Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı 31 Aralık 2009' a uzuyor PDF Yazdır e-Posta
18 Eylül 2009

Image

30 Eylül’de sona erecek olan Varlık Barışı’nda hedefe ulaşılmadığı için sürenin uzatılması planlanıyor. Maliye kanadı uzatma bölümünde hedefe varabilmek için yurt içinde ve yurtdışında etkin bir tanıtım kampanyası başlattı.

30 Eylül’de sona erecek olan Varlık Barışı’nda hedefe ulaşılmadığı için sürenin uzatılması planlanıyor. Maliye kanadı uzatma bölümünde hedefe varabilmek için yurt içinde ve yurtdışında etkin bir tanıtım kampanyası başlattı. Maliye Bakanlığı, yurt içinden 20 milyar Türk Lirası gelir beklerken, Türk işadamlarının yurtdışındaki 100 milyar dolarlık birikimini Türkiye’ye getirmek için harekete geçti.

İş dünyası da birikmiş 90 milyar TL civarındaki vergi ve sigorta prim borcunun uygun faiz oranı ile yeniden yapılandırılmasını istedi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, “Devlet bütçe açığını kapatmaya kaynak arıyor. Bir ‘Varlık Barışı’ çıkardı. Bu barışa aslında devletten daha çok işadamlarının ihtiyacı var” dedi. Demirtaş, 1 milyon 550 bin mükellefin vergi ve sigorta borçlarının biriktiğini, Merkez Bankası’nın bu borçları yapılandırması gerektiğini söyledi.

Yastıkaltı için yüzde 5, gurbetçi için yüzde 2 vergi kolaylığı sağlayan barışın ardından ortaya çıkan vergi tahakkuku da 70 milyon lirayı aştı. Yaklaşık 2 milyarı bulan beyan edilen matrahın sadece bir aylık verilere dayandığına dikkat çeken Maliye kaynakları, "Daha ağustos ayında yapılan bildirimlere ilişkin vergi beyannamesi verebilmek için bu ay sonuna kadar süre bulunuyor. Son günlerde hızlanan bildirimler de göz önünde bulundurulduğunda rakam daha da artacak gibi görünüyor." dedi. Önceki uygulamada 14 milyar 832 milyon TL'lik bildirimde bulunulmuştu. Maliye, ikinci Varlık Barışı'nda ise çıtayı yükseltmişti. Hedef en az 20 milyar Türk Lirası'nı ülke ekonomisine kazandırabilmek.

Varlık Barışı'nın ikinci ayağında Türkiye'deki incelemelerin yüzde 80'ini oluşturan KDV farklarına ilişkin düzenleme yapılmasının yastık altındaki birikimin ekonomiye kazandırılması açısından önem kazandığına dikkat çeken Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, ilk gelen sonuçların bunun göstergesi olduğunu ifade etti. Yetkililer, bildirimin büyük kısmının yurtiçinden yapıldığını bildirdi. KDV kolaylığına göre beyan eden kişiye yönelik herhangi bir incelemede fark bulunması durumunda, bu miktar matrah farkından düşülebiliyor. Kişi bu sayede vergi cezasına düşmekten de kurtuluyor. Örneğin yasa kapsamında yurtdışından yüzde 2 vergi ile 500 liralık beyanda bulunan bir kişinin 10 TL vergi ödemesi gerekiyor. Herhangi bir şekilde bu kişiye ait birkaç yıl sonra vergi incelemesinde 100 liralık kısma ilişkin KDV farkı bulunması durumunda miktar matraha dönüştürülerek buradan mahsup yapılabilecek. Hükümetin finansman bulmak için süresini uzattığı Varlık Barışı için Maliye seferberlik ilan ederken tanıtım atağı önümüzdeki günlerde daha da hızlanacak. Almanya'nın yanı sıra Hollanda ve Fransa gibi ülkelerdeki Türk işadamları da barışa davet edilecek. Son toplantı ise Maliye Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilecek. Ancak 30 Eylül'de dolacak sürenin uzayabilme ihtimali de gittikçe artıyor. Yetkililer, sürenin yıl sonuna kadar uzaması ile birlikte tanıtım faaliyetlerinin daha geniş coğrafyada hızlanacağını kaydediyor.

