Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
18 yaşından büyük kızlar, GSS primi ödemek zorunda PDF Yazdır e-Posta
24 Kasım 2009

18 yaşından büyük çocuklarımız, tahsillerine devam etmiyorlarsa GSS primi ödemeden sağlık yardımı alamazlar. Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 gününden itibaren, çalışan veya emekli olarak herkes GSS'li ve bunların bakmakla yükümlü oldukları çocukları (18 yaşından küçük çocukları) ise prim ödemeden GSS sigortalısıdır. 18 yaşından büyük erkek veya kız çocukların durumu ise şayet okumuyorlarsa, ailenin gelirine göre GSS primi alınarak sağlık yardımı veriliyor. Yani çocuklarımız, 18 yaşını tamamladıkları tarihten itibaren artık ayrı bir birey sayılacak ve ana-babaları üzerinden sağlık yardımı sağlanmayacak; sağlık yardımı alabilmek için de ailenin gelir durumuna göre, GSS primi ödemeleri gerekli; prim ödenmiyorsa sağlık yardımı alamayacaklardır.

Kızlar için ödenecek primin hesaplanması

Yenilenerek Ekim 2008 ayı başında yürürlüğe giren ve bir yılını dolduran 5510 Sayılı Kanun'a göre, "Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden" çok olan vatandaşlar, çocukları ile ana-babaları için GSS primi ödeyeceklerdir.

Ailenin gelirinin hesaplanmasında geliri toplanacak aile üyeleri ise, aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşacaktır. Yapılan hesaplama sonrasında bulunan kişi başına düşen geliriniz,

* Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar ise asgari ücretin üçte biri,

* Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar ise asgari ücret,

* Asgari ücretin iki katından fazla ise asgari ücretin iki katı üzerinden yüzde 12 oranıyla prim alınacaktır.

Yani 2009 yılı sonuna kadar kişi başına düşen aile geliri,

* 231 ile 693 lira arasında ise aylık, 693/3 x 0.12= 27.72 TL,

* 693 ile 1386 lira arasında ise aylık, 693 x 0.12= 83.16 TL,

*1386 liradan fazla ise 693 x 2 x 0.12 = 166,32 TL GSS primi ödemelisiniz.

Evde birlikte oturan ve tahsiline devam etmeyen kızınız, 18 yaşını tamamladığında, o gün, (memur değilseniz) artık kızınız sizin üzerinizden sağlık yardımı alamayacaktır. Ancak kızınız GSS kapsamı dışında da değildir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ailenizin gelirlerine bakacak ve evde yaşayan sayısına göre ailede kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden çok ise kızınız için SGK'na her ay GSS primi ödeyeceksiniz. Mesela, evinizde siz, eşiniz ve 1 çocuğunuz varsa ve ailenin tüm geliri asgari ücret kadar ise kızınız için GSS primi ödeyeceksiniz. Aylık geliriniz asgari ücretten daha az ise bu durumda ailenin her bir ferdi başına düşen gelir, asgari ücretin 3'te 1'inden az olacağı için kızınıza kaymakamlık yeşil kart verecektir.

http://yenisafak.com.tr/yazarlar/Default.aspx?t=23.11.2009&y=TahsinSinav