Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye'de Vergi Usul Kanunu mesaisi başlıyor (17.11.09) PDF Yazdır e-Posta
17 Kasım 2009

    Maliye Bakanlığı'nı bütçe mesaisinin ardından vergi reformu bekliyor. Vergi reformunun ardından çok geniş bir alanı kapsayan ve birçok vergi kanununun nasıl uygulanacağını belirleyen Vergi Usul Kanunu (VUK) ile ilgili değişiklik çalışmalarına başlanacak. Vergi Konseyi birkaç yıldır VUK ile ilgili ön çalışma yapıyordu. Edinilen bilgiye göre çalışmalar hızlanacak ve gelecek yılın sonuna kadar VUK değişikliği hayata geçirilecek.

Değişiklikle birlikte vergi cezaları, mükellef hakları, uyuşmazlıkların çözümü ve şirketlerin ellerindeki gayrimenkulleri de içeren değerleme hükümleri, düzeltme mekanizması gibi konular ele alınacak. Bunun yanı sıra Vergi Konseyi'nde KDV ve ÖTV'ye ilişkin de çalışma başlatıldığı öğrenildi.
    
    1961 yılında çıkarılmıştı
    Vergi Usul Kanunu 1961'de çıktı ve 417 maddeden oluşuyor. Ayrıca 27 geçici, 13 tane de ek geçici maddesi var. Vergi mevzuatının yenilenmesi kapsamında ilk olarak Kurumlar Vergisi Kanunu 1949 yılında çıkarılmıştı. Daha sonra ise 1960'ta Gelir Vergisi Kanunu çıkarıldı. Bu iki kapsamlı yasanın nasıl uygulanacağı da 1961'de çıkarılan VUK'da yer aldı. Mükellefin ödevlerinin neler olduğundan vergi cezalarına kadar çok geniş bir alanı kapsayan VUK'nın değiştirilmesi için
işler hızlandırılacak. 1949 tarihli Kurumlar Vergisi Kanunu 2006'da yenilendi. Gelir Vergisi Reformu ile ilgili son çalışmalar ise Maliye Bakanlığı'nda yürütülüyor. Yetkililer Gelir Vergisi Kanunu'na ilişkin değişikliklerin de önceden çıkarılması ya da belli olması gerektiğini ifade ederek bu yeni yasaya göre VUK'nın yenileneceğini söyledi. Vergi Konseyi'nde yürütülen çalışmaların tamamlanmasının gelecek yılın bahar aylarını bulabileceği belirtilirken hükümetin talebine göre Gelir Vergisi ile VUK'nın eşzamanlı da çıkarılabileceği kaydedildi.

    Çalışmalarda en tartışmalı konunun "cezalar" olduğu belirtildi. Ceza sisteminin mükellefler için caydırıcı ancak aynı zamanda adaletli olması gerektiğini anlatan yetkililer, ceza sistemine ilişkin ülke örneklerinin incelendiğini söyledi. Mükellef hakları ile ilgili de geniş bir çalışma yapıldığını anlatan yetkililer, ayrı bir çalışmanın da değerleme sistemine yönelik yürütüldüğünü kaydettiler. Sistemin değerleme hükümlerinde "ihtiyatlılık" ilkesini dikkate aldığını söyleyen yetkililer, şirketlerin olduğundan güçlü ve dayanıklı göründüğünü belirtti. Yetkililer, bunun özellikle üçüncü kişi alacaklılarda, "alacağımın karşılığı var" hissi uyandırdığını bildirdi. Bunun rakamlarda cari şişirmeyi gündeme getirdiğini, son krizde de bunun zararlarının açık bir şekilde görüldüğünü dile getiren yetkililer, Maliye'nin ise "gerçek performansı, kârlılığı" görmek istediğini, bu nedenle şirketleri yakından ilgilendiren değerleme hükümleri üzerinde yoğun bir şekilde çalışıldığını kaydetti.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=132750&KTG_KOD=480