Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Küresel şirketlerde zimmet ve muhasebe dolandırıcılığı artıyor PDF Yazdır e-Posta
25 Eylül 2009

Image

Ağır vergi yükü ve pahalı enerji-işçilik maliyetleri gibi birçok sorunla mücadele eden firmaların en büyük sorunlarından biri de yolsuzluk.

Küçük firmalardan uluslararası şirketlere kadar yolsuzluk, önemli bir ekonomik büyüklüğe ulaştı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün açıkladığı 'Küresel Yolsuzluk Raporu'na göre, dünyada her 3 şirketten birinde zimmet, 10 şirketten 1'inde ise muhasebe dolandırıcılığı yapılıyor.

'Özel Sektör ve Yolsuzluk Raporu'nu açıklayan Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Gündüz, 2008 yılında ortaya çıkan mali piyasalardaki krizin kurumsal yönetimin önemini bir kez daha hatırlattığına dikkat çekti. Kriz nedeniyle özel sektör ve kamu sektörü temsilcilerinin yönetişim sistemlerini bir kez daha inceleme gereği duyduğunu vurgulayan Gündüz, en küçük KOBİ niteliğindeki firmalardan uluslararası şirketlere kadar yolsuzluğun toplumsal düzeyde önemli bir ekonomik büyüklük oluşturduğunun altını çizdi. Kayırmacılık, iltimas ve ahbaplığın iş dünyasında önemli bir yer tutmaya başladığını ifade eden Gündüz, şunları aktardı: "OECD ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin yöneticilerinin yüzde 50'si, OECD dışı ülkelerde kamu ihalelerini alabilmek için en kolay yolun 'aile ve yakın arkadaşlık ilişkisi' kullanmak olduğunu belirtiyor. Ayrıca her 3 şirketten birinde zimmet, her 10'undan birinde muhasebe dolandırıcılığı görülüyor. Bu olayların yarısında üst ve orta düzey yöneticiler olaylara karışmış bulunuyor. Almanya, Fransa, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerde dahi şirketlerin yüzde 80'inin yabancı ülke görevlilerine rüşvet verilmesine ilişkin OECD Konvansiyonu'ndan haberdar olmadıkları tespit edildi."

Rüşvet 40 milyar dolara ulaştı

Özel Sektör ve Yolsuzluk Raporu'nun en dikkat çeken başlığını ise 'politikacı ve bürokratlar' oluşturdu. Buna göre, sadece gelişmekte olan veya geçiş ekonomilerinde politikacılar ve bürokratların aldığı rüşvet yılda 20-40 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Araştırmaya katılan her beş yöneticiden ikisinin kamu ile ilişkilerinde rüşvet verilmesi yönünde taleple karşılaştıklarını belirten Gündüz, yüzde 50'sinin ise rüşvetin maliyetleri yüzde 10 oranında yükselttiği görüşünde olduğunu dile getirdi. Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 20'si ise rakiplerinin rüşvet vermesi sebebiyle işini kaybettiğini söyledi.

En az rüşvet verilen ülkeler:


-Belçika

-Kanada

-Hollanda

-İsviçre

-Almanya

Rüşvetin en yaygın olduğu ülkeler:


-Brezilya

-Meksika

-Çin

-Hindistan

-Rusya

 

Konu ile ilgili diğer sitemizdeki yazı

Özel sektörde yolsuzluk: Her üç şirketten biri soyuluyor


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=895870&title=kuresel-sirketlerde-zimmet-ve-muhasebe-dolandiriciligi-artiyor