Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Baz İstasyonlarının Vergilerinde, Sorumluluk şirketlere ait! (31.10.09) PDF Yazdır e-Posta
31 Ekim 2009

Vergi Uzmanı ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Profesör Doktor Şükrü Kızılot, baz istasyonlarından kira geliri elde eden apartman sakinlerinin vergi yükümlülüğü olmadığını söyledi.

Kızılot, sorumluluğun baz istasyonları kiralayıcısı veya apartman duvarlarına reklam veren şirketlere ait olduğunu açıkladı. Gelir Vergisi Kanunu gereğince bu şirketlerin kiralama yaparken, yani baz istasyonu için apartman yönetimine para öderken, yüzde 20 oranında stopaj kesintisi yaparak Maliye’ye yatırması gerektiğini vurguladı.

22 bin lira sınırı!

Gerçek kişilerin, stopaja tabi gayrımenkul sermaye iradı sorumluluğunun olabilmesi içinse yıllık gelirin 22 bin liranın üzerinde olması gerektiğine dikkat çekti. Baz istasyonundan elde edilen gelirin 8 bin dolar olduğu varsayılıp, daire başına hesaplandığında ise 22 bin liraya ulaşmadığını belirten Kızılot; “Dolayısıyla bu rakam Gelir Vergisi Kanununda belirtilen sınırın çok altında kalıyor. Apartman sakinlerinin veya yöneticilerinin panik yapmasına gerek yok” dedi.

Ancak Kızılot, baz istasyonundan gelir elde edenin gerçek kişi değil de şirket olması durumunda ise; herhangi bir limit olmaksızın bu gelirini ‘şirket gelirleri’ içinde göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/12819298.asp?mnID=12819298