Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2008 yılı büyüme hedefi yüzde 5.5/ Faiz dışı fazla beklentisi 38.2 milyar YTL PDF Yazdır e-Posta
18 Ekim 2007
Image
  
  
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılı büyüme hızı hedefini yüzde 5,5, bütçe büyüklüğünü ise 222 milyar 313 milyon YTL olarak açıkladı.

Bakan Unakıtan, düzenlediği basın toplantısında, 2008 yılı bütçe büyüklüğü ile makro göstergeler konusunda bilgi verdi.

Unakıtan' ın verdiği bilgiye göre, 2008 yılı için gayrı safi milli hasıla (GSMH) 716 milyar 596 milyon YTL olarak öngörülürken, büyüme oranı yüzde 5,5 , TÜFE yıl sonu hedefi yüzde 4, ihracat 117 milyar dolar ve ithalat da 182 milyar dolar olarak hedeflendi. Kişi başına düşen milli gelir 2007 yılının sonunda 6 bin 625 dolar olması beklenirken, Türkiye'de 2008'de de bu rakamın 7 bin dolara ulaşılacağı tahmin edildi.

Bütçe giderleri yüzde 9,6 artacak

2008 yılı merkezi yönetim bütçesinde, bütçe giderleri 222 milyar 313 milyon YTL, bütçe gelirleri net 204 milyar 556 milyon YTL, bütçe açığı 17 milyar 756 milyon YTL ve faiz dışı fazla da 38 milyar 244 milyon YTL olarak hedeflendi.

Bu durumda, 2007 yılı sonu gerçekleşme tahminlerine göre bütçe giderleri yüzde 9,6 , bütçe gelirleri yüzde 8,8 oranında artış gösterecek.

GSMH' ye oranlarına bakıldığında ise 2008 yılında, 2007 yılsonu gerçekleşme tahminlerine göre bütçe giderlerinin oranı yüzde 31,4' den yüzde 31'e düşüyor. Buna karşılık bütçe gelirlerinin GSMH' ye oranı ise yüzde 29,1'den yüzde 28,5'e düşerken, vergi gelirlerinin oranı yüzde 23,4' den yüzde 23,9'a çıkıyor.

Bütçe büyüklükleri dikkate alındığında, bütçe açığının GSMH' ya oranı yüzde 2.5 , FDF' nin ise yüzde 5,3 olması öngörüldü.

"Mali disipline devam, yapısal reformlara devam"

Maliye Bakanı Unakıtan, 2008'e ilişkin maliye politikası hedeflerini anlatırken de şunları dile getirdi:

''Tesis edilen mali disipline devam edilecek. Türkiye, mali disiplinden ayrılmayan yapısal reformlara devam eden bir ülke olmaya devam edecek. Bu Türkiye için alternatifi olmayan bir yol..Türkiye'de istikrar istiyorsak, büyüme istiyorsak enflasyonun düşmesini, borçların azalmasını istiyorsak buna önem vereceğiz. Mali disipline devam, yapısal reformlara devam.

Enflasyonla mücadele politikasını destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz. Kamu borç stokundaki düşüş eğilimini devam ettirecek bir FDF gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Faiz giderlerinin bütçe üzerindeki baskısını hafifletmeye devam edeceğiz.

Bütçe harcamalarını sağlam gelir kaynakları ile karşılamak temel hedefimizdir. Kamu harcamalarının kalitesini artırmak, makro ekonomik istikrar ile birlikte sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, hesap verilebilirliği ve mali saydamlığı güçlendirmek, verimliliği ve üretimi teşvik edecek bir tarımsal destekleme politikası oluşturmak, sosyal politik ve programlarla gelir düzeyi düşük kesimleri desteklemek, kırsal kesimin altyapısını güçlendirmek, hedeflerimiz bunlar.''

Kişi başı gelir 7 bin dolara çıkacak

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılında kişi başına milli gelirin 7 bin dolara çıkacağını bildirdi ve önümüzdeki süreçte 'büyümeyle istikrara geçiş' dönemini başlatacaklarını söyledi.

Unakıtan, 2008 Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısınııkladığı basın toplantısında, önce makroekonomik gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Mevcut istikrarın devam etmesi durumunda Türkiye'nin yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam edeceğini kaydeden Unakıtan, ülkemizin tarihinde ilk kez 22 çeyrek dönem sürekli büyümeye imza attığına dikkati çekti.

