Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankaların da kredi notu yükseldi (24.09.09) PDF Yazdır e-Posta
24 Eylül 2009

Uluslararası kredi derecelendir me kuruluşu Standard &Poor's (S&P), Türkiye'nin görünümünü 17 Eylül'de negatiften durağana yükseltmesinin ardından, 7 finans kurumuyla bir holdingin görünümünü de negatiften durağana yükselttiğini açıkladı.

Görünümü yükseltilen kurumlar şöyle: Albaraka Türk, Doğuş Holding, Garanti Finansal Kiralama, HSBC Bank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi. Bunun yanı sıra İş Bankası, Garanti Finansal Kiralama, Yapı Kredi, Vakıfbank, Albaraka Türk ve Doğuş Holding'in 'BB-/B' olan uzun ve kısa vadeli karşı taraf kredi notları S&P tarafından teyit edildi. S&P, Garanti Bankası'nın 'BB-' olan uzun vadeli karşı taraf kredi notunu ve HSBC'nin 'BB/B' olan uzun ve kısa vadeli karşı taraf kredi notunu teyit etti. İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi'nin yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notu 'trA'dan 'trA+'ya yükseltildi. HSBC'nin yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notu 'trAA'dan 'trAA+'ya çıkartıldı. İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi ve HSBC'nin 'trA-1' olan yerel para birimi cinsinden kısa vadeli kredi notu teyit edildi.

S&P, yaptığı açıklamada Türkiye bankalarıyla ilgili şunları söyledi: "Türk bankaları, faaliyet gösterdikleri çevredeki bozulmalara karşı epey dirençli olduklarını gösteriyorlar ancak ekonomideki yavaşlamanın devam etmesi durumunda varlık kalitesi ciddi düşüşler kaydetmeye devam edebilir. Türk bankaları geçen çeyreklerde yeterli mali performans göstermeye devam etmenin yanı sıra kredilerini toptan olarak dış piyasalarda başarıyla yeniden finanse ettiler. İş hacmindeki düşüş, büyük oranda faiz marjları ile dengelendi. Varlık kalitesindeki orta karar düşüşlere rağmen notlandırılan Türk bankalarının işletme ve maliyelerinin özündeki güç, doğal dirençlerini ortaya koyuyor. Bu, yıllar süren yeniden yapılandırmanın, ülkede bulunan yabancı bankaların artmasının ve daha başarılı düzenlemelerin bir sonucu.

Türk bankalarının malî performansı ve ekonomik temelleri, diğer faktörlerin yanı sıra ellerinde bulunan yüksek miktardaki devlet tahvilleri ile yerel ekonomik ve malî ortamdan kaynaklı risklere açık olmalarından ötürü Türkiye devletinin kredi notuyla sıkı bir şekilde ilişkili olmaya devam edecektir. Bu kurumların durağan görünümü, Türkiye'nin görünümünü yansıtmaktadır. Türkiye'nin ekonomik ortamında ya da Türkiye'ye olan güvende beklenmedik bir kötüleşme bankaların varlık kaliteleri ve malî performansları üzerine ek baskı yapacak, bu da bankaların notlarını etkileyecektir. Öte yandan, Türkiye kamu maliyesini sürdürülebilir bir malî konsolidasyon yoluna sokarsa bu, daha destekleyici bir ortam yaratacak ve banka notları olumlu bir ivme kazanacaktır."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=895550&title=bankalarin-da-kredi-notu-yukseldi