Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye baz istasyonu için kapınızı çalacak (30.10.09) PDF Yazdır e-Posta
30 Ekim 2009

Baz istasyonu kirası elde eden kişi veya apartman yönetimlerinin bu geliri Maliye’ye bildirip bildirmedikleri incelenecek. Bildirmeyenler hakkında Gelir Vergisi Kanunu hükümleri gereği ceza kesilecek. Bu haberi okuyup vergi dairesine gidenler ise pişmanlık hükümlerinden faydalanıp, cezadan kurtulacak.

Maliye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) apartman, arsa veya tarlasına baz istasyonu kurduranların listesini istedi. GSM operatörlerinin istasyonun yerine göre kişi veya kurumlara yıllık 5 ila 8 bin dolar arasında kira ödediğini belirten Maliye yetkilileri, “Bu gelirin mevzuat gereği Maliye’ye bildirilmesi gerekir. Eğer bildirilmemişse yasal işlem yapılır. Biz de bu işlemi yapabilmek için BTK’dan listeleri istedik. Kendi verilerimizle karşılaştırıp, gereğini yapacağız” dedi.

9 KAT ARTACAK

Türkiye’de faaliyet gösteren üç GSM operatörünün her biri ayrı baz istasyonu kurduğu için ülke genelinde on binlerce istasyon bulunuyor. İstasyonlar özellikle şehir merkezlerinde yoğunlaşıyor. 3. Nesil teknolojilerle birlikte ise baz istasyonu sayısının 9 kat oranında artacağı belirtilirken, Maliye’nin bu alandan ciddi oranda gelir elde edebileceği belirtiliyor.

YASA NE DİYOR


Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümleri uyarınca, kira gelirlerinin ‘gayrımenkul sermaye iradı’ olarak ilgili Vergi Dairesine beyan edilmesi gerekiyor. Mükellefin yasayı bilmiyordum demesi, vergiden muafiyet sağlamıyor. Ancak Vergi Dairesine giderek, ‘pişmanım’ diyebiliyor. Bu durumda pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ‘ceza’ almaktan kurtuluyor.

Bir Maliye yetkilisi, “Örneğin bir apartman 3 yıldır baz istasyonu nedeniyle kira geliri elde ediyor. Eğer ‘pişmanlıktan’ yararlanıp vergi dairesine giderse, 100 liralık verginin yanı sıra gecikme zammı yerine ‘pişmanlık zammı’ eklenerek kendisinden yaklaşık 190 lira talep edilir” dedi.

MALİYE YAKALARSA NE OLACAK

Kişi veya apartman yönetimlerinin böyle bir gelir elde ettiğini Maliye’nin tespit etmesi durumunda ise, tahakkuk eden verginin bir katı oranında ceza kesiliyor. Bu durumda 3 yıl önce 100 lira ödemesi gereken kişiye 100 lira da ‘ceza’ kesiliyor. Ayrıca aylık yüzde 2,5 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Böylece kişiden 100 lira için ceza ve gecikme zammıyla birlikte 290 lira talep ediliyor.

 
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/12817425.asp?gid=229