2008 yılında büyümenin özel sektör ağırlıklı olacağını vurgulayan Unakıtan, makroekonomik istikrar ve büyümenin kalıcı hale gelmesinin hükümetin temel hedefi olduğunu ifade etti.

Son 5 yılda yüksek büyümeye karşılık enflasyonda tarihi düşüşler yaşandığını belirten Unakıtan, gelinen noktada yapısal reformların da çok önemli rolü bulunduğunu dile getirdi.

2002 yılında Kamu Net Borç Stokunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranının yüzde 90,4 seviyesinde bulunduğuna işaret eden Maliye Bakanı, bu rakamın, günümüzde yüzde 45'lere düşğünü, yıl sonunda ise yüzde 40'lara inmesinin beklendiğini bildirdi. Unakıtan, Türkiye'nin hem bütçe açıkları hem de kamu borçları yönünde Maastricht Kriterlerini tutturduğunu kaydetti.

Doğrudan yabancı sermaye girişi 13,9 milyar dolar

Doğrudan yabancı sermaye girişine de değinen Unakıtan, ülkemize, Ocak-Ağustos döneminde 13,9 milyar dolar düzeyinde yabancı sermaye geldiğini anlattı. Bu süreçte işsizlik oranının yüzde 8,8'lere gerilediğini belirten Unakıtan, "Türk ekonomisinde yapısal dönüşüm gerçekleşmekte" dedi.

Türkiye'nin bir geçiş dönemi yaşadığını da anlatan Unakıtan, tarımdan tarım dışı sektörlere yoğun bir kayma olduğunu, işsizliğe karşın işçiye olan talebin de yüksek seviyelerde bulunduğu söyledi.

Unakıtan, "Ancak yetişmiş, kaliteli işgücü aranıyor, belli mesleklere sahip işgücü aranıyor. Meslek liselerindeki yanlış politikanın cezasını çekiyoruz bunların talebine cevap verildiğinde Türkiye'deki işsizlik kalıcı olarak daha da azalacak. Yetişmemiş, vasıfsız elemanın işsizliği her zaman büyük oluyor" diye konuştu.

Maliye Bakanı Unakıtan, daha sonra 2008 Merkezi Yönetim Bütçe rakamlarınııkladı.

Bu yıl 646 milyar 893 milyon YTL olması beklenen Gayri Safi Milli Hasıla'nın yeni yılda 716 milyar 596 milyon YTL'ye çıkacağını vurgulayan Unakıtan, bu yıl yüzde 5 olması beklenen büyüme rakamının da, yüzde 5,5 olarak hedeflendiğini bildirdi.

TÜFE, 2008'de yüzde 4

Unakıtan, TÜFE bazında enflasyonun 2007 yılı sonunda yüzde 6,5, 2008’de ise yüzde 4 olmasının öngörüldüğüne işaret ederken, kişi başına milli gelirin yeni yılda 7 bin dolar olmasının beklendiğini ifade etti.

Unakıtan, 2008'in maliye politikası hedeflerini de şöyle sıraladı:

"-Tesis edilen mali disiplin devam edecek,

—Kamu borç stokundaki düşüş sürecek,

—Faiz giderlerinin bütçedeki baskısı hafifleyecek,

—Enflasyonla mücadele politikası devam edecek,

—Bütçe harcamaları sağlam gelir kaynaklarıyla karşılanacak,

—Kamu harcamalarının kalitesi artacak,

—Makroekonomik istikrar ile sürdürülebilir kalkınma sağlanacak,

—Hesap verebilirlik ve mali saydamlık güçlenecek,

—Verimliliği ve üretimi teşvik edici tarımsal destekleme uygulanacak,

—Gelir düzeyi düşük kesim ile kırsal kesim güçlendirilecek"

56 milyar YTL faiz ödemesi olacak

Maliye Bakanı Unakıtan, 2008 yılında bütçeden 56 milyar YTL faiz ödemesinde bulunulacağını bildirdi.

Unakıtan, yeni yıl bütçesine personel harcamaları için 48,6 milyar YTL, sosyal güvenlik prim ödemeleri için 6,4 milyar YTL, mal ve hizmet alımları için 22,9 milyar YTL, cari transferler için 69,2 milyar YTL, sermaye giderleri için 11,7 milyar YTL, sermaye transferleri için de 2 milyar YTL ödenek konulduğunu belirtti.

