Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İndirim bitti hurdaya teslim şartı geliyor (01.10.09) PDF Yazdır e-Posta
01 Ekim 2009

Hükümet, iç piyasayı canlandırmak amacıyla 15 Mart’ta otomotiv, beyaz eşya, bilişim ve mobilyada başlattığı vergi indirimini uzatmama kararı aldı.

Sanayi Bakanı Ergün, “Hurda için çalışıyoruz. Ancak teslim şartı olacak” dedi.

Otomotiv, beyaz eşya, bilgisayar ve mobilyadaki vergi indirimleri dün itibariyle sona erdi. Hükümet 15 Mart’ta krizde duran iç piyasayı canlandırmak ve stokları eritmek amacıyla bu sektörlerde başlattığı vergi indirimlerini uzatmama kararı aldı. Böylece 1600 cc ve altındaki otomobillerde uygulanan ÖTV yüzde 27’den yeniden yüzde 37’ye, beyaz eşyada KDV yüzde 2’den yüzde 6.7’ye, bilişim ve mobilya KDV yüzde 8’den 18’e yükseldi.

UYUŞTURUCU ETKİSİ


Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, vergi indirimi uzatımının söz konusu olmadığını söyledi. Vergi indirimlerinin ekonomide ilaç etkisi yapan unsurlar olduğunu kaydeden Ergün, 6 aydır vergi indirimi konusunda alınan kararlarla piyasanın canlandığını söyledi. Ergün, “Vergi indirimleri eğer gereğinden fazla uzatılırsa bunun artık faydası olmaktan ziyade aynen etkisi olmayan uyuşturucu etkisi meydana getiren ilaç gibi olması ihtimali de var” dedi.

YAŞ SINIRI 16 OLABİLİR

Otomotiv sektörüyle ilgili hurda indirimi çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Ergün, hurda indirimi konusunda bir teslimat sistemi oluşturdukların, bu çalışmanın biraz zaman alacağını söyledi. Şu anda Hurdasan’ın hurda indiriminde teslim sistemini kullandığını anlatan Bakan Ergün, teslim şartıyla hurda indirimi uygulamasının mümkün olduğunun altını çizdi. Bakan Ergün, hurda indiriminde yaş sınırının 16 olarak düşünüldüğünü ancak bu konuda netleşmiş bir şey olmadığını söyledi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ


Rekabet Kurumu’nun aralarında Fiat, Renault Mais, Ford, Toyota gibi 19 otomotiv firmasına soruşturma açması sektöre bomba gibi düştü. “2006 yılından itibaren hedef ve stok bilgileri ile satış ve fiyat stratejilerini paylaştıkları” iddiası ile açılan soruşturma için otomotiv sektörü temsilcileri sessizliğe büründü. Reault Mais Genel Müdürü ve Otomotiv Distribütörleri Başkanı İbrahim Aybar, Rekabet Kurulu kararı hakkında konuşmayacağını söyledi. Aybar, “Şu anda biz de Rekabet Kurulu’nun yaptığı açıklama kadar bilgi sahibiyiz. Konu hakkında konuşmak istemiyoruz” dedi.

DERNEKLERİ BAĞLAMAZ

Öte yandan Rekabet Kurumu kararı sonrasında önceki akşam yapılan ODD yönetim kurulu toplantısında ise konunun gündeme gelmediği ortaya çıktı. ODD Genel Sekreteri Işık Dikmen, “Yönetim kurulu toplantısında gündemle ilgili konularda konuştuk. Soruşturma bizim üyemiz firmalara açılmış. Dolayısıyla OSD ya da ODD konuya muhatap değil. Her firmanın kendi hukuk müşavirliği var. Derneğin bu konuda bir çalışma yapması söz konusu değil” diye konuştu. OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer de Rekabet Kurulu’nun (RK), otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 19 teşebbüs hakkında soruşturma açmasına konusunda, tahkikatın doğrudan kendilerini ilgilendirmediklerini belirtti.

Tezer, “Şirketler bu işte sorumlu. Dernek olarak müdahil olma niyetimiz yok” dedi. Hakkında soruşturma açılan firmalar şunlar: “Baylas, Borusan Otomotiv, Daihatsu, Doğuş Otomotiv, Ford Otomotiv, General Motors, Honda, Hyundai Assan, İsotlar Grup, Karsan, Mais Motorlu Araçlar, Mazda Motor, Mercedes Benz Türk, Nissan, Peugeot, Şahsuvaroğlu, Temsa, Tofaş ve Toyotasa.”

SATIŞLARI iKiYE KATLADIK

Media Markt Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdürü Nuri Topatan, ÖTV ve KDV indirimlerinin olduğu dönemde Media Markt’ın satışlarını ikiye katladığını söyledi. Vergi indirimlerinin kriz döneminde oldukça işe yaradığını düşündüğünü vurgulayan Topatan, hükümetin bu tür teşviklerinin tüketimi her zaman olumlu etkilediğini bildirdi. Topatan, “Ekonomik canlılığa katkı sağlayan benzer teşvikleri her zaman bekliyoruz” dedi. Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane de vergi indiriminin en fazla elektronik ve beyaz eşya sektöründe verimli olduğunu söyledi. Satışlarda yüzde 30 artış görüldüğünü ifade eden Nane, bu oranın özellikle Anadolu’da daha fazla olması dikkati çekti” dedi.

DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

Otomotiv endüstrisi, hurda indiriminin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor. UTAYSİB Başkanı Ferit Sünneli, otomotiv ihracatının gerilediğini ve yan sanayinin de zorda olduğunu belirtti. Sünneli, hurda indirimi uygulamasıyla ömürlerini tamamlamış bu araçların değişiminin teşvik edilerek Türk otomotiv endüstrisine beklenen canlanmanın sağlanacağını kaydederek, “Hurda indirimi konusunda ısrarcıyız ve dört gözle bekliyoruz” dedi. TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu da özellikle 16 yaş üstü ticari araçlar için aracını hurdaya teslim edenlerin KDV muafiyetiyle yeni araç almasının sağlanmasını beklediklerini bildirdi.

HURDA DA YETMEZ

Hyundai Assan’ın Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu ise, otomotiv sektörüne yönelik vergi teşviklerinin sona ermesinin ardından ekimde yurtiçi toplam araç pazarının eylüle göre yüzde 70 daralmasını beklediğini söyledi. İç pazarda vergi teşvikleri ile yaşanan canlanmanın sadece hurda teşviki ile tekrarlanmasının mümkün olmayacağına belirten Tarakçıoğlu, “Hurda teşvikinde ikinci el araçların fiyatlaması çok önemli. Mutlaka 15 yaş üzeri araçların değeri kadar bir teşvik getirilmesi gerekiyor. Bu da en az 4,000 lira olmalıdır” diye konuştu.

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/79433-indirim-bitti-hurdaya-teslim-sarti-geliyor-haberi.aspx