Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Borçlu emekliye af umudu! (SGDP' den dolayı) PDF Yazdır e-Posta
23 Eylül 2009

Image

250 binden fazla emeklinin karşı karşıya kaldığı sorunun çözümü için TBMM'ye bir yasa teklifi verildi.

Borçlu emekliye af umudu!

Düzenli takipçimiz olan okurlarımız hatırlayacaktır. 19 Ağustos tarihli yazımız "Emekliye 7000 lira borç şoku" başlığını taşıyordu. Söz konusu yazımızda, kendilerine SGK tarafından 7-8 bin TL'lik borç ihbarnamesi gönderilen emeklilerimizin sorununu gündeme taşımıştık. Bu emekliler, Bağ-Kur dışındaki kurumlardan emekli olduğu halde, emekliliğinde Bağ-Kur kapsamında çalışmaya başlayan kişilerdi. Normalde bu kapsamdaki emekli çalışanlardan 2003 yılından beri Bağ-Kur tarafından sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerekiyordu. Oysa Bağ-Kur bu konuda üzerine düşeni yapmamış ve borç yıllar itibarıyla birikmişti. Genç SGK ise Bağ-Kur'un yaptığı ihmali yapmadı ve görevi gereği bu borçların peşine düştü. Ancak bu kez de 500-600 TL aylıkla geçinmeye çalışan emeklilerin karşısına 7-8 bin TL'lik borçlar çıkmaya başladı. Anlayacağınız görevini yapan SGK da haklıydı, feryat eden emekliler de.

Yazımıza Meclis'ten ses geldi

Bahsettiğimiz yazıda biz bir formül önermiş ve demiştik ki: "Binlerce emeklimizin mağduriyetini önlemek adına acilen yapılması gereken, TBMM açılır açılmaz, 5510 Sayılı Kanun'a bir geçici madde koyarak, (...) en azından 1 Ekim 2008 tarihine kadar birikmiş destek primi borçlarının silinmesidir." Evet, çağrımızın üzerinden bir ay geçmeden TBMM'den bir ses geldi. Bu ses MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu'na ait. Serdaroğlu, 250 binden fazla emeklinin karşı karşıya kaldığı bu sorunun çözümü için TBMM'ye bir yasa teklifi verdi. Teklif, emeklilerin 2003 yılından bu yana ödenmeyen ve biriken sosyal güvenlik destek pirimi borçlarının faizlerinin silinmesi ve anapara borcunun da taksitlendirilmesini öngörüyor.

Yasa çıkarsa ne olacak?

Söz konusu teklif yasalaşırsa, şu an 8000 TL tutarında olan ve 2003 yılından beri biriken borç yaklaşık 4000 TL'ye düşecek. Kalan bu kısım da taksitler halinde emeklilerden tahsil edilecek. Konuyu köşemize taşıdığımızda Bugün Gazetesi olarak pek çok emekli büyüğümüzün duasını almıştık. Umarız teklif yasalaşır da aynı duaları bir kere daha alırız.



http://www.bugun.com.tr/haber-detay/78777-borclu-emekliye-af-umudu-haberi.aspx