Kemal Unakıtan, bütçedeki borç verme ödenek tutarını 3,9 milyar YTL, yedek ödenek miktarını da 1,3 milyar YTL olarak açıkladı.

Unakıtan' ın verdiği bilgiye göre, yeni yılda merkez yönetim bütçesinden sosyal güvenliğe 37 milyar YTL kaynak aktarılacak. Mahalli idarelere 15 milyar YTL yardım sağlanacak olan yeni yılda, 5,4 milyar YTL tarımsal destekleme yapılacak.

2008'de bütçeden fonlara 3,6 milyar YTL, öğrenim burs ve kredileri için de 1,5 milyar YTL kullandırılacak.

Vergi geliri 171 YTL

Bakan Unakıtan, 2008'de iadeler dahil 221,1 milyar YTL olan bütçe gelirlerinin 16,6 milyar YTL'lik vergi iadeleri düştükten sonra 204,5 milyar YTL'ye düşeceğine de dikkati çekti.

Unakıtan, bunun 171,2 milyar YTL' sinin vergi, 33,3 milyar YTL' sinin de vergi dışı gelirlerinin oluşturduğunu söyledi.

Maliye Bakanı, 2008 yılında ÖTV'den bütçeye 44,7 milyar YTL, dahilde alınan KDV'den 17,7 milyar YTL, ithalde alınan KDV'den 30,5 milyar YTL, gelir vergisinden 38,1 milyar YTL, kurumlar vergisinden 14,5 milyar YTL gireceğini belirtti.

Unakıtan, yeni yıldaki motorlu taşıtlar vergisi gelir hedefini 3,9 milyar YTL, banka sigorta muameleleri vergisi gelir hedefini 4 milyar YTL, damga vergisi gelir hedefini 4,2 milyar YTL, harçlardan beklenen 5,4 milyar YTL olarak verdi.

Reformlar

Unakıtan, basın toplantısında, 2008 yılındaki yapısal reform önceliklerini de şu şekilde ifade etti.

"-Sosyal güvenlik reformu tamamlanacak,

—Halen Bakanlar Kurulunda olan AR-GE faaliyetlerini desteklemeye ilişkin kanun çıkarılacak,

—Kamu personel reformu gerçekleştirilecek,

—Özelleştirme uygulamaları devam edecek,

—Kamu-özel sektör işbirliği kanunu çıkarılacak ve özel sektörün kamu yatırımlarının finansmanında daha fazla rol alması sağlanacak,

—Mahalli idarelerin mali yapıları güçlendirilecek,

—Yeni Sayıştay ve Türk Ticaret Kanunu çıkarılacak,

—Mali saydamlık ve mali raporlama geliştirilecek."

Unakıtan daha sonra, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

FDF yüzde 5,5

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 yılı için program tanımlı faiz dışı fazlanın yüzde 5,5 olarak belirlendiğini, bunun yüzde 4,5'inin bütçeden, yüzde 1'inin de bütçe dışı kaynaklardan sağlanacağını bildirdi.

Unakıtan, 2008 yılı bütçe verilerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Unakıtan, bir soru üzerine, bütçenin tüm kurgusunun yüzde 5,5 faiz dışı fazla üzerinden hesaplandığını, kaynak harcamalarının da ona göre hesaplandığını söyledi.

Bir gazetecinin, son yıllarda faiz dışı fazla hedefinin yüzde 6,5 düzeyinde tutulduğuna işaret ederek, "1 puanlık düşüşün nasıl yansıyacağını" sorması üzerine Unakıtan, 4 yıldan beri yüzde 6,5 faiz dışı fazla hedefiyle hareket edildiğini ve bu hedefin tutturulduğunu vurguladı.

Unakıtan, "Bu derece faiz dışı fazlayı tutturan bir başka devleti daha göstermeniz imkânsız gibidir" dedi.

Bu hedef tutturulurken kamu borçlarının azaltıldığını, faizlerin düşürüldüğünü, sürekli büyümenin yakalandığını anlatan Unakıtan, Türk milletinin hedef için büyük fedakarlıklar yaptığını, ancak karşılığında iyi neticeler alındığını kaydetti.

