Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dev şirketler eleman alırken sigara içmeyeni tercih ediyor.(15.11.09) PDF Yazdır e-Posta
15 Kasım 2009

İş dünyası sigaraya savaş açtı. Şirketler yeni alacakları elemanlarda sigara içmeme şartı ararken, mevcut personelin kötü alışkanlıktan vazgeçmesi için kurslar düzenliyor. Sony, Microsoft, Botaş, Alarko, Arçelik, Pegasus, Türk Telekom, Tekfen, DHL Ekspres, IBM, IKEA, BP, Levi's, DeFacto gibi dünyanın önde gelen markaları, personelin sigarayı bırakması için bu alanda eğitim veren firmalarla çalışmaya başladı.

Hazır giyim şirketi DeFacto'da yöneticiler dahil 20 çalışan eğitim sonrası sigaradan kurtuldu. Otel zinciri The Green Park yetkilileri ise yeni otel için alınacak bin kişinin tamamında sigara içmeme şartı aradıklarını duyurdu.

Başta kanser, kalp ve damar hastalıkları olmak üzere insan sağlığına büyük zarar veren sigarayla dört koldan mücadele sürdürülüyor. Bu çerçevede Mayıs 2008'de kamuya açık her yerde sigara içilmesi yasaklandı. Bu yasağın ardından sigara kullanımı yüzde 5 oranında azaldı. 17 milyon kişinin sigara bağımlısı olduğu Türkiye'de yasakla birlikte bir milyona yakın kişi bu kötü alışkanlıktan vazgeçti. Geçen temmuzda ise yasağın kapsamı genişletildi. Lokanta, kahvehane gibi özel şahıslara ait mekanlar da yasağa dahil edildi. Zararlarının yanı sıra işyerinde verimsizliğe sebep olması sebebiyle şirketler de sigara içmeyi engellemeye yönelik çalışmalar yapıyor. Hazır giyim şirketi DeFacto'da geçen ay yöneticiler dahil 20 kişi sigarayı bıraktı. Toplam 700 kişi daha eğitime tabi tutulacak. Şirketin genel müdürü İhsan Ateş, 24 kişinin katıldığı program sayesinde 20 kişinin kötü alışkanlıktan vazgeçtiğini, eğitime devam edeceklerini ifade ediyor.

Sigarayı bırakmanın hem sağlığına hem verimliliğine müspet etkisi olduğuna dikkat çeken şirket çalışanlarından Tülin Özcan, "Sigaralı değil sigarasız hayattan zevk alındığını öğrendim. Eğitim, tüm bahanelerin ne denli yersiz olduğunu keşfetmemi sağladı." diyor. Çalışanlardan Feray Ateş de 8 yıldır günde 1 paket sigara içtiğini, yeni hayatının aklındaki vazgeçilmezler hakkındaki ezberleri bozdurduğunu kaydediyor. Ayşegül Atabay ise, "Hayatımda sigaraya yüklemiş olduğum anlamsız değeri fark ettim ve bir bağımlılıktan kurtulduğumu hissettim. Kafamı meşgul edecek şeylerin çok daha önemli olması gerektiğini biliyorum artık." sözleriyle sevincini dile getiriyor. DeFacto çalışanlarına eğitim veren Allen Carr Türkiye, aralarında Bayer, BMW, CITI, Esso, Henkel, Hilton, HP, MAN, Mango, Nestle, Total, Unilever, sahibinden.com gibi büyük firmaların bulunduğu 60'a yakın kurumun 3 binden fazla çalışanına sigara bıraktırma eğitimi vermiş. Allen Carr Türkiye'nin kurucusu terapist Emre Üstünuçar, yasağın ardından personelinin sigarayı bırakmasını isteyen kurumların yüzde 400 artış gösterdiğini ifade ediyor. Şirket, kurs için kişi başına 612 lira alıyor. Ancak katılanların sayısının artmasına paralel ücrette indirim yapılıyor. Sigara bıraktırmada başarı oranı ise yüzde 55.

19 bin ortağı 4 bine yakın çalışanı bulunan İttifak Holding de 'İttifak ettik, sigarayı bırakıyoruz' başlıklı kampanya başlattı. Holdingin genel müdürü Ali Körpe, kampanyayı gönüllülük esasına göre tüm çalışanlara yaymayı hedeflediklerini belirtiyor: "Sigarayı bıraktırmak için ekstra masrafları bile karşılıyoruz. Konferans tertipliyoruz. Ayrıca kurum doktorumuz görsel ve işitsel malzemeler ile kampanyaya destek oluyor."

