Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türk Telekom, Galatasaray'a ödeyeceği parayı gider yazabilir (07.10.09) PDF Yazdır e-Posta
07 Ekim 2009

        Galatasaray'ın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, sarı kırmızılı takımın mevcut ana sponsoru Avea ile olan sözleşmesinin sona ereceği, 2009-10 sezonundan itibaren beş sezon boyunca ana sponsorlarının Türk Telekom olacağı duyuruldu. Türk Telekom'un ayrıca, inşaatı süren yeni stat projesine de ismini vereceği, Aslantepe'nin artık 10 yıl boyunca "Türk Telekom Stadı" olarak anılacağı açıklandı.

        Ödeme tutarı hakkında taraflardan ses çıkmadı ancak sadece stadın 10 yıllık isim hakkı için; 40 milyon dolar, 70 milyon dolar hatta 100 milyon euro'lar telaffuz edilmeye başlandı bile.

        Galatasaraylılar çok mutlu olmalı bu anlaşmadan; her ne kadar elde edeceği geliri açıklamasa da, tarihinin tek kalemde en büyük gelirini elde etmiş olduğu anlaşılıyor. Parayı ödeyecek Türk Telekom ise yaptığı bu büyük tanıtım yatırımının cirosuna en kısa zamanda ciddi katkılar yapmasını bekliyor olmalı.
        
        Galatasaray'ın milyonları

        Türk Telekom açısından konunun bir diğer önemli yönü ise; Galatasaray'a ödeyeceği milyon dolarları vergi matrahından düşüp düşemeyeceği kuşkusuz. Düşse bile acaba tamamını mı yoksa yarısını mı düşebilecek?

        Vergi kanunları; şirketlerin, "sponsorluk harcamalarının yarısının" (amatör spor dalları için tamamı), "reklam harcamalarının ise tamamının" gider yazılabileceğini öngörüyor. Bu durumda yapılan harcamanın, sponsorluk harcaması mı, tanıtım-reklam harcaması mı olduğunun netleşmesi önem arz ediyor.

        Bu ayrımı ise şöyle özetleyebiliriz: Harcama eğer ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan türden ise sponsorluk harcamasıdır. (Sporcuların; bonservis, spor malzemeleri, seyahat ve ikamet giderleri, müsabaka sonucuna göre ödenen primler...) Yok eğer ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili ise reklam harcamasıdır.( Spor sahalarına, spor giysilerinin üzerine yazılı olarak kurumun tanıtımının yapılmasını sağlayacak amblem, marka, isim ve benzeri işaretler konulması gibi.)

        Neticede; açıklamalardan Türk Telekom'un yapacağı harcamanın reklam niteliğinde olduğunu ve tamamının vergi matrahından düşülebileceğini anlıyoruz.

        Galatasaray'a ve Türk Telekom'a vardıkları bu anlaşmanın hayırlı olmasını dilerken bu arada Galatasaray yönetimine bir mesaj verme zorunluluğu doğuyor. Kamuoyu; "yüklü miktardaki bu girdinin" iyi yönetilerek, "Avrupa'da başarı" gibi çıktılarının olup olmayacağının takipçisi olacaktır.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=103476&YZR_KOD=148