Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Primleri azaltmak istihdamı artırmadı (10.10.09) PDF Yazdır e-Posta
10 Ekim 2009

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, istihdamı artırmak amacıyla sosyal güvenlik primlerinde 5 puan indirim yapılmasının istihdamın artırılmasına katkı sağlamadığını söyledi.
    Dinçer, cuma günü Marmara Üniversitesi ile Türk-İş tarafından düzenlenen 11. Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Kongresi'ne katıldı.

    2003-2008 yılları arasında Türkiye'nin ortalama yüzde 6 civarında büyüdüğünü, her yıl 500-550 bin kişiye istihdam sağlanmasına rağmen daha önce birikmiş işsizler ve işgücü arzı dünyasına katılan yeni elemanlar sebebiyle işsizlik sorununu büyük oranda çözme fırsatının olmadığını ifade eden Dinçer, küresel krizle birlikte işsizlik sorununda yeni yüklerin de ortaya çıkmaya başladığını söyledi. "Ama maalesef bu küresel ekonomik ve küresel krizin etkisiyle bizim ülkemizde de krizin olumsuz çizgisiyle birlikte, işsizlik yeniden artmaya başladı" diyen Dinçer, "Şimdi bugünlerde yüzde 13 civarında seyrettiğini bildiğimiz işsizliğin, yıllık ortalama olarak bu yıl yüzde 14,5 civarında dengeleneceğini var sayıyoruz" diye konuştu.

    İşsizliğin çabukça karşılaşılan ama çabukça kendisinden kurtulunamayan bir mesele olduğuna dikkat çekerek iki tür teşvik uygulamaya koyduklarını hatırlattı. Dinçer en çok yakınılan sosyal güvenlik primlerini 5 puan düşürdüklerini bunun da maliyetinin 4 milyar TL olduğunu belirterek, "Bu teşvik istihdamın artırılmasına sağlayacak bir katkı ortaya koymadı. Sosyal güvenlik primlerinin azaltılması istihdamı artırmada bir rol oynamadı" dedi.

    Kadınların istihdama daha fazla katılmasını sağlamak ve gençler arasındaki işsizliğin önlenmesine yönelik teşvikler, kriz ortamında üretimi düşen işletmelerde işçi çıkarmamaları için yeni uygulamalar getirdiklerini anlatan Dinçer, bu sayede 170 bin insanın işten çıkarılmadığını ve bu konuda da 130 milyon TL kaynak aktarıldığını söyledi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=130683&KTG_KOD=480