Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi Garanti Fonu imzaları atıldı PDF Yazdır e-Posta
13 Ekim 2009

Devlet Bakanı Ali Babacan, Hazine ile Kredi Garanti Fonu arasında 1 milyar liralık kaynak aktarımı'nı öngören protokolün imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Babacan ayrıntıları anlattı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kredi Garanti Fonundan (KGF) yararlanabilmek için müracaatların 1 hafta 10 güne kadar yapılabileceğini söyledi.

Babacan, protokolün bugünden itibaren yürürlüğe girip girmeyeceğine yönelik bir soru üzerine, bu protokolle artık yasal ve kurumsal çerçevenin tamamlanmış olduğunu, bundan sonra yetkinin önemli bir kısmının KGF Yönetim Kurulunda olacağını söyledi.

Babacan, 20 bankanın bu işin içinde yer aldığını belirterek, bu 20 bankanın da bankacılık sisteminin yüzde 95'ini temsil ettiğini ifade etti. Babacan, ''Bundan sonra bu 20 bankanın her şubesi KGF'nin şubesi gibi çalışacak. Müracaatlar 1 hafta 10 güne kadar yapılabilecek'' dedi.

''1 milyon liralık kefalet ne kadarlık kredi anlamına geliyor?'' şeklindeki soruya, KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, ''2,5 milyon lira'' yanıtını verirken, Babacan ise 2,5 milyon liralık kredinin yüzde 65'lik kısmının 1,5 milyon lira ettiğini belirterek, kredinin tamamının biraz daha yüksek olacağını kaydetti.

Babacan, yüzde 65'lik oranın garantili bir alacak olması nedeniyle banka sermaye yeterlilik rasyosunun hesaplanırken bu garanti altındaki kısmın hesaba katılmayacağını bildirdi ve ''Dolayısıyla bankalarımız kullandırdıkları kredinin yüzde 65'lik kısmı için sermayelerini bir bakıma bağlamış olmayacaklar. Bu da bankalarımızı rahatlatacak'' diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2010 yılında KOBİ'lerin ölçek büyütme, Ar-Ge, inovasyon çalışmaları, teknolojiye uyum, dışa açılma ve ihracatlarını artırmalarına yönelik desteklemelerinin yoğun şekilde devam edeceğini söyledi.

Ergün, ''Hazine ile Kredi Garanti Fonu arasında 1 milyar liralık kaynak aktarımı''nı öngören protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada, küreselleşme sürecinde, uluslararası sermayenin sınır tanımaksızın dolaştığını, bu durumun ülke ekonomilerinin birbirinden etkilenmelerini kaçınılmaz hale getirdiğini belirtti.

Bu açıdan bakıldığında küçük ve orta ölçekli işletmelerin güçlü olmasının, küreselleşmenin olumsuz etkilerini minimum düzeyde tutacağına işaret eden Ergün, KOBİ'lerin endüstrileşmenin, sağlıklı bir sosyal yapının, gelir dağılımındaki dengenin ve ticaretteki dinamizmin vazgeçilmez unsurları olduğunu ifade etti.

Ekonominin istikrarlı bir şekilde büyümesi için ihracat içinde katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlerinin payının arttırılması ve işletmeler arasındaki güçbirliğinin sağlanmasının zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Ergün, ''Bu nedenle, KOBİ'lerin ekonomimiz içindeki paylarının arttırılması, ulusal ve uluslararası piyasada rekabet güçlerinin en üst düzeye çıkarılması için üretimde verimliliğinin arttırılması, modern teknoloji kullanımı, kalite ve standardizasyonun geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır'' dedi.

''FON, FİNANSMANA ERİŞİMDE KİLİT ROL OYNUYOR''

Bunun için de KOBİ'lerin finansal bakımdan güçlü olmaları ya da güçlü bir şekilde desteklenmeleri gerektiğini ifade eden Ergün, KOBİ'lere yeterli ve uygun koşullarda finansal kaynak sağlanmasının hükümet olarak üzerinde hassasiyetle durdukları bir konu olduğunu kaydetti.

KOSGEB'in de ana ortağı olduğu Kredi Garanti Fonu'nun KOBİ'lerin finansmana erişiminde kilit rol oynadığına işaret eden Ergün, fonun son 2 yıl içinde KOSGEB destek programlarında da yer alarak önemli bir sıçrama gerçekleştirdiğini, kuruluşundan 2009 yılı ekim ayına kadarki dönemde 934 milyon 499 bin liralık toplam kefalet hacmine ulaştığını söyledi. Ergün, 2008 yılında verilen kefalet onaylarının ise fonun kuruluşundan 2008 yılına kadar olan kefalet miktarından daha fazla olduğunu, 2009 yılının ilk 6 ayında ise bu miktarın 2008 yılını geçtiğini bildirdi.

Kredi garanti kuruluşlarına 1 milyar liraya kadar Hazine desteği sağlanmasını öngören Bakanlar Kurulu Kararının yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ergün, Kredi Garanti Fonu'nun, Hazine Müsteşarlığı ile uyumlu bir çalışma yürüterek, bu 1 milyar liralık kaynaktan faydalanabilecek altyapıyı oluşturduğunu, bugün atılacak imzalardan sonra KOBİ'lere 10 milyar liralık bir kredi hacmi sağlanacağını kaydetti.

Kredi Garanti Fonu'nun sermayesiyle birlikte oluşan toplam kredi hacminin ise 12 milyar lira olacağını anlatan Ergün, ''Hazine destekli krediden ilave 20 bin KOBİ'miz faydalanabilecektir. Bununla birlikte toplamda faydalanan KOBİ sayısı ise yaklaşık 22 bin olacaktır. Oluşturulan bu kredi hacminin, yaşanan zorlu süreçte KOBİ'lerimize, finansman açısından rahat bir nefes aldıracağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Hükümetlerinin önümüzdeki süreçte KOBİ'lerin potansiyelini ve girişimcilik özelliklerini dikkate alarak doğru ve yerinde destekler vermeye devam edeceğini de belirten Ergün, 2010 yılında KOBİ'lerin ölçek büyütme, Ar-Ge, inovasyon çalışmaları, teknolojiye uyum, dışa açılma ve ihracatlarını artırmalarına yönelik desteklemelerin yoğun şekilde devam edeceğini bildirdi.


http://www.haber7.com/haber/20091013/Kredi-Garanti-Fonu-imzalari-atildi.php