Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş Kazasının Süresinde Bildirilmemesinin Sonuçları PDF Yazdır e-Posta
09 Ekim 2009

Çok karşılaşılan bir konu değildir iş kazası. Bu nedenle de karşılaşıldığında SGK ya süresinde bildirilmesi unutulabiliyor.

SGK bu konuyu 5510 sayılı Kanunun “İş kazasının tanımı, bildirilmesi ve soruşturulması” ile ilgili 13. maddesinde ele almıştır.

Şöyle ki,

- 5510 sayılı Kanunun 4/1-a maddesi kapsamında sigortalı sayılanların iş kazası geçirmesi durumunda işveren tarafından, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde,(İş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren başlar)

- 5510 sayılı Kanunun 4/1-b maddesi kapsamında sigortalı sayılanların iş kazası geçirmesi durumunda kendisi tarafından, bir ayı geçmemek şartıyla rahatsızlığının bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonra üç işgünü içinde,

Bildirilmesi zorunlu tutulmuştur.

Bu zorunluluk yerine getirilmezse ne olur?

5510 sayılı Kanunun 4/1-a maddesi kapsamında sigortalı sayılanların bildirilmemesi durumunda,

bildirimin Kuruma yapıldığı tarihe kadar sigortalıya ödenecek geçici iş görmezlik ödeneği Kurumca işverenden tahsil edilir.

5510 sayılı Kanunun 4/1-b maddesi kapsamında sigortalı sayılanların bildirilmemesi durumunda,

bildirimin Kuruma yapıldığı tarihe kadar geçen süre için geçici iş görmezlik ödeneği ödenmez.

 

Gürcan Akar

http://www.yontemymm.com.tr/makaleler/Is%20Kazasinin%20Suresinde%20Bildirilmemesinin%20Sonuclari_0623.pdf