Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şimşek: Vergi kaçıran cezasına katlanmalı (24.11.09) PDF Yazdır e-Posta
24 Kasım 2009

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Vergi kaçıranların cezalarının ağırlaştırılması lazım" dedi Şimsek vergiyle ilgili hapis cezasının ertelenmesini kaldıracak düzenlemenin şart olduğunu söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranlara verilen hapis cezasının ertelenmesinin kaldırılması gerektiğini belirterek, "Vergi kaçakçılığı yapan cezasına katlanmalı" dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığı'nın 2010 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında milletvekillerinin eleştirilerine cevap veren Şimşek, "Gelir İdaresi'ne anayasal sınırlar içerisinde yetki devredilecekse ben, bu yetkileri devretmeye dünden hazırım. Bunu da önümüzdeki yıl gerçekleştirmeye çalışacağız" dedi. Vergi denetimlerinde açıkların olduğunu ifade eden Şimşek, "Yeni bir yapı üzerinde çalışıyoruz. Bir denetim birimi uyarken, başka bir denetim biriminin uymaması olmaz. Genel standart sağlanmalı" diye konuştu.

GELİR İDARESİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Vergi kaçıranlara verilen hapis cezasının 1 yıldan 1.5 yıla çıkarıldığını hatırlatan Şimşek, hapis cezasının ertelenebilir olmasına karşı çıktı. Şimşek, "Türk Ceza Kanunu'nda (TCK), hapis cezasına ertelemeyi kaldıracak düzenleme yapmak lazım. Kanun belirlemiş açık şekilde, vergi kaçakçılığı yapan cezası katlanmalı" ifadesini kullandı. Vergi kaçırmanın ve kayıt dışı kalmanın sonuçlarının ağırlaştırılması gerektiğini dile getiren Şimşek, "Kayıt dışı ülke için, rekabet için iyi değildir. Adalet açısından da iyi değil. Kayıt dışılıkla mücadelenin en önemli hususu ise sonuçların ağırlaştırılmasıdır. Para cezaları anlamında söylemiyorum. Naylon fatura üretenin hapse gitmesi gerekiyor. Kamu düzenine karşı bir suç işlenmiştir. Bilerek böyle şirket kurup bu tür iş ve işlem yapanların bundan kaçamaması lazım. Biz kimsenin serveti peşinde değiliz. Ama 1 yıl içerisindeki gelir-gider farkının açıklanabilmesi lazım. Ya da gelirle gider arasında uyum olması lazım. Bir yandan çapraz denetim, bir yandan vergi kaçıranların cezalarının ağırlaştırılması, bir yandan da gelir idaresinin güçlendirilmesi lazım" şeklinde konuştu. Görüşmelerden sonra 2010 yılı Bütçesi oylanarak kabul edildi.

Cezalardan 961 milyon TL tahsil edildi


2009 Ocak-Eylül döneminde yapılan vergi incelemeleri sonucunda 190.3 milyar TL matraf farkı tespit edildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıl içinde yapılan tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşmalar sonucunda 617 milyon TL'si vergi aslı ve cezası, 344 milyon TL'si gecikme faizi olmak üzere toplam 961 milyon TL tahsilat yapıldığını açıkladı.

'Barış'tan 385 milyon kasaya girdi


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, süresi yılsonuna kadar uzatılan Varlık Barışı uygulaması'na 19 Kasım itibariyle yurtiçinden 8.9 milyar TL, yurtdışından 13 milyar TL olmak üzere toplam 22 milyar TL varlık başvuru yapıldığını açıkladı. Şimşek, "Bu beyan üzerinden yurtiçinde 449 milyon, yurtdışından 260.8 milyon TL vergi tahakkuk edildi. Tahakkuk tutarlarının 284.7 milyon TL'si yurtiçinden ve 99.9 milyon TL'si yurtdışından olmak üzere 384.6 milyon TL'lik kısmı da tahsil edildi" dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2010 Mali Yılı Bütçesi görüşmelerinin son gününde Maliye Bakanlığı bütçesini görüştü. Görüşmede bakanlığın faaliyetleri, hedefleri ve bütçe rakamlarına ilişkin bir sunum yapan Maliye Bakanı Şimşek, 2010 yılı Gider Bütçesi'nin 59.7 milyar TL olduğunu açıkladı. Şimşek, en büyük ödenek kaleminin ise 22 milyar TL ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na aktarılacak kaynak olduğunu ifade etti. 2010 yıl bütçe gelirleri ise 236 milyar 794 milyon TL olarak öngörüldü. Bunun 193 milyar 324 milyon TL'si vergi gelirleri , 43 milyar 470 milyon TL'sinin vergi dışı gelirlerden oluştu. Vergi gelirleri içinde Özel Tüketim Vergisi 54 milyar 631 milyon TL ile ilk sırada yer alırken, bunu sırasıyla 41 milyar 516 milyon TL ile gelir vergisi, 30 milyar 108 milyon TL ile ithalattan alınan vergi izledi. Vergi gelirleri içinde ayrıca, 22 milyar 636 milyon TL ile dahilde alınan KDV, 17 milyar 965 milyon TL ile Kurumlar Vergisi öngörüldü.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/11/24/baristan_385_milyon_kasaya_girdi