Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kazım Yılmaz - Doların değeri düştü, ABD ekonomisi canlanıyor (25.10.2007) PDF Yazdır e-Posta
25 Ekim 2007

Aşırı değerli paranın zararlarını yazıp duruyoruz. Aşırı değerli para yerli üretimi baltalarken işsizliği ve yoksulluğu besliyor. Paranın değerinin düşmesi dış borçların reel olarak biraz düşmesini sağlar ama aynı zamanda ithalatı körüklediği için borcun artmasını da birlikte getirir. ABD ekonomisinin dışığı azalmaya, iç piyasası canlanmaya başladı. Çünkü parasının değeri düştü, yabancı mallar pahalandı.

Ekonomi faiz, borsa, döviz kurundan ibaret değil!
Ekonominin sadece faiz, borsa, döviz kuru olarak anla
şılmasının sonucu reel ekonomi unutuldu. Reel ekonomi içinde faaliyet gösterenler de artık seslerini çıkarmaya başladılar.
Borsan
ın yükselmesinin ekonomiye nasıl ve ne kadar fayda sağladığını kim açıklayabilir? Hele yabancıların payının yüzde 70'in üstünde olduğu borsa, olsa olsa yerli oyuncuları oyuna getirme aracı olur. Öyle de oluyor. Üstüne üstlük yerli oyunculardan vergi alırken yabancılardan vergi de almıyoruz. Niçin? Bana göre açıklaması yok. Adamlar gelip parayı kazanıp gidiyorlar. Gelen bu para kimin ne işine yarıyor? Döviz kurlarının düşmesini sağlıyor, o da zaten toplumsal olarak düşündüğümüz zaman zararımıza. Öyle ise?
Üretmeden tüketmek olmaz. Hayat
ın sürdürülebilmesi için ille de üretim yapmak gerekir.

Ekonominin rolü unutulmamal
ı
Geçen hafta h
ırsızlık ve kapkaç suçlarındaki artışı yazdım, grafik olarak da gösterdim. Yoksulluğun arttığı yerde suç artıyor. Terör de öyledir. Yoksulluk, işsizlik olmasa, kişi başına gelir 15 bin dolara çıkmış ve gelir dağılımı da biraz dengelenmiş olsa terör örgütü eleman bulamaz.
Do
ğu ve Güneydoğu'ya yıllarca yatırım teşvikleri sağlandı ama ciddi yatırımlar yapılamadı. Bu şekilde olmadığının görülmesine karşın başka önlemler alınmadı. AB üyeleri bölgesel kalınma dengesizliklerinin giderilmesi için önemli ölçüde paralar harcadı. Yunanistan bu fondan aldığı para ile kendine geldi.
Sanayinin geli
şmiş illere, liman kentlerine toplanmasının sonuçları da değerlendirilmeli. Terörle mücadele yollarışünülüp, değerlendirilirken bölgeye devletin yatırım yapması gereği de düşünülmelidir. Devletin ekonomiden tamamen çekilmesi şeklindeki liberal yaklaşımın her yerde her zaman liberal kardeşlerimizin düşündüğü gibi olmadığı artık gözümüze görünmek bir tarafa, batmış olmalı.

 

http://www.takvim.com.tr/2007/10/25/yaz1626-3150-101.html