Vergi incelemesi nedir, nasıl yapılır, kimler yapar? |
02 Ekim 2009 | |
Vergi Usul Kanunumuza göre, vergi incelemesinin amacı, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır.
******
İncelemeye yetkililer ise hesap uzmanları, hesap uzman yardımcıları, maliye müfettişleri, maliye müfettiş muavinleri, gelirler kontrolörleri ve stajyer gelirler kontrolörleri, vergi denetmenleri, vergi denetmen yardımcıları, ilin en büyük mal memuru ve vergi dairesi müdürleridir.
******
Vergi incelemeleri Bakanlık tarafından yapılan yıllık inceleme planları dahilinde yapılır. Son dönemlerde genelde sektörel incelemeler yapılmaktadır. Yani şu an gündemde olduğu gibi avukatlar ya da doktorlar gibi meslek grupları incelenebileceği gibi bazen de benzin istasyonları ya da otomobil bayileri gibi iş grupları da seçilebilir.
******
Vergi incelemesi kural olarak mükellefin işyerinde yapılmalıdır. Ancak işyerinin müsait olmaması, ölüm, işin terk edilmesi gibi zaruri sebeplerle incelemenin yerinde yapılması imkansız olur veya mükellefin oluru ile denetim elemanlarının ofisinde de yapılabilir.
İncelemeye başlanırken mutlaka bir işe başlama tutanağı tazmin edilmelidir. Bu her iki taraf açısından da incelememenin başladığının bir kanıtı olmaktadır.
******
Vergi incelemesine başlandığında inceleme elemanları inceleme konusu işe başlamadan evvel açık olarak izah etmelidirler.
******
İnceleme sonucunda bir şey çıkmazsa dahi rapor düzenlenmelidir ve bu raporlar “kabul raporu” olarak adlandırılır. Bu bir anlamda mükellefin temiz çıktığının bir kanıtıdır ve mükellefin dosyasında yer alması çok önemlidir.
İnceleme sonucunda matrah farkları tespit edilirse bir tutanak oluşturulur. Mükellefin her türlü itiraz ve açıklamasının da tutanağa geçirilmesi zorunludur.
Mükellef tutanağı imzalamazsa defter ve belgeler tarh edilen vergiler ve kesilen cezalar kesinleşinceye kadar geri verilmez. Ancak ısrarından vazgeçen mükellef tutanakları imzalayarak defter ve belgeleri geri alabilirler. Suç delili olan defter ve belgeler ise iade edilmez.
Bazı incelemeler aramalı olabilir. Arama ancak mahkeme kararına bağlı olarak yapılabilir. Arama bir ihbara dayanıyorsa ve ihbar asılsız çıkmışsa muhbirin adı isteği halinde mükellefe bildirilir.
******
İnceleme sonucunda bir vergi tarhiyatı varsa inceleme elemanı tutanak aşamasında mükellefe tarhiyat öncesi uzlaşma talep edip etmediğini sormak zorundadır.
******
İnceleme elamanları yetkilerini kanundan aldıkları için tamamen bağımsız gibi görünseler de her denetim biriminde rapor okuma komisyonları yoluyla bir nevi kontrol mekanizması vardır.
|