Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aracı kurumlara yeni düzenleme PDF Yazdır e-Posta
03 Ekim 2009

SPK Başkanı Vedat Akgiray, "Aracı kurumların, yıllık ödenen vergi ücretlerini ya kaldıracak ya da azaltacağız. Onun dışında aracı kuruluşlarımızın da biraz para kazanmaya ağırlık vermeleri lazım. Sıfır komisyonla iş yapıyorlar. Yapmasınlar" dedi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, aracı kurumlarda yıllık ödenen vergi ücretlerini ya kaldıracaklarını ya da azaltacaklarını belirterek, 'Onun dışında aracı kuruluşlarımızın da biraz para kazanmaya ağırlık vermeleri lazım. Sıfır komisyonla iş yapıyorlar. Yapmasınlar' dedi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Yıllık Üye Toplantısına katılan Akgiray, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dünyadaki tüm sermaye piyasası araçlarını Türkiye'ye getireceklerini, bununla ilgili mevzuat ve düzenlemelerin, her türlü enstrümanın tasarlanıp, üretilip piyasaya sunulmaya müsait olması gerektiğini söyledi.

Akgiray, bununla ilgili bir iki engel olduğunu, onları da kaldırdıkları zaman buna hazır olacaklarını belirtti.

Vedat Akgiray, 'Londra ve New York'ta veya Singapur'da ticareti yapılabilen çok değişik bir türev enstrüman Türkiye'de olabilsin hatta daha etkin çalışan daha hızlı bir piyasa da olsun ki, İstanbul'un finans merkezi olma projemiz onun dayanaklarını yakalasın. Mevzuat yerine gelince finans dünyamız her şeyi yapabilecek' şeklinde konuştu.

Aracı kurum komisyonlarının biraz daha aşağı çekilmesinin gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Akgiray, son aylarda aracı kuruluşların teminat yükünü azalttıklarını, yaklaşık 70-80 milyon liralık bir kaynağın aracı kurumlardan serbest bırakılmış olduğunu ifade etti.

Vedat Akgiray, 'Yıllık ödenen vergi ücretlerini ya kaldıracağız ya da azaltacağız. Onun dışında aracı kuruluşlarımızın da biraz para kazanmaya ağırlık vermeleri lazım. Sıfır komisyonla iş yapıyorlar. Yapmasınlar' dedi.

 

ARACI KURUM SAYISI

Şu anda aracı kurum sayısının dondurulmuş vaziyette olduğuna da dikkati çeken Akgiray, şunları kaydetti:

'Yasa değil, SPK yeni aracı kurum kurulmasına izin vermiyor. İsterse verir. Şu andaki aracı kuruluşlarımızın önemli kısmı maalesef verimli çalışmıyor ve para kazanmıyorlar. Sektörü karlı, verimli hale getirmek lazım. 'Bunu daha iyi yapın' demekle olmaz, bu işi daha hızlı yapabileceklerin piyasaya girmesi lazım. Ama yıllardır bu sektörde çalışmış insanların birikimlerini ziyan etmemek lazım. Dolayısıyla sektöre giriş çıkışı kolaylaştırmak istiyoruz. Yani bir çıkan olursa bir giren olacak. Bununla ilgili düzenleme hazırlandı, bir dahaki haftaya çıkar tahmin ediyorum.'

Yetki belgesinin bir değeri olacağını belirten Akgiray, 'Yetki belgesi alınır satılır hale mi getirilecek?' sorusuna, 'evet' yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, 'SPK haftalık bültende ciddi ceza açıklıyor, Maliye Bakanı ile 'kanka' olduğunuza ilişkin piyasada espri var' ifadesi üzerine Akgiray, 'Maalesef tanışmadım bile. Hiçbir ceza kestiğimiz yok, hep aynı kişilerde dönüp duruyor' diye konuştu.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/Default.aspx?t=02.10.2009&i=214442