Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Boşanma tazminatı vergiye tabi mi? PDF Yazdır e-Posta
29 Eylül 2009

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na göre, Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya ivazsız (karşılıksız) olarak bir şahıstan diğer bir şahsa intikali, veraset ve intikal vergisine tabi.

Aynı Kanun'un 2/d maddesinde göre, 'ivazsız intikal' deyimi, hibe yoluyla veya herhangi bir şekilde olan karşılıksız edinimleri ifade diyor. Maddenin parantez içi hükmüne göre de 'maddi ve manevi bir zarar karşılığı verilen tazminatlar' ivazsız intikal sayılmıyor. Bir kimsenin edindiği istifadeye karşı, bir yükümlülük altına girdiği hukuki muameleler 'ivazlı hukuki muamele' sayılıyor.

Mahkeme tarafından boşanmalarına karar verilen eşler arasında düzenlenen ve mahkeme tarafından kabul edilen protokol veya sözleşmeye göre verilen menkul ve gayrimenkul mallar, 'boşanma koşulu karşılığında verilmiş' sayıldığından 'ivazlı bir intikal' söz konusu oluyor. Bu da veraset ve intikal vergisinin konusuna girmiyor.

Tazminatlar gelir vergisinin konusuna da girmediğinden, vergiye tabi olmayacak.

http://www.aksam.com.tr/2009/09/29/yazar/14514/metin_tas_sezgin_ozcan_/vergide_de_acilim_zamani_.html