Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gizli hesaplarda sıra Avusturya ve Libya'ya geldi (19.11.09) PDF Yazdır e-Posta
19 Kasım 2009

Maliye, gizli banka hesaplarının tespiti için Lüksemburg ve İsviçre'den sonra rotasını şimdi de Avusturya ve Libya'ya çevirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bu konuda Libya hükümeti ile görüşmelere başladı. Önümüzdeki günlerde yoğun gurbetçi nüfusuna ev sahipliği yapan Avusturya'nın da kapısı çalınacak. Bu ülkede mal varlığı olan Türk işadamlarının vergi durumunu incelemek için banka bilgileri talep edilecek. Anlaşmaya varılması halinde Avusturya bankaları, talep edilen bilgileri Maliye'ye verecek. Gelir İdaresi, geçtiğimiz günlerde Lüksemburg ve İsviçre ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını yenilemişti. Böylece bu ülkelerde Türk vatandaşlarının yaklaşık 60 milyar doları bulduğu tahmin edilen gizli hesaplarının incelenmesi mümkün hale gelecek. Maliye Bakanlığı, Libya ile sürdürülen görüşmelerle bu ülkede milyarlarca dolarlık iş yapan müteahhitlerin ne kadar vergi ödediğini araştıracak. Buradaki birikimin ne olduğu ve nereden kazanıldığına yönelik inceleme yapılacak. Bu kapsamda Libya'dan gelen bir heyet ile Gelir İdaresi yetkilileri dün bir görüşme yaptı. Türk müteahhitleri 2008 yılında bu ülkede 2 milyar dolarlık iş üstlenmişti. Gizli hesapların peşine düşülmesi hakkında bilgi veren üst düzey bir Maliye yetkilisi, "Herkes istediği ülkede hesap açmada serbesttir. Ancak kimse vergi kaçırma konusunda hür değildir." dedi. Edinilen bilgilere göre Lüksemburg ile daha önce yapılan anlaşma kısa sürede Meclis'e sevk edilecek. İsviçre'nin ise önümüzdeki yılın ilk dönemine kadar yetiştirilmesi planlanıyor. OECD ve diğer uluslararası verilere göre, İsviçre başta olmak üzere Lüksemburg, Belçika, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türklere ait 20 bini aşkın hesapta, 100 milyar doların üzerinde para bulunuyor.

VARLIK BARIŞI'NDAN 16 MİLYAR LİRA geldi

Süresini uzattığı Varlık Barışı'ndan elde edilen toplam rakam da giderek artıyor. Süresi 30 Eylül'de dolan çalışmanın ikinci ayağından şimdiye kadar 5 milyar 280 milyon TL geldi. 1 Ekim'den itibaren gelen rakam ise yaklaşık bir milyar lira. İlk barışta yapılan 14,8 milyar TL'lik beyan ile toplam hasılat 21 milyar lirayı buluyor. 5,2 milyar TL'lik bildirimde bulunmasına rağmen henüz vergisini ödemeyen Ali Türkan, kapsam dışında bırakıldığında ise Varlık Barışı kapsamında yurtiçi ve yurtdışından gelen toplam rakam yaklaşık 16 milyar lirayı buluyor.


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=917509&title=gizli-hesaplarda-sira-avusturya-ve-libyaya-geldi