Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi Garanti Fonu gelecek hafta devrede (18.11.09) PDF Yazdır e-Posta
18 Kasım 2009

    Mali yapısı güçlendirilen ve ekimde yürürlüğe girmesi öngörülen Kredi Garanti Fonu'nun uygulamaları nihayet gelecek hafta yürürlüğe girecek. Kredi Garanti Fonu düzenlemesi, ilk olarak nisanda gündeme gelmişti. Fon, kriz ortamında teminat eksikliği çeken ve banka kredisine ulaşmakta zorluk çeken KOBİ'lere ek teminat vermeyi amaçlıyor. Ekime kadar çeşitli sebeplerle ertelenen fon için Hazine, 1 milyar TL'lik kaynak desteği vermek üzere protokol imzalamıştı ve fonun hemen faaliyete geçeceği belirtilmişti. Ancak bu kez de KOBİ kredilerini verecek bankalarla eksik teminatları karşılayacak olan fon yönetimi arasındaki anlaşmazlık nedeniyle KGF'nin yeni yapısı yürürlüğe giremedi.

    Bankalarla KGF arasındaki sorunun gelecek haftaya kadar aşılması ve KGF'nin güçlendirilmiş yapısıyla devreye girmesi öngörülüyor.

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kredi Garanti Fonu'na Hazine'den 1 milyar liralık kaynak aktarımıyla ilgili protokolü ekim ayının ikinci haftasında imzalamış ve 1 hafta-10 günlük süreç içinde KOBİ'lerin yeni krediler için müracaatlarını yapabileceğini söylemişti. Ancak edinilen bilgilere göre, şu ana kadar Kredi Garanti Fonu aktif olarak faaliyete geçemedi. Yetkililer, KGF'nin daha önceki yapısı çerçevesinde hizmet vermeye devam ettiğini; ancak bankalar ve Hazine Müsteşarlığı'yla imzalanan protokoller çerçevesindeki yapının henüz faaliyete geçemediğini söyledi.

    Yaşanan gecikmenin nedeni ise bankalarla yaşanan sorunlar. Bankalarla yaşanan sıkıntıların giderilmesi için dün (salı) fon yönetimiyle KGF yapısında yer alan bankaların temsilcileri bir araya geldi. Bilgi veren bir yetkili, sorunların gelecek hafta başına kadar aşılmasını öngördüklerini ve KGF'nin yeni yapısını aktif hale getirmeyi öngördükleri bilgisini verdi.

    Kredi Garanti Fonu'nun yapısında 20 banka yer alıyor. Yeni yapı faaliyete geçtiğinde, bu bankaların her şubesinin KGF şubesi gibi çalışması öngörülüyor. KGF'den yararlanmak isteyen işletmelerin 30 Haziran 2008 tarihinden önceki 2 yıl içinde takibe düşmüş veya vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekiyor. Asgari 6 ay, azami 4 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin yüzde 65'ine Hazine garantörlüğü ile KGF tarafından kefalet sağlanırken; kredi riskinin yüzde 35'i de bankalar tarafından karşılanacak.
    
    Hangi KOBİ'ler, nasıl yararlanabilecek?
    - 30 Haziran 2008 tarihinden önceki 2 yıl içinde takibe düşmüş veya vadesi geçmiş borcu bulunmayanlar.
    - KOBİ başına 1 milyon TL, bir risk grubuna ait KOBİ için ise 1.5 milyon TL teminat verilebilecek.
    - Asgari 6 ay, azami 4 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin yüzde 65'ine teminat sağlanacak.
    - Kredi riskinin yüzde 35'i ise KGF'ye ortak 20 bankanın üzerinde olacak.
    - KOBİ'ler müracaatlarını direk bankalara yapacak, oysa önceki sistemde hem bankaya hem de KGF'ye başvuru yapılıyordu.
    - KOBİ'ler, sağlanan teminatın yüzde 1'i kadar komisyon ödeyecek.
    
    
    Hazine, kaynağı risk ortaya çıktıkça KGF'ye aktaracak
    - KGF'nin sermayesi TOBB ve KOSGEB'in sermaye artışı, 20 bankanın da toplam 80 milyon TL'lik ortaklığı ile 240 milyon TL'ye çıktı.
    - TOBB, KOSGEB ve bankalar yüzde 33'lük oranlarla eşit ortak haline geldi.
    - Ortaklar koydukları sermaye için temettü almayacaklar.
    - Hazine'nin 1 milyar TL'lik kaynağı ise risk ortaya çıktıkça fona aktarılacak. Bunun en erken 9 ay sonra olması bekleniyor.
    - Hazine'nin aktaracağı kaynakla ilgili 2010 yılı bütçesine ödenek konulacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=132833&KTG_KOD=411