Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Prim affında tahsilat hedefin yarısında kaldı .(11.11.09) PDF Yazdır e-Posta
11 Kasım 2009

Bir yıldan fazla süredir bütün dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz, Türkiye'de de her alanda kendini hissettiriyor. Büyük umutlarla son kez diye çıkarılan prim affı da krizden nasibini aldı. 23 milyarın yapılandırıldığı prim affından 14,5 milyar tahsilat bekleniyordu. Ancak ekonomik krizin baş göstermesiyle birlikte borç ödemeleri bıçak gibi kesildi. 2008'de 6,5 milyar tahsilat yapılmasına karşın 2009'daki tahsilat 1,5 milyarda kaldı. Böylece son prim affı da hayal kırıklığı ile sonuçlanmış oldu.

Geçen yıl mayıs ayında çıkarılan prim affı ile Sosyal Güvenlik Reformu öncesinde Bağ-Kur'lularla SSK'lı işverenlerin birikmiş borçlarını ödeyerek yeni sayfa açmaları amaçlanıyordu. Prim affına oldukça yoğun bir başvuru yaşandı. 458 bini SSK'lı işveren ve 785 bin Bağ-Kur'lu esnaf olmak üzere toplam 1 milyon 262 bin kişi Sosyal Güvenlik Kurumu'na müracaat ederek 23 milyar TL borcunu yeniden yapılandırdı. Yüzde 85'e varan indirimlerden yararlanan borçluların kuruma ödeyeceği para ise 14,5 milyar TL oldu. Prim affının ardından ilk üç aylık dönemde 5 milyar TL tahsilat gerçekleşti. Ancak geçen yıl sonbahar aylarında baş gösteren ekonomik kriz, prim affındaki tahsilatı büyük ölçüde düşürdü. Krizin başlangıcı olan ekim ayında tahsilat 539 milyon TL'ye, kasımda ise 242 milyona geriledi. 2009'un tamamındaki tahsilat ise ancak 1,5 milyar oldu.

Kriz nedeniyle borcunu ödeyemeyen çok sayıda işverenin ve Bağ-Kur'lu esnafın SGK ile imzaladığı yeniden yapılandırma anlaşması bozuldu. Prim borçları ve borç faizleri tekrar yığılan çok sayıda esnaf, krizin ardından yeni bir prim affının çıkarılmasını istiyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küçük esnafın prim borçlarından kurtulabilmesi için yeni bir affın çıkarılmasını istiyor. Palandöken, küçük esnafın prim borçlarından kurtulmasının ancak sıfır faizli kredi sağlanmasıyla mümkün olacağını söylüyor.

Öte yandan bugüne kadar tam 20 kere prim affı çıkaran hükümetler, hiçbirinde beklenen sonuca ulaşamadı. Her afta, tahsilat, hedefin çok gerisinde kaldı. Büyük umut bağlanan geçen yılki af ise kriz nedeniyle beklenen sonucu vermedi. Son af hariç tutulduğunda bugüne kadar çıkarılan prim aflarında tahsilat ancak yüzde 10'a ulaşabildi. 2003'teki afta 18 milyar liralık borcun 2 milyarı tahsil edilebilmişti. Prim aflarına ihtiyaç duyulmasının en önemli nedeni, tahsilatın zamanında gerçekleşmemesi. Zaten gelir gider dengesi bozuk olan SGK, alacaklarını da tahsil edemiyor. Prim tahsilatı özellikle Bağ-Kur'da büyük sorun. Mükelleflerin ancak 3'te biri düzenli prim ödüyor.

75 BİN ESNAF, AFTAN YARARLANIP EMEKLİ OLDU

Prim affından en kârlı çıkan grup ise, emeklilik yaşı gelmesine karşın birikmiş borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur'lu esnaf. SGK'nın verilerine göre 75 bin 467 kişi, prim affından yararlanıp banka kredisi kullanarak emekli oldu. Banka kredisi kullanarak emekli olan bu kişilere, en düşük 533 TL maaş bağlandı. Bu kişilerin maaşlarının bir kısmı, borçlarına karşılık banka tarafından kesilirken kalan kısmı kendilerine ödeniyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=914332&title=prim-affinda-tahsilat-hedefin-yarisinda-kaldi