Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi Derecelendirme Şirketleri Para Karşılığı Not vermişler PDF Yazdır e-Posta
27 Eylül 2009

Image

Kredibilitesi yüksek ülkeler arasına girmek, ‘Buraya güvenle yatırım yapılabilir’ vizesini almakla eş anlamlı. Genellikle AAA veya Aaa gibi üç tane A en güvenilir olan, Baa3 ya da BBB- olanlar ise alt derece de olsa, ‘güvenle yatırım yapılabilir’ anlamına geliyor. Türkiye halen bu seviyelerin altında bulunuyor.

ROLLERİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Başbakan Erdoğan konuşmasında, batık bankalara verdikleri notlarla tartışma yaratan kredi derecelendirme kuruluşlarının işlevine de dikkat çekerek G-20 katılımcılarını bu konuda uyardı. Başbakan Erdoğan şunları söyledi: “Kredi derecelendirme kuruluşlarının finansal sistem üzerindeki rolünün gözden geçirilmesi yönündeki girişimi çok önemli görüyoruz. Ayrıca kredi derecelendirme sürecinde şeffaflığın ve kalitenin artırılmasının ve çıkar çatışmalarının azaltılmasının, finansal sektörün sıhhati açısından çok önemi olduğunu hatırlatmak istiyoruz.”

PARA KARŞILIĞI NOT VERMİŞLERDİ

Başbakan Erdoğan’ın gündeme getirdiği ve kamuoyunda ‘sıfırcı hocalar’ olarak bilinen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, küresel krizde Kanada’yla birlikte tek banka batırmayan ülke olan Türkiye’nin kredi notunu 4 yıldır aynı düzeyde tutuyor. Söz konusu kuruluşların Türkiye’ye verdiği not Surinam, Papua Yeni Gine, Cooke Adaları ve Gabon gibi dünya ekonomisinde sözü dahi edilmeyen ülkelerle aynı seviyede bulunuyor. Türkiye’ye karşı tutumları OECD’nin bile gözünden kaçmayan söz konusu kredi derecelendirme kuruluşları küresel kriz sırasında tamamı değersiz parçasına dönüşen türev tahviller, iflasını açıklayan Lehman Brothers ve batık hale gelen İzlanda gibi ülkelere verdikleri çok yüksek notlar nedeniyle dünyada da büyük tepki çekiyor. Son olarak bu kuruluşlardan Moody’s’in eski analisti ABD’li Sylvain Raynes geçen hafta yaptığı itiraflarda kriz öncesi batacağını bilmelerine rağmen pekçok kuruluşa para karşılığı yüksek kredi notları verdiklerini açıklamıştı.

http://www.stargazete.com/ekonomi/g-20-ye-sikeli-not-resti-haber-215323.htm