******

Banka kimlikleri açıklamıyor
Barış kapsamında bildirimde bulunanların kimliklerinin gizli kalacağını vurgulayan Maliye yetkilileri, herhangi bir endişeye gerek olmadığına dikkat çekiyor. Üst düzey bir yetkili, "Varlık Barışı'nda güven ortamına dayanarak beyan ve başvurular kabul ediliyor. İlgili bankaya başvuruyor. Bankadan para takip eden ayın sonunda bize bildiriliyor. Banka 'Ahmet, Mehmet Bey başvurdu' demiyor. Kümülatif ne kadar para almış, onu biliyoruz." dedi.

******

100 milyar dolar mercek altında
Vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye, rotayı vergi avantajının bulunduğu ülkelere çevirdi. Vergilemenin hiç olmadığı ya da çok düşük miktarda olduğu ülkeler olarak kabul edilen bu ülkelere yapılacak para ve kâr transferleri mercek altına alındı. Ayrıca Türk işadamlarının yurtdışındaki 100 milyar dolarlık birikimi için seferberlik devam ediyor. Türkiye'deki işletmesinden elde ettiği geliri yurtdışına farklı yöntemlerle götürenlerden paralarını getirmelerini isteyen Maliye, patronları, hesaplarını iyi yapmaları konusunda uyarıyor. Bu kapsamda sadece İsviçre'de 60 milyar dolar bulunuyor.

******

Tüccar’dan Maliye’ye borçlar için barış daveti
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı ile, İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) düzenlenen toplantıda 30 Eylül'e kadar uzatılan “Varlık Barışı” yasasının uygulamaya yönelik detayları iş dünyasına anlatıldı.

Seminere, İzmir kamuoyunu bilgilendirme amacıyla İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Vergileri Grup Müdürü Yüksel Koç, İzmir Vergi Dairesi Başkan Vekili Rıfat Engin, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu katıldı.

******

Demirtaş, “Kayıt dışılık son bulsun”
Seminerde açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş Varlık Barışı yasası ile iş dünyasının yurt dışındaki ve içindeki varlıklarını kayıt altına almak isteyen devlete öneride bulundu. “Birikmiş 90 milyar TL civarındaki vergi ve sigorta prim borcu Merkez Bankası faiz oranı ile yeniden yapılandırılsın, iş dünyası rahatlasın” dedi. Demirtaş, Varlık Barışı için işadamlarına da çağrıda bulunarak, “Devlet bütçe açığını kapatmaya kaynak arıyor. Ancak devletten çok bizim de bu barışa ihtiyacımız var. Kayıt dışı ile mücadele etmek zorundayız. Herkesin kendisini kayıtlı sisteme uydurması için bu bir son fırsattır. Gelin bir sıkıntı varsa, devletle barışın; menkul, gayrimenkul neyiniz varsa kayıt içine alın, kayıt dışılığa bir son verin” dedi.

******

İşadamlarından teklif
Demirtaş, İş dünyasının devlete bir çağrısı olduğunu kaydederek “1 milyon 550 bin mükellefin vergi ve sigorta borçları birikti. Buna bir düzenleme gerekiyor. Merkez Bankası’nın yüzde 8.75 olan faiz oranlarına yakın bir faizle bu borç 36 aylık taksitlendirmeyle yeniden yapılandırılsın. Böylece 80-90 milyar TL’lik bir borç yapılandırılmış olur, buna da bizim ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Vergileri Grup Müdürü Yüksel Koç, 5811 Sayılı Kanun ile bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması hakkında kanunda, 5917 sayılı kanunla yapılan değişikliklerin uygulanması konulu bilgilendirme toplantısı hakkında kısa bilgiler verdi. Katılımcılara Vergi Barışı uygulamasından nasıl yararlanabileceklerini detaylı bir şekilde anlatan Koç, “Yurt içindeki varlıkların yüzde 5’lik bir vergi ile kayıtlı sisteme dahil edileceğini, yurt dışındaki para, döviz, altın vb değerlerin ise yüzde 2’lik bir vergi ile uygulamadan yararlanabilecek” diyerek iş adamlarına“Endişelenmeyin, devlet sizinle barışmak istiyor. Bu işin arkasından dolanarak sizi tuzağa düşürmez” dedi.

http://www.gozlemgazetesi.com.tr/haberdetay.asp?ID=12774