Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı'ndan 22 milyar lira (23.11.09) PDF Yazdır e-Posta
23 Kasım 2009

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı'nın birinci ve ikinci uygulama döneminde toplam 22 milyar lira beyan edildiğini açıkladı. Şimşek, bu tutar üzerinden toplamda 384.6 milyon lira tahsil edildiğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Bakan Şimşek, Varlık Barışı'ndan yararlanmak isteyenler için sürenin yılsonuna kadar uzatıldığını anımsattı. 19 Kasım itibariyle 8.9 milyarı yurtiçinden ve 13 milyarı da yurtdışından olmak üzere toplam 22 milyar liralık beyanda bulunulduğunu söyledi. Bu beyan üzerinden yurtiçinde 449 milyon; yurtdışından ise 260.8 milyon lira vergi tahakkuk ettiğini belirtti. Tahsilat tutarının ise 285 milyonu yurtiçi, 100 milyonu da yurtdışı olmak üzere 385 milyon lira olduğunu ifade etti.
 
Bakan Şimşek, konuşmasında kamu harcamalarında denetim faaliyetlerinin artırıldığını belirterek, bunun için Kamu Harcamalarında Risk Alanları Modülü kullandıklarını söyledi. Bu çerçevede özel sağlık kurum ve kuruluşlarının tedavi işlemlerinin, yeşil kartlılara yönelik incelemelerin, üniversite hastanelerinin alacaklarının, döner sermaye katkı payı uygulamalarının ve aile yardımı ödeneği gibi konularda inceleme ve denetim yaptıklarını açıkladı.
 
Şimşek, gelecek dönemde modern, adil ve kolay anlaşılabilir bir vergi politikası ve hesap verilebilir Gelir İdaresi için atılacak adımları da sıraladı. Bu çerçevede etkin bir cebri tahsilat sistemi oluşturacaklarını vurgulayan Şimşek, kaşıtdışılığı caydırmak adına cezaların artırılacağını, denetim kapasitesinin geliştirileceğini söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13019279.asp?mnID=13019279