeti son bulacak. İzinli ve raporlu dönemlerde de en az 308 lira ek ödeme alabilecekler.

Sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren bir başka adım ise döner sermaye mahsuplaşmasıyla ilgili olacak. Aylık döner sermaye geliri düşük olan kurumlarda çalışanlara ek ödeme için bir taban belirlenecek. Bu taban da en az 308 TL olacak. Halen hasta sayısı az olan sağlık ocağı ve devlet hastanelerinde çalışan yaklaşık 150 bin personel, 70 ile 200 TL arasında döner sermaye ile yetinmek zorunda kalıyordu. Yeni düzenleme ile bu kişilerin aylık döner sermaye geliri de en az 308 liraya çıkarılmış olacak.

300 bin sağlık çalışanını yakından ilgilendiren düzenleme, geçtiğimiz hafta sona eren toplu görüşme masasının en önemli kazanımlarından biri oldu. Hükümet, Sağlık-Sen'in ısrarı ile kabul edilen bu iki düzenlemenin hayata geçirilmesi yönünde söz verdi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da sendikalarla anlaşamamalarına rağmen söz verdikleri bu ve benzeri düzenlemeleri hayata geçireceklerini açıkladı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, "Düzenleme yürürlüğe girdiğinde, sağlık çalışanları bu ay döner sermaye alabilecek miyim, ne kadar alacağım gibi bir kaygı içinde olmayacak. Her ay maaş ve ek ödemeyi garanti gelir olarak alabilecekler." dedi. Kaçar, döner sermayeleri kesildiği için yıllık izne çıkamayan, görevi başında uğradığı kaza sebebiyle çalışamadığından ötürü döner sermayeleri kesilerek adeta cezalandırılan sağlıkçıların mağduriyetinin bu düzenleme ile giderileceğini söyledi

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=892042&title=saglikcilar-izindeyken-de-doner-sermaye-payi-alacak