Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşletme belgesi iki ay yerine bir günde verilecek (24.11.09) PDF Yazdır e-Posta
24 Kasım 2009

Çalışma Bakanlığı, iş dünyasının yükünü hafifletecek önemli bir düzenlemeye hazırlanıyor. İşletme belgesi alabilmek için işverenin beyanı yeterli olacak. Başvuruyu yaptığı gün, işletme belgesini alacak.

Halen işletme belgesinin alınabilmesi için 50-60 gün süren bürokratik işlemler gerekiyor. Yeni uygulamada bakanlığa başvuran işverenin beyanı yeterli kabul edilip belge verilirken gerekli araştırma sonradan yapılacak.

İşletme belgesi için istenen belgeler ise yüzde 60 azaltıldı. Başvuru sırasında işveren bir beyan formu doldurup işletme belgesi verilecek. İşvereni bürokrasiden kurtaracak yönetmelik değişikliğine son şekli verildi. Yönetmelik önümüzdeki günlerde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Beyanına aksi bir durum olan ya da eksiği tespit edilen işletmelere eksiklerini tamamlamaları için süre verilecek. Bu sürede eksiklerini tamamlamayanlara önce uyarı gönderilecek. Eksiklerini tamamlamamakta ısrar edenlere ise para cezası uygulanacak.

İşletme belgesi, bir işyerinin iş güvenliği mevzuatına uygun kurulduğunu belirtmek amacıyla veriliyor. İş Kanunu'nda 2008 yılında yapılan değişiklikle Çalışma Bakanlığı'ndan işyeri kurma izni alınması zorunluluğu kaldırılırken işletme belgesi zorunluluğu korunuyor. Buna göre işyeri açılmasına izin vermeye yetkili belediyeler ve diğer merciler, önce Çalışma Bakanlığı tarafından işyerine işletme belgesi verilip verilmediğini sorguluyor. İşletme belgesi olmayan işyerlerine açılma izni verilmiyor. Bu nedenle işletme belgesini almayan firma, fiilen işyerini açamıyor. Sanayi kolunda 10 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerleri ile çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli kimyasal maddelerin üretildiği, kullanıldığı ve depolandığı işyerlerinin işletme belgesi alması zorunlu. Ayrıca inşaat ve maden işyerleri ile taş ocakları tesislerinin faaliyet gösterebilmesi için belge alması zorunlu.

Öte yandan SGK'nın 1 Ekim 2008'den itibaren başlattığı kurumlar arası bilgi paylaşımı sistemi önemli sonuç verdi. Bankalar başta olmak üzere Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, bakanlıklar, Karayolları Genel Müdürlüğü, PTT, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea bilgilerini SGK ile paylaştı. Bu çalışmanın sonucunda 396 bin 791 kişi kayıt altına alındı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=919532&title=isletme-belgesi-iki-ay-yerine-bir-gunde-verilecek