Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, Moskova'da gizli hesap arayacak .(11.11.09) PDF Yazdır e-Posta
11 Kasım 2009

Yastıkaltı ve yurtdışındaki birikimi Türkiye ekonomisine kazandırma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Yılbaşında süresi dolacak Varlık Barışı için Avrupa'daki gurbetçilerin kapısını çalan Maliye, son olarak Rusya'ya çıkarma yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte Moskova'ya giden Maliye yetkilileri, düzenlenecek programlarda bu ülkedeki Türk işadamlarından birikimlerini getirmelerini isteyecek.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilecek toplantılarda bu ülkede para kazanan Türk işadamlarından, zulalarını taşımaları talep edilecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılacağı toplantılarda Türk-Rus İş Konseyi üyelerine Varlık Barışı kapsamında birikimlerini getirmeleri halinde elde edecekleri kazanımlar anlatılacak. Görüşmelerde Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de hazır bulunacak.

Müteahhitlik ve tekstil başta olmak üzere Türk işadamlarının Rusya ve çevre ülkelerde önemli birikimleri olduğunu aktaran üst düzey bir Maliye yetkilisi, görüşmelerde, "Bu son fırsat yıl sonunda süresi dolacak Varlık Barışı'ndan yararlanırsanız kazançlı çıkarsınız." mesajını vereceklerini aktardı. Maliye'nin bankacılık sektöründen elde ettiği verilere göre yurtdışındaki Türklere ait 100 milyar dolarlık birikim olduğu belirtiliyor. Hedef, bu rakamın önemli bir kısmını ülke ekonomisine kazandırabilmek. Yurtiçi ve yurtdışındaki kişi ve kuruluşlar, varlıklarını 31 Aralık 2009 tarihine kadar yasa kapsamında bildirebilecek. Yurtiçi varlıklar için ilk uygulamadaki gibi yüzde 5, yurtdışı varlıklar için de yüzde 2 oranında vergi ödenecek. Hükümetin finansman bulmak amacıyla süresini uzattığı Varlık Barışı'ndan elde edilen toplam rakam giderek artıyor. 30 Eylül'de süresi dolan çalışmanın ikinci ayağından iki hafta öncesine kadar 5 milyar 280 milyon TL geldi. İlk barışta yapılan 14,8 milyar TL'lik beyan ile birlikte toplam hasılat 20 milyar lirayı buldu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=914333&title=maliye-moskovada-gizli-hesap-arayacak