YASAK, ŞİRKETLERİ CESARETLENDİRDİ

Yenibiris.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, 19 Temmuz'da yasağın kapsamının genişletilmesinin ardından firmaların sigara kullanmama şartını CV'lere eklemeye başladığını belirtiyor. Şirket yeni işe alınacaklarda sigara içmeyenleri tercih ediyor. Ceylan Kılıçlıoğlu, yasağın ardından sektörde yaşanan gelişmeleri, "Önceden sigara kullanma şartını ilanına hiç yazmayan firmalar, 19 Temmuz'da yürürlüğe giren yasaktan sonra bu şartı da eklemeye başladı. Yasağın firmaları cesaretlendirdiğini gözlemliyoruz." şeklinde değerlendirdi. Özellikle üretim-imalat, saha satış ve mağazacılık pozisyonlarına ilişkin ilanlarda, adayların sigara içip içmediklerine önem verildiği gözleniyor. Yasakla birlikte şirketlerin sigarayı bırakma kampanyalarını artırdıklarına dikkat çeken Kılıçlıoğlu, bunların arasında sağlık ve ilaç sektöründeki firmaların çoğunlukta olduğunu vurguluyor.

TİRYAKİLERE 'OYUNLU ALTERNATİFLER'


200'den fazla ülkede 8 milyona yakın kurumla çalışan insan kaynakları firması Xing'in Türkiye müdürü Hakan Gönenli, sigara içenlere şirketlerin 'oyunlu alternatifler' sunmaya başladığını anlatıyor. Bunun için şirketlerin ortak hayat alanlarına oyun aletleri koymaya başladığını belirterek, "Bilardo masası bile koyan şirketler var. Örneğin bizim Hamburg merkezimizde de langırt masaları yer alıyor." dedi. 500'e yakın firmaya stratejik yönetim desteği sağlayan Değişim Dinamikleri Genel Müdürü Süleyman Erdemir de kuruldukları yıldan bu yana kurumlarında sigara içmeyen elemanları tercih ettiklerini ifade ediyor.

Bugüne kadar Botaş, Alarko, Arçelik, Pegasus, Türk Telekom, Tekfen Holding, Şişli Belediyesi, İstanbul Müftülüğü, TRT Bölge Müdürlüğü, Yapı Kredi Yatırım, Koç Net, Axa ve Finansbank gibi çok sayıda kurum ve kuruluşa eğitim veren IQS Türkiye Genel Müdürü Hicret Akarsu da dört yıldır, 'Sigarasız Kurum Kültürü' kampanyası yürüttüklerini belirtiyor. Türkiye'de yetişkin nüfusun yüzde 40'ının sigara içtiğine işaret eden Akarsu, sigarasız kurum kültürü semineri ve karbonmonoksit ölçümü maliyetinin her bir kişi için kurumlara yaklaşık 450 liraya mal olduğunu ifade ediyor.

Sigarasız CV dönemi

26 yıldır 40'tan fazla ülkede 10 milyonu aşkın insanı sigaradan kurtaran Allen Carr'ın Türkiye müdürü Emre Üstünuçar, yasak sonrası iş dünyasında edindikleri izlenimin ardından 'Sigaralı CV'ler yandı' başlıklı bir kampanya başlatma kararı aldıklarını açıkladı. 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nden itibaren etkin hale getirilmesi planlanan kampanyayla, bilhassa kurumların ve iş arayanların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Böylece kariyer yapmayı düşünen gençler de sigara bırakmaya teşvik edilmiş olacak. Kampanyanın ana amacı, 'İşe alım görüşmelerinde yeni soru: Sigara içiyor musunuz?' gerçeğini insanlara aksettirmek. Sigara yasağının iş hayatına olumsuz etkilerinin irdelendiği projede, 'Pek çok kurum görünmeyen maliyet analizi yapıyor. Çok az kurum sigarayı görünmeyen maliyetlerine ekliyor. Fakat sigaranın kurumlara olan maliyeti yasağın ardından iyice fark edilmeye başlandı. Sigara, sebep olduğu işgücü, konsantrasyon, verimlilik ve sağlık kaybı gibi olumsuz etkilerle kurumlara ciddi zararlar veriyor. Üstelik sebep olduğu 'imaj kaybının' etkileri de ölçülemiyor.' deniliyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=915924&title=dev-sirketler-eleman-alirken-sigara-icmeyeni-tercih-ediyor&haberSayfa=1