Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş-Kur kapı kapı dolaşıp iş isteyecek (27.11.09) PDF Yazdır e-Posta
27 Kasım 2009

    Türkiye İş Kurumu gelecek yıl, kayıtlı işsizleri işe yerleştirmek için 40 bin işyerini ziyaret edecek. İş-Kur'un bu sayede gelecek yıl yerleştirmeyi hedeflediği işsiz sayısı ise 150 bin kişi.
    
    İşsizlik rakamlarındaki artış, kayıtlı işsizlerin işe yerleştirilmesinde farklı yöntemleri de gündeme getirdi. Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), 2010 yılından itibaren kayıtlı işsizleri işe yerleştirmek için işyeri ziyaretlerine başlayacak. Buna göre kurum 40 bin işyerini 2010 yılı içinde ziyaret edecek. Kurumun gelecek yıl işe yerleştireceği işsiz sayısı tahmini ise 150 bin kişi. Oysa Türkiye'nin mevcut işsizlerinin yanı sıra her yıl işgücü piyasasına ise 700 bin kişi yeni giriş yapıyor.

    Ana amacı istihdamı ve istihdamın kalitesini artırmak olan Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), gelecek yıl farklı bir uygulamaya geçiyor. İş-Kur, portföyündeki kayıtlı işsizlere iş kazandırmak için işverenlerle birebir bağlantıya geçecek. Gelecek yıl İş-Kur yetkilileri 40 bin işyerini ziyaret ederek işe personel almaları için ikna çalışmaları yürütecek. Bu ziyaretlerin kaçının olumlu sonuçlanacağı ise gelecek yılki çalışmalar sonrasında netleşecek. Ancak kurum gelecek yıl sonuna kadar, işyeri ziyaretleri ve diğer çalışmalarla 150 bin işsizi işe yerleştirme hedefini belirlemiş durumda bulunuyor.

    İş-Kur'un istihdamla ilgili bir diğer çalışması ise bu yıl ilan edilen "istihdam paketi" kapsamında olacak. 2010 yılında mesleki eğitim faaliyetleri, staj, girişimcilik ve toplum yararına çalışma programlarından 216 bin işsiz yararlandırılacak. İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden ise yararlanan toplam kişi sayısı yıl sonuna kadar 214 bin kişiye ulaşacak.
    
    3.4 milyon işsiz var
    Ancak Türkiye'deki işsizlik rakamları, söz konusu çalışmaların bu soruna çare olamayacağını gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun son yaptığı açıklamaya göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 927 bin kişi artarak 3 milyon 429 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 3.2 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesine ulaştı. Türkiye'de tarım dışı işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 4.1 puanlık artışla yüzde 17 seviyesine yükseldi. Eksik istihdam ve umudunu kaybettiği için iş aramayanlar hesaba katıldığında ise bu rakamın 5 milyon kişi düzeyini geçtiği ifade ediliyor.

    Öte yandan İş-Kur verilerine göre ocak-ekim döneminde kayıtlı işsiz sayısı 1 milyon 649 bine ulaştı. Kayıtlı işgücü ise 1 milyon 810 bin kişi. Ocak-ekim döneminde ise ancak 83 bin 403 kişi işe yerleştirilebildi.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=133297&KTG_KOD=480