Yüzde 6,5'in "sihirli bir sayı olmadığını' ifade eden Unakıtan, "İlla bu olacak diye bir şey yok. Gelişmelere, Türkiye'nin gelişmesine göre faiz dışı fazla da değişik hesaplama söz konusu olabilir. Bazen yüzde 5,5 olur, bazen 5 olur, bazen 6 olur. Bu büyümeye, enflasyonu düşürme politikalarına, büyümenin sürdürülebilirliğine, borçların azaltılmasına, bunların hepsine göre hesaplanarak belirlenir. Bu sene yaptığımız hesaplamalara göre, Türkiye'nin yüzde 5,5 faiz dışı fazla vermesi Türk ekonomisi için oldukça iyi bir hedeftir. Bu hedefi daha önceki yıllar gibi tutturacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Bir gazetecinin, IMF ile son stand-by anlaşmasının 2008 Mayıs ayında sona ereceğini işaret ederek, IMF'nin önemli bir kriter olarak kabul ettiği faiz dışı fazladaki 1 puan gerilemenin "birlikte yola devam edilmeyecek şeklinde" yorumlanıp yorumlanamayacağını sorması üzerine Unakıtan, bunun doğru bir yorum olmayacağını belirtti.

Mali disiplin ve yapısal reformlara öncelik

IMF olsa da olmasa da Türkiye'nin iki önemli önceliği bulunduğunu belirten Unakıtan, bunun, mali disiplin ve yapısal reformların devamı olduğunu vurguladı.

Unakıtan, faiz dışı fazla rakamının 'ikincil' önemi olduğunu, söz konusu politikalar uyarınca ne kadar faiz dışı fazla verileceğinin tespit edildiğini söyledi.

Türkiye'nin 22 çeyrektir büyümeyi sürdürdüğüne dikkati çeken Unakıtan, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümeyi yakaladığını ve yabancı sermaye girişinin de bunun göstergesi olduğunu söyledi. Unakıtan, "Türkiye ister IMF ile birlikte olsun ister Avrupa Birliği ile birlikte olsun veya olmasın bu iki prensipten ayrılamaz" diye konuştu.

IMF ile ilişkilere ve "IMF'nin yüzde 5,5 Faiz Dışı Fazlayı nasıl değerlendirdiğine" yönelik bir başka soru üzerine Unakıtan, yüzde 5,5 faiz dışı fazla kararını kendilerinin verdiğini vurgularken, ekonominin gereği ve milletin menfaati açısından en iyi kararı verdiklerine inandıklarını söyledi.

IMF'nin, Türkiye'nin dış piyasalardaki hareketliliğe karşı 'yüksek faiz dışı fazlayı koruması gerektiğine' yönelik açıklamasının hatırlatılması üzerine Unakıtan, Türkiye ekonomisinin global piyasalardaki gelişmelerden daha az etkilenebilmesi için "ayakları üzerinde daha sağlam durması gerektiğini" belirtti.

Elektrik zammı

Unakıtan, elektrik zammı ile ilgili soru üzerine, "Eğer o kuruluş zammı yapacaksa, buna da karar veriyorsa, gerekli kurullarından da çıkardıysa, zamanı geldiğinde açıklar. Gerek yoksa da açıklamaz. Bu, bu kadar basit. Olacak mı, olmayacak mı diye bana soru sormayın" dedi.

Eskisi gibi görev zararları meydana getirmek istemediklerini, ilgili kuruluşların tamamen piyasa ekonomisine göre çalışan kuruluşlar olduğunu kaydetti. Unakıtan, "Bu kuruluşların da şimdiye kadar büyük bölümünü özelleştirdik zaten, özelleştirmeye de devam edeceğiz. Dolayısıyla özelleştirmeden sonra nasıl hareket edeceklerse özelleştirmeden önce de onlar, ekonomik şartlara göre, piyasa şartlarına göre hareket etme mecburiyetleri var. Eğer piyasa şartlarına göre zam yapmak mecburiyetleri varsa zam yapacaklar, yapmak mecburiyetleri yoksa da yapmayacaklar" diye konuştu.

Nihai hedeflerinin devleti, ekonomik faaliyetlerden tamamen uzaklaştırmak olduğunu ifade eden Unakıtan, "Politikamız budur; ben şu anda Maliye Bakanı olarak, (şu, şu kadar zam yapacak), (bu, bu kadar zam yapacak) diyemem, ama gereği ne ise de onu yaparlar" dedi.

