Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV oyunu (23.11.09) PDF Yazdır e-Posta
23 Kasım 2009

Yüzde 90'a varan KDV kesintisinin, kamuya iş yapan firmalara uygulanırken, özel sektöre iş yapan firmalara uygulanmaması, milyonlarca liralık vergi kaybına ve haksız rekabete yol açıyor

Hizmet sektöründe KDV tevkifatının (kesinti), güvenlik sektörü hariç, kamuya iş yapan firmalara uygulanırken, özel sektöre iş yapan firmalara uygulanmaması, hem devletin milyonlarca liralık gelir kaybına, hem de sektörde haksız rekabete yol açıyor

Kamu kurumlarına hizmet veren firmalar, KDV kesintisindeki adaletsizlik nedeniyle, bir yandan uluslararası büyük firmalara karşı pazarda var olmaya çalışırken, diğer yandan da KDV istismarı yapan kötü niyetli firmaların haksız rekabetine maruz kalıyor.

İŞ AYNI UYGULAMA FARKLI

Güvenik sektöründe kamu ve özel sektöre ayrıcalık tanımadan KDV tevkifatı uygulanırken, posta dağıtımı (mektup, evrak, fatura, kredi kartı ve banka bildirimleri vs. gibi) yapan firmalara KDV yüzde 18 ödenmekte olup hiç tevkifat yapılmadığı biliniyor.

KDV Genel Tebliği'nin 91'den 97'ye kadar olan maddelerinde çeşitli iş kolları için düzenlenen tevkifat oranlarının da yetersiz olduğu ve oranların artırılması gerektiği kaydediliyor. Kamu sektörüne hizmet veren firmaların yüzde 18 olan KDV'sine, hizmet alanına göre yüzde 90'lara varan oranlarda tevkifat yapılıyor. Güvenlik sektöründe bu oran yüzde 80(4/5), çöp toplama ve temizlik hizmetlerinde yüzde 67(2/3) ve personel tahsisinde yüzde 90 olarak uygulanıyor. Personel tahsisi işinde bile, KDV harcaması yüzde 0.5 civarında olduğu için yüzde 90 KDV tevkifatı oranının düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

YÜZDE 18 KDV NEREYE?

Buna karşılık özel sektöre hizmet veren firmalar için hiç KDV tevkifatı yapılmıyor. Yani bu firmalar KDV'yi yüzde 18 olarak tahsil ediyorlar. Kötü niyetli bazı firmalar, bir çok sektörde gider kısmındaki KDV harcamaları düşük olduğu için, tahsil ettikleri KDV'nin fazlasını Maliye'ye ödemek yerine, çeşitli usullerle ek gelir sağlayıp, giderlerinin bir kısmını buradan fonluyorlar.

Hazine'nin vergi gelirini de arttırır


Ufak bir düzenleme ile KDV tevkifatındaki adaletsizliğin giderilmesiyle kötü niyetli mükellef firmaların KDV istismarının önleneceği, KDV istismarı ile oluşan KDV fonlamalarının iyi niyetli firmalara karşı oluşturduğu haksız rekabetin önüne geçileceği ve Hazine'nin önemli miktarda gelir elde edeceği kaydedildi.

Uzun vadede ise sektörün güç kazanacağı, yerli firmaların büyüyerek yurtdışına hizmet ihraç eder hale geleceği belirtildi. Türkiye'nin son dönemde yurtdışına bir çok sektörde önemli yatırımlar yaptığına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu firmaların yurtdışı işlerinde yerli firmaları tercih edebilmelerinin de bu düzenlemeye bağlı olduğunu vurguluyor

En büyük rant kurye ve postada


Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz sektörün önde gelen temsilcileri, bu durumun haksız rekabete yol açtığına dikkat çekerek, tevkifat oranının kamuda ve özelde eşit olarak yüzde 90-95 oranında uygulanması gerektiğini vurguladılar. Mevcut durumda kötü niyetli mükellef firmaların fazla KDV tahsilatından dolayı Hazine'yi zarara uğratacağı kaydeden firmalar, bu durumun iyi niyetli firmalara karşı haksız rekabet oluşturduğunu savundular. Kamuya posta dağıtımı, kargo ve kurye gibi hizmetler veren firmalarda, hizmetler tamamen personel çalıştırma işi olup, ilgili kurumların yöneticileri tarafından idare ve sevk edilmesine rağmen, KDV tevkifatının hiç uygulanmadığı, yüzde 18 olan KDV'nin tamamının hiç tevkifat yapılmadan hizmet veren firmaya ödendiği biliniyor. Bu sektördeki sıfır olan KDV tevkifatının yüzde 90-95 olarak uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Dağdaki çoban üzerine şirket bile kurulabilir


Mevzuattaki yasal boşluklara da dikkat çeken sektör temsilcileri, uygulamadaki can alıcı farklılıkların ortadan kaldırılmaması ile birlikte, dağdaki çobanın üzerine şirket kurup, KDV kesintisi üzerinden milyonlarca liralık kazançların elde edilmesine uygun bir piyasa ortamı sağlandığını öne sürüyor.

Sektörün beklentileri

KDV kesintisindeki istismara açık farklılıklar nedeniyle, art niyetli firmalara karşı haksız rekabete maruz kalan firmalar, basit bir yasal düzenlemeyle, sektördeki KDV kesintisi sorununun çözüme kavuşturulabileceğini belirtiyor. İşte sektörün beklentileri:

# Kamuya ve özel sektöre hizmet veren firmalara, iş kollarına göre aynı oranda tevkifat yapılmalı ve mevcut tevkifat oranları daha da yükseltilmeli.

# Güvenlikte yüzde 80(4/5) olarak uygulanan KDV tevkifatı yüzde 90-95 olmalı.

# Çöp toplama işinde yaklaşık yüzde 67(2/3) olan tevkifat oranı yüzde 80-85'e yükseltilmeli

# Personel çalıştırma işinde yüzde 90 olan tevkifat yüzde 95'e yükseltilmeli

# Tüm posta dağıtımı işinde sıfır olan tevkifat yüzde 90-95 oranına çıkartılmalı.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/Default.aspx?t=23.11.2009&i=224866