Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurda Girişte ve Yurttan Çıkışta Yanımızda Bulundurabileceğimiz Döviz Tutarı Nedir? PDF Yazdır e-Posta
06 Ekim 2009

Yurtdışına giderken de her ihtimale karşı insanlar yanında bir miktar para götürüyorlar. Bazen de yurtdışında bir tahsilât yaptığı da olabiliyor. Merak edilen konu şu: acaba biz yurtdışına çıkarken beraberimizde nakit para olarak ne kadar götürebiliriz. Çünkü şöyle bir olay var: eğer bir kişi cebinde yasaların belirlediğinin üzerinde bir para götürürse gümrükte bunu tespit ettiklerinde el koyuyorlar. Buna müsadere deniyor ve o parayı aldıkları gibi bir o kadar da ceza kesiliyor. 5000 dolar, yıllardır bu böyle hiç değişmedi. Aman dikkat. Yurtdışına çıkarken beraberinizde 5000 Doların veya onun eşiti, örneğin Euro, Sterlin vb. paradan fazlasını çıkarmayın. Fark edilirse müsadere ediliyor, el konuluyor ve cezalı duruma düşüyorsunuz. Zaten günümüzde artık banka kartı kullanmak çağdaş ve güvenli bir alışkanlık olduğu için öyle toplu parayı beraberinizde götürmenize gerek yok. Bir başka boyutu da bu sorunun; peki biz yurtdışından ne kadar parayı Türkiye’ye girişte beraberimizde getirebiliriz? Burada da tam tersi bir durum söz konusu.

Yurtdışından gelirken dilediğiniz kadar para getirebilirsiniz. 100 bin dolar, 300 bin dolar, 500 bin dolar, ne kadar para getirirseniz getirin, yalnız Türkiye’ye girerken deklare etmeniz gerekiyor onu. Ülkemizdeki yasalara göre bunu nereden buldun, hangi işten kazandın vs. bir sorgulama söz konusu değil, yurtdışından 5000 Dolarla sınırlı olmaksızın daha yüksek tutarda para getirebilirsiniz. Bu yönde bir sınırlama yok ama deklare etme mecburiyeti var. Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim: 30 Eylül’e kadar uygulanmakta olan ama belki de uzatılacak varlık barışı yasası var. O nedenle de getirilebiliyor. Ama varlık barışı yasasıyla getirilen paraların yüzde 2’sinin vergi olarak ödenmesi gerekiyor. Yani belirtilmesi gerekiyor, ben bunu varlık barışıyla getirdim diye.

Gideceğiniz ülkeyi de bir araştırmanızda yarar var. O ülkenin koşulları farklı olabilir. İki tane somut örnek vereyim. İngiltere’de yanınızda 1000 sterlinden fazla nakit para bulundurursanız, hemen el konuluyor. Oranın mevzuatı böyle. Aynı şekilde Rusya’ya gittiğinizde de beraberinizde 3000 dolardan fazla para varsa el konuluyor. Türkiye’den gümrükten çıkışta ne kadar para çıkartabilirsiniz Türk mevzuatı yönünden, gelirken Türkiye’ye ne kadar getirebilirsiniz Türk mevzuatı yönünden, 

Yine gideceğiniz ülke bakımından da bir araştırmanızda yarar var. Bu paralar kişi başından Türkiye’yle ilgili olanlar; yani eşiyle birlikte seyahate çıkacak olanlar, 5’er bin dolar çıkartabilirler. Amerika’da ilginç bir uygulama var, yeri gelmişken onu da söyleyelim, uçakta bir form dağıtıyorlar ve diyorlar ki yaklaşırken, beraberinizde 10 bin doların üzerinde nakit para var mı? Eğer var ise bunu deklare edin diyorlar. Onunla ilgili bir sorgulama yapılıyor. Artık gelişen koşullarda nakit para olayı minimuma inmiş durumda. Ama yine de bilginiz olsun.

http://www.tebkobitv.com/uzmanlar/sukru-kizilot/watch.asp?cid=1&id=3968