Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yıllık iznin zamanına patron mu çalışan mı karar verir PDF Yazdır e-Posta
07 Ekim 2009

    Tüm çalışanlar; yıllık iznini genelde okulların kapanış ve açılış tarihlerine de denk gelen doksan günde (15 Haziran-15 Eylül arası) kullanır. Bu yıl ramazan Ağustos'un 21'inde başladığından birçok kişi iznini 21 Ağustos'tan önce kullanmak isteyecek. Bu da popüler izin dönemini 90 günden 65 güne çekeceğinden birçok çalışanın izin günlerinin çakışmasına neden olacak, çalışanlarla yöneticileri/patronları arasında "ne zaman izine çıkılacak" problemi yaratabilecek.

    Bu durumda kimin dediği olacak peki? İznin tarihine patron mu yoksa çalışan mı karar verecek?
    
    Son söz patronun
    Hemen söyleyelim. Son söz patronun.. Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'ne (YÜİY) göre işveren belirli tarihler arası toplu izin de uygulayabilir. (Nisan başı ile ekim sonu arasında.YÜİY Md.10) Veya işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre önceden belirli tarihler arası için (Misal:15 Haziran-15 Ağustos) yıllık izin taleplerinin karşılanacağını çalışanlarına duyurur, çalışanlar da bu süreler için de kendisine uygun tarihi belirleyerek kişisel talebini işverene iletir.

    İşletmelerde, işin devamlılığı açısından aynı tarihler içinde birlikte izne çıkmaması gereken çalışanlar olacaktır. Diyelim ki 1 Temmuz-15 Temmuz tarihleri için; birlikte izne çıkmaması gereken iki çalışan da yıllık izin talebinde bulundu. İşveren bunların arasında kimin izne çıkabileceğini; çalışanların işyerindeki kıdemi ve bir önceki yıl iznini kullandığı tarihi de dikkate alarak belirler. (YÜİY Md.8)
    
    Dikkat edilecekler

    Yıllık ücretli izin uygulamasında işletmeler, aşağıda sıraladığımız konuları da ayrıca dikkate almalılar:

    -Çalışanın kıdemine göre değişen yıllık izin süreleri:

    İş Kanunu'na(İ.K.) göre çalışanın işyerindeki kıdemi; 1-5 yıl ise 14 gün, kıdemi 6-15 yıl arası ise 20 gün ve 15 yıldan fazla ise 26 gün yıllık izin sürelerine hak kazanılıyor. (İ.K.Md.53)

    -100'den fazla çalışanı olan işyerleri için izin kurulu zorunlu:

    100'den fazla çalışanı olan işletmeler izin kurulu oluşturarak yıllık izin uygulamasını gerçekleştirmeli. (YÜİY Md. 15)

    -İzin Kullanma hakkından vazgeçilemez:

    Yıllık ücretli izin kullanma hakkından çalışan kendisi de vazgeçemez(İ.K.Md.53)

    -İzin süresi bölünemez:

    İş Yasası'na göre izin süresi bölünemiyor. Bölünecek olsa bile tarafların rızası ile bir bölümü on günden aşağı olamıyor.(İ.K. Md.56)

    -İzine çıkarken avans verme zorunluluğu:

    İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her çalışana, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorunda. (İ.K. Md. 57)

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123949&YZR_KOD=148