Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resul Kurt - Eski işçi hangi sürede işe alınabilir? PDF Yazdır e-Posta
19 Ekim 2007
İşten ayrılan veya işveren tarafından çıkartılan işçi ne kadar süre sonra tekrar işe alabiliriz. Mustafa Tunalı

İş Kanunu'nda, eski işçilerin ne kadar süre geçtikten sonra yeniden aynı işyerinde çalışmaya başlayabileceklerine ilişkin bir hüküm yoktur. Bu nedenle, eski sözleşme bittikten sonra, en azından birkaç günlük boşluktan sonra yeniden işe alınmasında ve çalıştırılmasında sakınca olmaz.

Zorunlu sigorta mı, yoksa isteğe bağlı sigorta mı geçerlidir?

1991 yılından beri isteğe bağlı sigortalıyım. 1992 yılında kendi üzerime bir işyeri açtım ve faaliyetim devam etmekte. 30,11,2003 tarihinde üst üste üç ay isteğe bağlı primimi ödemediğimden isteğe bağlı kaydım silindi. 01,04,2004 tarihinde tekrar isteğe bağlı prim ödemek için başvuru yaptım ve halen ödemeye devam etmekteyim.

Kendi üzerime işyerim varken isteğe bağlı sigortalı olmam doğru mudur? Arada kesintiye uğrayan isteğe bağlı sigorta ödemelerimden dolayı Bağ-Kur'lu olmam gerekiyor mu? Fuat Yakuli

Zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı ile isteğe bağlı SSK sigortalılığının çakışması halinde hangisinin geçerli olacağı konusunda bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Sosyal güvenlik sisteminde her zaman zorunlu sigortalılığın devam etmesi esastır. Bu nedenle, SSK isteğe bağlısına devam edenlerin Bağ-Kur kapsamında zorunlu sigortalı olmayı gerektiren bir faaliyette bulunması halinde isteğe bağlı sigortalılığını sona erdirip Bağ-Kur sigortalısı olarak prim ödemelidir.

Ancak halen yürürlükte olan Bağ-Kur'un 279 sayılı genelgesine göre; "Bağ-Kur'a tabi sigortalılığın başlayacağı tarihte veya daha önceki bir tarihten itibaren diğer sosyal güvenlik kuruluşları kapsamında bulunanların bu kuruluşlardaki sigortalılıkları zorunlu veya isteğe bağlı olarak devam ettiği sürece, Bağ-Kur Kanunu kapsamına alınmayacaklardır"

279 sayılı Bağ-Kur Genelgesi'nin bu hükmü "sosyal güvenliğin zorunluluğu ilkesi" ve Bağ-Kur Kanunu'nun 24. maddesi ile çelişmektedir. Bu durum Yargıtay'ın birçok kararında da; "Bağ-Kur sigortalılığı ve isteğe bağlı SSK sigortalılığının çakışması halinde, zorunlu olan, Bağ-Kur sigortalılığı esastır" denilmektedir.

Buna rağmen Bağ-Kur tarafından çıkartılan ve halen de yürürlükte olan 279 sayılı genelgeye dayanarak sigortalılar Bağ-Kur üniteleri tarafından yanlış yönlendirmekte ve isteğe bağlı SSK sigortalılarının, SSK sigortalılığının devam edeceğini kabul etmektedir.

Ancak, isteğe bağlı SSK sigortalılarının SSK'dan yaşlılık aylığı talebinde SSK, zorunlu Bağ-Kur sigortalılığını esas aldığından SSK'ya ödenen primler faizsiz olarak iade edilmekte ve mağduriyetler ortaya çıkmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, birçok kişinin mağduriyetini doğuran Bağ-Kur uygulamasına ilişkin bir düzenleme yaparak sosyal güvenliğin evrensel bir kuralı olan, sosyal güvenliğin tekliği ilkesi ve zorunlu sigortalılığın geçerli sayılmasına ilişkin genelge veya tebliğ çıkartılmalıdır. Böylece sigortalıların mağduriyetleri önlenmiş olacaktır.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=330863&dept_id=80