Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TÜFE tarihinin en düşük seviyesini görebilir (02.11.09) PDF Yazdır e-Posta
02 Kasım 2009

    Bu hafta yurtiçinde en önemli gelişme, salı günü açıklanacak olan ekim ayı enflasyonu olacak. Aylık enflasyonda vergi indirimlerinin sona ermesi ve elektrik zammının etkisiyle yüzde 1,88'lik bir artış bekleniyor. Yüksek artış yaşansa da geçen yılın baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyon yüzde 4,53 ile tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) tarihinin en düşük seviyesine gerileyecek.

    Geçen hafta Merkez Bankası'nın yılın son enflasyon raporuna kilitlenen piyasalar, bu kez gözünü ekim ayı enflasyonuna çevirdi. Merkez'in faiz indirimlerine devam sinyali verdiği raporla 2009 yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 5,5'e geriledi. 29 Ekim tatiliyle bir buçuk gün kapalı kalan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ise haftanın son gününü yüzde 3,5 kayıpla kapattı. Perşembe günü ABD'den gelen yüzde 3,5'lik büyüme verisinin olumlu etkisini krizde ikinci dip tartışmaları ve yine ABD'den gelen 2009'un en büyük düşüşüne işaret eden tüketim harcamaları verisinin etkisiyle geriledi.
    
    FED'den faizde değişiklik beklenmiyor
    Bu hafta yurtiçinde enflasyon, yurtdışında ise dip tartışmaları İMKB'nin seyrine yön verecek. Enflasyonu ekim ayında sona eren vergi indirimlerinin etkisiyle fiyatlarda yaşanan artışlar ve elektrik fiyatlarına yapılan zam yükseltecek. Elektrik zammı ve vergi indirimlerinin bitmesinin aylık TÜFE'ye toplam 0.9 puanlık etki yapması bekleniyor. Ayrıca akaryakıt fiyatlarında 15 ayın zirvesinin görülmesi de enflasyonu artıracak. Piyasa beklentisi TÜFE'de yüzde 1,88 aylık artış yaşanması yönünde. Bu durumda bile yıllık enflasyon yüzde 4,53 ile TÜFE tarihinin en düşük seviyesine gerileyecek.

    FED'in 4 Kasım'daki faiz kararı da önemli gelişmeler arasında. Ancak faizlerde değişim beklenmiyor. Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları da bu hafta faiz kararlarını açıklayacak. Reuters'in anketine göre bu bankaların 2010'un üçüncü çeyreğine kadar faiz değişikliğine gitmeyecekleri öngörülüyor. Ayrıca ABD tarım dışı istihdam rakamları da bu hafta kritik önemde.
    
    GÖZLER MERKEZ BANKALARINDA
    ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 3,5 büyümesi ile geçen haftayı moralli kapatan küresel piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı ile yine cuma günü ABD'den gelecek ekim ayı istihdam verisine odaklanacak. Ayrıca, Euro Bölgesi ÜFE verileri ile İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının perşembe günü açıklayacakları faiz kararları da belirleyici olacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=131901&KTG_KOD=480