Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Esnafın beklediği karar çıktı, gözler KOSGEB'de (19.09.09) PDF Yazdır e-Posta
19 Eylül 2009

Küçük esnaf ve sanatkarın da KOSGEB desteklerinden faydalanabilmesi için kanunda yapılan değişiklikle ilgili Bakanlar Kurulu kararı dünkü

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre imalat, inşaat, madencilik, elektrik, gaz gibi sektörlerin yanında bakkal, manav gibi meslek grupları da yardım ve desteklerden faydalanabilecek. Ayrıca, daha önceki mevzuatta KOSGEB destekleri için kullanılan "sanayi işletmeleri" ifadesi, "işletmeler" olarak değiştirildi. Esnafların temsilci kuruluşu TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Bakanlar Kurulu kararını sevindirici bir gelişme olarak yorumladı ve KOSGEB'den hızlı davranmasını istedi. Küçük esnaf ve sanatkarın da KOSGEB desteklerinden faydalanabilmesi için nisanda kanun değişikliğine gidildi. Süreç yavaş işleyince Zaman ilk olarak 28 Ağustos'ta "Esnafa Can Suyu kredisi yönetmeliğe takıldı" başlığı ile gecikmeyi kamuoyuna duyurdu. 17 Eylül'de de "Küçük esnafa 'sıfır faizli kredi'de imzalar tamam" başlığı ile çalışmanın tamamlandığı müjdesini verdi.

Bu arada KOSGEB desteklerinden yararlanacak sektörler arasına yeni sektörler eklendi. Buna göre imalat, inşaat, madencilik ve taş ocakçılığı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı faaliyetleri sektörlerindeki tüm işletmeler, KOSGEB kredilerinden yararlanabilecek. Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde, barlar, tavernalar, kokteyl salonları, diskotekler, birahaneler, kahve salonları dışındaki işletmeler KOSGEB desteklerinden faydalanabilecek.

Bilgi ve iletişim sektöründe de, sinema filmi, video yapım faaliyetleri ile çekim sonrası faaliyetler, dağıtım faaliyetleri, film gösterimleri ile ses kaydı ve müzik yayıncılığı faaliyetleri dışındaki işletmeler KOSGEB'den kredi alabilecek. Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlerdeki işletmelerden, hukuk, muhasebe, defter tutma ve denetim ile vergi müşavirliği ve veterinerlik hizmetleri dışındaki işletmeler KOSGEB tarafından kredilendirilebilecek.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=894071&title=esnafin-bekledigi-karar-cikti-gozler-kosgebde