Bir gazetecinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler' in, 'elektrik zammı ile ilgili açıklamayı Maliye Bakanının yapacağını' söylediği belirterek, soruyu bu yönüyle yinelemesi üzerine "Bu gibi kararlarda, (oldu, oluyor, olacak) şeklindeki dedikodulara hiç prim vermiyorum. Eğer bir şey yapılması gerekiyorsa, yapılacaksa, zamanı gelince yapılır. Yapılacaksa o da açıklanır" karşılığını verdi.

Gazetecinin soruyu yöneltirken "bıçak kemiğe dayandı" ifadesini kullanmasına da tepki gösteren Unakıtan, "Onun için artık (bıçak kemiğe dayandı) falan...Dedikoduların veya da medyada çıkan haberlerin neticesi bu. Böyle bir meraktır götürüyorsunuz işi. O kadar meraklı olmayın. Eğer o kuruluş zammı yapacaksa, buna da karar veriyorsa, gerekli kurullarından da çıkardıysa zamanı geldiğinde açıklar, gerek yoksa da açıklamaz. Bu, bu kadar basit. Olacak mı, olmayacak mı diye bana soru sormayın" dedi.

ÖTV ve KDV zammına ilişkin soruya da Unakıtan, "Şu anda bir şey yok, olunca 'oldu' deriz" yanıtını verdi.

"Faiz harcamalarında düşüş bekliyoruz"

Yüksek Seçim Kurulunun 21 Ekim'de yapılacak referanduma katılmayanlara yönelik 17 YTL ceza kesilmesine yönelik bir girişimi bulunduğu kaydedilerek, ceza uygulanıp uygulanmayacağının sorulmasına karşılık Unakıtan, "Ceza verilip verilmeyeceğine kararını onlar veriyorlar. Bize para getiren bir şeye biz hiçbir zaman hayır demeyiz" dedi.

Bakan Unakıtan, bütçedeki dengelere ilişkin bir soruyu yanıtlarken de 2008 bütçesinde faiz giderlerinin artmış göründüğünü ancak faiz oranlarındaki gerileme nedeniyle bu kalemde düşüş beklediklerini kaydetti.

Unakıtan, dış piyasalardaki belirsizlikler, ABD ve Avrupa'daki mortgage piyasasındaki sıkıntılar nedeniyle faiz harcamaları tahminlerinin çok konservatif yapıldığını ifade ederken, "Türkiye'nin şu andaki durumuna baktığımızda da bir faiz düşüşüyle karşı karşıyayız. Şimdi bugün baktığımızda ikincil piyasada bileşik faizler 16'nın altına indi artık, 15'ler konuşuluyor. 2008 yılı sonuna kadar bu düşüşler muhakkak suretle müspet olarak yansıyacak. Ama bizim Hazinemiz ne olur, ne olmaz babında her zaman konservatif yapar bunu" dedi.

Kuzey Irak'a olası operasyon için ek kaynak aktarılıp aktarılmadığına yönelik soruyu Unakıtan, şeffaf olduklarını, ancak bunun her şeyi açıklayacakları anlamına gelmediğini belirterek, yanıtsız bıraktı.

Unakıtan, bir soru üzerine, hesaplamalarda baz aldıkları hem petrol fiyatının 71,2 dolar olduğunu açıkladı.

Cari açık rakamının sorulması üzerine Unakıtan, bu rakamları Devlet Planlama Teşkilatının hesapladığını belirtti ve elinde bulunmadığını söyledi. Unakıtan, Merkezi Bankasının son verilerine göre de, cari açıkta düşme eğilimi olduğunu kaydetti.

Petkim ihalesi

PETKİM ihalesiyle ilgili soruya karşılık Unakıtan, ihale komisyonunun kararı çıkmadan kamuoyunda bir takım söylentilerin, dedikoduların oluştuğunu, bunu yanlış bulduğunu belirterek, "İhale komisyonu ne zaman karar verir, o zaman, verilen o karar bağlayıcı olur" dedi.

Unakıtan, mevzuata aykırı haciz işlemleri yapıldığına yönelik iddiaların sorulması üzerine, bunun gerçeği yansıtmadığını, Gelir İdaresi Başkanlığının "her zaman mevzuat uyarınca işlemleri yürüttüğünü" söyledi.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=330752