Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kriz, Türk zenginler listesini altüst etti (19.10.09) PDF Yazdır e-Posta
19 Ekim 2009

    Küresel kriz, Türkiye'nin en zengin 100 kişi ve ailesini de etkileyerek, servetlerinin yüzde 20'sini eritti. Ekonomist'in araştırmasında bu yıl da 6 milyar doların üzerindeki servetleri ile Koç ve Sabancı Ailesi ilk sıraları aldı. Şahenk Ailesi, iki basamak çıkarak 3'üncü sıraya yükselirken, Ülker Ailesi 4'üncü oldu. Türkiye'deki varlıklıların sayısı da yüzde 30 geriledi.

    Bankacılar ve araştırma uzmanlarına göre, Türkiye'nin zenginleri de tüm dünya zenginlerinin yaşadığı gibi servetlerinin bir bölümünü kaybetti. Fakat bu "En Zengin 100"deki sıralamanın zirvesinde değişiklik yaratmadı. Listenin zirvesinde yine 6 milyar doların üzerinde kabul edilen servetleri ile Koç ve Sabancı Aileleri yer alıyor. Onları 5-6 milyar arasında değişen servetleriyle Şahenk ve Ülker Aileleri, 4-5 milyar dolarlık servetleriyle de Doğan ve Tara Aileleri izliyor. Bu yıl listenin alt ve orta sıralarında ciddi bir hareketlilik göze çarparken, listeden çıkan ve listenin yeni konuğu 6 isim ve aile var.

    Bankacılar, servet erimesinin en somut vurgusunu geçen yılki "zenginlik skalası"na getirdikleri yorumla ortaya koydu ve bu da zenginlerin servetlerinin yüzde 20 civarında eridiği anlamına geliyor. Koç ve Sabancı aileleri de bundan etkilendi. Borsada halka açık hisseleri, geçen yıl bu zamanlara göre değer kazanmış görünse de diğer iş kollarının global krizden etkilenmeleri, ihracatlarının aldığı yara nedeniyle servet erimesinden kaçamadılar. Yine listenin 3, 4, 5 ve 6 'ncı sıralarında bulunan Şahenk, Ülker, Doğan ve Tara ailelerinin de global krizde önemli bir servet erimesiyle karşı karşıya olduğu tespit edildi.

    Merrill Lynch Küresel Varlık Yönetimi ve Capgemini'nin hazırladığı Yıllık Dünya Varlık Raporu'na göre ise, 2009'da Türkiye'de varlıklı kişilerin sayısı yüzde 30 azaldı. Varlıklı kişilerin sayısı 2008'de yüzde 29,2 azalarak 47 bin 600 kişiden 33 bin 700 bine düştü.
    
    
    KRİZ YATIRIMI VURDU SERVETLERİ ERİDİ
    * Finansbank'ı sattıktan sonra nakit zengini olan Hüsnü Özyeğin, Rusya, Romanya, Ukrayna, İsviçre, Hollanda'daki yatırımlarının krizden etkilenmesi nedeniyle 5 basamak geriledi.
    
    * Gerçek gücünü perakendeden alan Boyner Grubu'nun bu yıl kriz nedeniyle etkilendiği ve geçen yıl 43'üncü olan sırasının 50'ye geriledi.
    
    * Bölünme sonrasında güç kaybeden Ulusoy Ailesi'nden Yılmaz ve Saffet Ulusoy da geçen yıl 50 ve 60'ıncı sıradaydı. Bu yıl 66, 67'ye düştü.
    
    * Magazin haberlerinin de vazgeçilmez ismi Ali Ağaoğlu da düşüşte. Geçen yıl listede 31'inci sıradaydı. Bu yıl 48'inci sırada yer buldu.
    
    * Özel hastane yatırımının yanı sıra yazılı ve görsel basına da giren Ethem Sancak 47'inci sıradan 56'ıncı sıraya kadar geriledi.
    
    * Hey Group'un sahibi Bektaş Ailesi, Cüneyt Zapsu, İbrahim Polat, Nevzat Kalkavan, Aşçı ve Uran aileleri listeye veda etti.
    
    KRİZİ FIRSATA ÇEVİREN LİSTEDE DE YÜKSELDİ
    * Dünyanın en büyük ikinci makine halısı üreticisi Gaziantepli Erdemoğlu Ailesi, listeye 87'inci sıradan yeni girdi.
    
    * Krizde bile giriştiği cesur konut projelerle dikkat çeken nakit zengini Sinpaş'ın sahibi Avni Çelik 57'inci sıradan listeye girdi.
    
    * İnşaatçı Süleyman Varlıbaş, Four Seasons Otelleri'ni alan Mesut Toprak, Kroman Çelik'in sahibi Yolbulan Aailesi ve Aşçıoğlu Ailesi listeye girdi.
    
    * Acıbadem Grubu'nun kurucusu olan Mehmet Ali Aydınlar, geçen yıl 56'ncı sırada bulunduğu listede bu yıl 43'üncü sıraya çıktı.
    
    * İlaçtaki büyüme yüzde 15'i aşınca Abdi İbrahim'in Başkanı Nezih Barut 57'incilikten 41'inci sıraya kadar yükseldi.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=131139&KTG_KOD=480