Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamu ihalelerinde KOBİ'lerin önü açıldı, 'patron' dönemi kapanıyor PDF Yazdır e-Posta
27 Ekim 2009

Image

Hükümetin küresel krize yönelik tasarruf tedbirlerinden biri daha uygulamaya giriyor. Yılbaşından itibaren kamuda elektronik ihale dönemi başlayacak.

E-ihale süreci üç ay sonra tıbbî cihaz ve sarf malzemesi alanında uygulamaya geçerken, Hazine'nin kasasından daha az para çıkacak. 2012 yılına kadar tüm mal alımlarını elektronik ortama taşımayı hedeflediklerini belirten Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, yıllık yüzde 20 tasarruf sağlanacağını söyledi. Klasik ihale yöntemi ile yılda yaklaşık 100 milyar liralık kamu alımı yapıldığını aktaran Gül, "Rekabetin önünün açılması ile birlikte hem ihalelerde daha düşük fiyat çıkacak. Hem de devlet birçok kâğıt ve benzeri gibi masraftan kurtulacak. Yıllık tasarruf 20 milyar TL'yi bulabilir." dedi. Gül, herhangi bir işadamının oturduğu yerden Türkiye'nin veya dünyanın herhangi bir yerinden elektronik ortamda kamu ihalesine katılabileceğini bildirdi.

E-ihale sayesinde hem idarenin hem de işadamlarının işlerinin kolaylaşacağını belirten Gül, firmaların daha rahat kamu ihalelerine katılabileceğini kaydetti. Sadece belli büyüklüğü aşan firmaların bünyelerinde ihale dosyası tutma ve süreci takip etmeye yönelik personel bulundurduğunu dile getiren Gül, "Şimdi ise tüm belgeler elektronik ortamda tutulacak ve şirketler ihaleye katılmak için fazla efor sarf etmeyecek. Katılım masrafları da azaldığı için küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) de kamu ihalelerine rahatlıkla katılabilecek." diye konuştu. Elektronik ihale süreci yıl sonuna kadar tıbbî cihazlar ve sarf malzemeleri alanında başlatılıyor. Tüm sektörleri kapsayan ikinci adım ise 2010 yılı sonunda atılacak. Üç yıl içerisinde de devletin tüm ihalelerinin elektronik ortamda yapılır hale gelmesi hedefleniyor.

Elektronik ihaleye yönelik olarak 2008 yılı Kasım ayında kanuni değişiklik yapılarak yasal altyapı oluşturulduğunu belirten KİK Başkanı Gül, kamu alımları alanında genellikle tam rekabet şartlarının oluşturulamaması, mevzuatın taraflı veya farklı algılarla yorumlanabilmesi, ihalelere etkin katılımın sağlanamaması ve ihalelere ilişkin yolsuzluk ve usulsüzlük algısının kamuoyunda yerleşmesine ilişkin sorun yaşandığını kaydetti. Gül, şunları aktardı: "Elektronik ihalenin tüm bu sorunların çözümünde önemli bir araç olacağına inanıyoruz. Elektronik ihale ile kamu alımları sürecinde şeffaflığın, eşitliğin, katılımın, rekabetin artırılmasının, alımlarda güvenilirliğin, kamuoyu denetiminin, kaynakların verimli kullanılmasının ve ihtiyaçların uygun şartlarla, zamanında karşılanmasının sağlanacağı bir kamu alımları piyasası oluşturmayı hedefliyoruz."

TÜM ALIMLAR, KAMU ALIMLARI KANUNU'NDA


Elektronik ihaleye geçmek için gün sayan KİK, kamu alımlarını da tek yasa haline getiriyor.

Düzenlemeyle, yasanın Avrupa Birliği (AB) direktiflerine uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, 'eşik değer' esas alınarak, bu değerin üzerindeki ihaleler bire bir AB direktiflerine uyumlu hale getirilecek. Eşik değerin altında kalan ihaleler ise mevcut durumdan daha esnek bir yapıya kavuşturulacak. Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Gül, Türkiye'nin AB'ye sunduğu ulusal program kapsamında hangi mevzuatın ne zaman hayata geçirileceği konusunda taahhütte bulunduğunu ifade ederek, bu takvime göre AB'ye tam uyumlu Kamu İhale Kanunu'nun 2009-2010 yıllarında tamamlanması gerektiğini vurguladı. 2010 yılı sonuna kadar yasanın hayata geçirilmesi gerektiği için çalışmaya birkaç ay içinde son şeklini vermeye çalıştıklarını ifade eden Gül, "Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yasanın adını da kamu ihale kanunu değil, kamu alımları kanunu gibi düşünüyoruz.'' şeklinde konuştu. 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=908126&title=kamu-ihalelerinde-kobilerin-onu-acildi-patron-donemi-kapaniyor&haberSayfa=1