Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşten atılma korkusu, sigorta şirketlerini zengin etti .(15.11.09) PDF Yazdır e-Posta
15 Kasım 2009

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), "Kriz Refleksi; Koruma Kalkanımızı Giydik" başlıklı bir rapor hazırladı. Rapora göre işten atılma korkusu yaşayanlar sigorta şirketlerine akın etti. Bir yıl gibi kısa sürede 1 milyon 800 bin kişi, işsizlik sigortası yaptırarak 431 milyon liralık prim ödedi. Sigorta şirketleri ise bu gelirin sadece yüzde 3'ünü işsiz kalanlara geri ödedi.

2008 yılının 3'ncü çeyreğinde hayatımıza giren işsizlik sigortası, birçok ödemeyi küçük primler karşılığında 6 ay güvence altına alıyor. İSMMMO'nun raporuna göre, işsizlik sigortası yaptıranlar genellikle kredi kartı ve kira ödemelerini garanti altına aldırıyor. İşsizlik sigortası için yüksek prim ödeyip tüm harcamalarını garantileyen vatandaşlar da var. Halkbank, Finansbank, Garanti, TEB, Akbank, Koç Finans, Cardif ve Genworth gibi şirketlerin hizmet verdiği sisteme 1 yıl içinde günün birinde 'işsiz kalırsam' diye tam 431 milyon lira prim ödendi. Sigorta şirketlerinin işsiz kalanlara ödediği toplam rakam ise 1 yılda 12 milyon 924 bin lira oldu.

İşsizlik sigortasına sadece büyük şehirlerden değil, Türkiye'nin birçok bölgesinde yoğun ilgi gösterildi. Özellikle kredi kartında sigortalı sayısı büyükşehirlerin dışında da satın alındı. Yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi en az 500 liralık aylık borcunu garantilemek için prim ödedi. 150 bin kişiye yakını ise yıllık bin liranın üzerinde prim ödeyerek birçok harcamasını garanti altına aldı.

Rapora göre riskten uzak durup yüksek getiriden de yararlanmak isteyen yatırımcının imdadına ise korumalı fonlar yetişti. Yatırımcı 2007 yılının sonunda tanıştığı anapara korumalı yatırım fonlarını çok sevdi. Fon getirisinden yararlanmak isteyen ancak anaparasının azalmasından da endişe duyan yatırımcılara yönelik çıkarılan korumalı fonlara, 2007 Aralık'tan bu yana toplam 29 bin 549 kişi para yatırdı. 2 yılda koruma altına alınan paranın miktarı ise 1 milyar 65 milyon lira oldu.

İSMMMO'nun bankaların internet siteleri, ilgili sektör yetkilileri ve sigorta şirketlerinden derlediği verilerle yaptığı hesaplamalara göre, son iki yılda itfa olanlarla birlikte toplam 45 korumalı ve anapara garantili fon kuruldu. Fonlar henüz çok yeni olmasına karşın ilk yıl 12 bin 100 kişi fonlardan talep etti. Henüz itfası tamamlanmamış olan fonlarla birlikte bu sayı 29 bin 549 kişiye ulaştı. 2007 yılı sonunda kurulan ve itfası gerçekleşen toplam 19 adet fona 494 milyon 587 bin 44 liralık yatırım yapıldı. Rapora göre itfası henüz tamamlanmamış, işlem görmeye devam eden fon sayısı 26. Söz konusu fonlar Türkiye Ekonomi Bankası, Finansbank, Fortis, HSBC, T.Garanti, Akbank, İş Bankası, TSKB ve Yapı Kredi tarafından çıkartıldı. İtfası henüz gerçekleşmeyen fonlarda 17 bin 649 kişi toplam 571 milyon lirasını korumada tutuyor.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, kendisini korumaya alanların sayısının azımsanmayacak ölçüde olduğuna dikkat çekti. Arıkan, "İnsanlar kriz gibi belirsizlik ortamında hem ödemelerini hem de kira gibi harcamalarını garantiye almayı daha çok önemsiyor. Rakamlar da bunun en güzel göstergesi." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=916092&title=isten-atilma-korkusu-sigorta-sirketlerini-zengin-etti