Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Eczacı Maliye'ye 'sorunumuz stok, af istiyoruz' diyecek (01.10.09) PDF Yazdır e-Posta
01 Ekim 2009

    Eczacılar, sektörde vergi denetimlerine başlayacağını açıklayan Maliye'ye "Denetim bize haksızlık, geçerli gerekçemiz var. Stok zararı yaşıyoruz" diyecek. Ankara Eczacı Odası Başkanı Oğuz Ekincioğlu, sektör denetimlerine başlanacağına ilişkin çıkan haberler üzerine Maliye Bakanlığı'ndan randevu talebinde bulunduklarını belirtirken yetkililerden eczanelerin söz konusu denetimlerin kapsamından çıkarılmasını talep edeceklerini kaydetti. Ekincioğlu, denetimlerde yaşanan sıkıntının düşen ilaç fiyatları nedeniyle ortaya çıkan eczane stok zararından kaynaklandığını ve af istediklerini söyledi.

    Ekincioğlu, "Son dönemde ilaç fiyatları ciddi oranda düştü, eczanelerimizde bundan doğan stok fazlası oluştu. Bu fazladan dolayı KDV ödeme şansı yok. Bundan kaynaklı sektörel denetime tabi tutulmayı haklı bulmuyoruz. Maliye Bakanlığı'na bu gerekçelerimizi anlatacağız. Bir rapor sunacağız" dedi. Sorunun yeni olmadığını ve bir süredir devam ettiğini hatırlatan Ekincioğlu, Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) de konuya ilişkin çalıştığını ifade etti. Ekincioğlu, taleplerinin stok affı olduğunu kaydetti.

    Bir süre önce Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), sorunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e taşımıştı. Sendikanın Dinçer'e sunduğu raporda, özellikle ilaç firmalarının SGK'ya yaptığı indirimlerin neredeyse her hafta değişmesi sonucu eczanelerin örneğin 10 liraya aldığı ürünün 8 liraya düşmesiyle envanterinde ürünün halen 10 lira gözüktüğünü ve Maliye denetimlerinde sorun yaşandığı ifade edilmişti. Denetimlerde bu indirimlerin eczane kâr oranlarını sanal biçimde düşürdüğüne işaret eden TEİS, bu düşüşün yüzde 25'lerden 50'lere çıktığını ve stok ile kâr farkına mali açıdan bir izah getirilemediğini belirtmişti.

    TEB'den dün yapılan yazılı açıklamada da eczacıların tümünün vergi kaçakçısı olarak lanse edilmesinin yanlış olduğu ve raflarındaki ilacın yüzde 95'ini devlete veren eczacıların vergi kaçırmasının söz konusu olmadığı belirtildi. TEB, hemen her hafta değişen ilaç fiyatları ve mevzuatlarıyla eczane stoklarının bedelsiz kamulaştırıldığını belirtirken "Devletin eczanelerden tek bir kör kuruş alacağı yoktur" dendi. TEB, atılan bu adımın arkasında vergi gelirlerinin artırılması çabası olduğunu savundu.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=130204&KTG_KOD=480